Το ελευθερο λογισμικο στη Βουλη

Μιας και ερχονται εκλογες, αξιζει να θυμηθουμε την ιστορια της συμφωνιας μεταξυ Δημοσιου και Microsoft. Η παρακατω συζητηση ειναι απο τα πρακτικα της Βουλης, την Πεμπτη 9 Φεβρουαριου 2006. Tην αναδημοσιευω ολοκληρη για να ειναι ξεκαθαρο οτι δεν πηρα κατι εξω απο τα συμφραζομενα (out of context που λενε και στο χωριο μου):

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): (…) Εισερχόμεθα στην τρίτη με αριθμό 431/6-2-2006 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Microsoft για την προμήθεια λογισμικού κλπ..

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση με την πολυεθνική Microsoft για προμήθεια λογισμικού στο ελληνικό δημόσιο. Η Microsoft έχει κυριαρχήσει στο χώρο του λογισμικού, πράγμα που πολλοί θεωρούν επικίνδυνο. Έγιναν δίκες εις βάρος της, προκειμένου να υποχρεωθεί να αποκαλύψει τμήματα του κώδικα του λογισμικού της και για να την εμποδίσουν να μονοπωλήσει την αγορά. Ταυτόχρονα, πολλές χώρες αποφάσισαν να στρέψουν τις δημόσιες υπηρεσίες τους στη χρήση ελεύθερου λογισμικού.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τις κυβερνήσεις αυτών των μεγάλων χωρών να προσπαθήσουν να αποφύγουν το σφιχτό εναγκαλισμό της Microsoft. Είναι ιδιαίτερα ακριβό για μια χώρα να πληρώνει τα υπέρογκα ποσά που θέλει ο πολυεθνικός κολοσσός. Το λειτουργικό της Microsoft είναι πολύ πιο επισφαλές και με λιγότερες δυνατότητες από ό,τι άλλα λογισμικά. Και, κυρίως, κανείς δεν ξέρει τι περιλαμβάνει ο κώδικάς του. Έτσι, μια χώρα που λειτουργεί αποκλειστικά με βάση το λογισμικό της Microsoft εξαρτάται πια απόλυτα από την εταιρεία και τα πακέτα της. Για τον ίδιο λόγο το λογισμικό της δεν επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η έρευνα. Απορεί κανείς γιατί η ελληνική Κυβέρνηση επέβαλλε στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας την υποχρέωση να χρησιμοποιούν το λογισμικό της Microsoft τη στιγμή που πουθενά αλλού στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Πόσο στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο η συμφωνία με τη Microsoft; Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η προσφορά της Microsoft και πόσες θα δημιουργούσε η υιοθέτηση και άλλων λογισμικών;
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε το ελληνικό δημόσιο να μην εξαρτάται μόνο από τη Microsoft για την ομαλή λειτουργία του; Με ποιο δικαίωμα δεσμεύει τις ελληνικές εταιρείες λογισμικού και τα τμήματα πληροφορικής των Α.Ε.Ι. της χώρας στο άρμα της Microsoft; Τι ποσά υπολογίζει ότι θα χάσει η Ελλάδα από την αδυναμία έρευνας στο λογισμικό που θα προκαλέσει αυτή η σύμβαση;».
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία αυτή, την οποία επικρίνει με την ερώτησή του ο συνάδελφος από το Συνασπισμό. Αυτή η συμφωνία είναι κι ένα κρίσιμο βήμα για την εφαρμογή της νέας ψηφιακής στρατηγικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί ένα ψηφιακό άλμα προς τα εμπρός, διότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στην υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών, προς όφελος και της νέας γενιάς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών. Πιστεύω ότι μέσα απ’ αυτήν τη συμφωνία, αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν με άλλες εταιρείες λογισμικού, θα δώσουμε σημαντικές ευκαιρίες στη νεότερη γενιά και των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών και των ερευνητών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και στον κάθε πολίτη να επωφεληθεί από τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι ανακρίβειες που υπάρχουν στην ερώτηση είναι πολλές. Η πρώτη είναι ο δήθεν σφιχτός εναγκαλισμός της Microsoft. Είναι ανακρίβεια, διότι η συμφωνία που υπεγράφη δεν είναι ούτε δεσμευτική ούτε αποκλειστική. Δεν δεσμευόμαστε δηλαδή να προμηθευόμαστε αποκλειστικά λογισμικό Microsoft, ούτε αλλάζει ο διαγωνιστικός τρόπος προμήθειας λογισμικού. Απλά οι προμήθειες που έγιναν ούτως ή άλλως με διαγωνισμούς θα γίνονται με πολύ μικρότερο κόστος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι φεύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες.
Δεύτερη ανακρίβεια είναι ότι οι άλλες χώρες αποφεύγουν παρόμοιες συμφωνίες. Είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Παρόμοιες συμφωνίες έχουν υπογράψει πολλές χώρες της Ευρώπης -η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Κροατία- αλλά και οι ίδιες οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υπό άλλη ιδιότητά της βεβαίως ελέγχει και τις μονοπωλιακές πρακτικές -όπου υπάρχουν- οποιασδήποτε εταιρείας και της Microsoft. Το σημαντικό όμως είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ισότιμα από μία μεγάλη διεθνή εταιρεία λογισμικού στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Αυτό που κάνουμε με τη συμφωνία είναι ότι επανατοποθετούμε τη χώρα στα επενδυτικά σχέδια μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων.
Η τρίτη ανακρίβεια –θα αναφέρω στη δευτερολογία μου τις υπόλοιπες- είναι ότι η χώρα θα πληρώσει υπέρογκα ποσά. Είναι προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, διότι αυτό που θα κάνουμε είναι ότι, όπου αποφασισθεί από τους διαγωνισμούς ότι θα χρησιμοποιηθεί λογισμικό Microsoft, θα το πάρουμε με σημαντικές εκπτώσεις. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία επιπλέον επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο. Και ουδείς επιβάλλει και στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα την υποχρέωση να χρησιμοποιούν λογισμικό Microsoft. Ελευθέρως θα επιλέγουν το λογισμικό τους στα πλαίσια των προγραμμάτων που έχουμε της «Ψηφιακής Στρατηγικής» και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Όταν επιλέγεται Microsoft, θα έχουμε τη δυνατότητα να το παίρνουμε φθηνότερα. Αυτή είναι η βάση της συμφωνίας.
Και, βεβαίως, υπάρχει και μια σειρά από αντισταθμιστικά οφέλη: ο καλύτερος έλεγχος του εγκατεστημένου λογισμικού στο δημόσιο τομέα, η δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας, η στενότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτά είναι οφέλη για το σύνολο της οικονομίας. Νομίζω ότι πρέπει να πάψουμε να έχουμε αυτήν τη φοβική αντίληψη απέναντι στις διεθνείς εταιρείες, απέναντι στην εξωστρέφεια της χώρας. Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας.
Διότι αν συνεχίσουμε στη λογική ότι εμείς πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά απ’ ό,τι τα κάνουν όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στην ψηφιακή υπανάπτυξη, στην οποία οι πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων μάς έχουν καταδικάσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Λεβέντη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, παρακολουθήσαμε τον πανηγυρικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάσατε αυτή τη συμφωνία στις τηλεοράσεις. Όταν κατατέθηκε η ερώτησή μας, δεν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα και έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα. Ξέρουμε ότι και τότε είχαν υπογραφεί κάποιες συμφωνίες και είχε επιτραπεί σε κάποιες πολυεθνικές εταιρείες να αλωνίζουν σε αυτόν το χώρο και τις συνέπειες τις βλέπουμε όλοι πάρα πολύ καλά. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες έχουν επτασφράγιστα μυστικά τα οποία είναι απροσπέλαστα από οποιονδήποτε ελεγκτικό μηχανισμό.
Το πρόβλημα με τη Microsoft είναι ακόμα μεγαλύτερο και ξέρετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι πρώτα και κύρια στην Αμερική έχουν γίνει δίκες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκαλέσει τη Microsoft, γεγονός που νομίζω ότι δεν αγνοείτε. Μάλιστα, μόλις σήμερα έφτασε στα χέρια μου η ενημέρωση από το γενικό διευθυντή της Microsoft, ο οποίος λέει ότι ύστερα από τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κάνουν ένα βήμα ώστε να κοινοποιήσουν ένα μέρος από αυτόν τον κώδικα -το DNA του λογισμικού της- δεδομένου ότι αυτό έως τώρα ήταν επτασφράγιστο μυστικό. Αυτό δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να γίνει έρευνα και δεν μπορούμε να επεκταθούμε.
Επιπλέον, λέτε ότι δεν υπάρχει σοβαρό οικονομικό κόστος. Μα, υπάρχει το ελεύθερο λογισμικό για το οποίο μπορούμε να μην πληρώνουμε τίποτα. Γιατί θα πρέπει, λοιπόν, να επιβαρυνθούμε με αυτό το σοβαρό κόστος; Θα μου πείτε ότι το ελεύθερο λογισμικό μπορεί να έχει περισσότερες δυσκολίες, οι οποίες όμως νομίζω ότι δεν είναι αξεπέραστες. Επίσης, μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε ένα μονοπώλιο, γιατί νομίζω ότι κάνατε αυτήν τη συμφωνία ώστε στη συνέχεια ο καθένας να μπορεί να προσπορίζεται όποιο λογισμικό θέλει οποιασδήποτε εταιρίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα δεσμεύονται από αυτήν τη συμφωνία, γιατί εφόσον θα τους δίνετε τις προϋποθέσεις και τα δάνεια προς αυτήν την κατεύθυνση, θα στραφούν υποχρεωτικά προς τα εκεί.
Επομένως, η εξάρτηση της χώρας μας από αυτήν την άποψη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κανένας δεν έχει αντίρρηση να κάνουμε ψηφιακά άλματα και άλματα προς την τεχνολογία. Αν, όμως, συνεχίσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο της εξάρτησης και της οικονομικής επιβάρυνσης, πιστεύουμε ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να ξεφύγει, θα βρίσκεται συνεχώς εξαρτημένη απ’ αυτά τα μυστικά και δεν θα έχει προσπέλαση. Δείτε τι γίνεται τώρα με τις υποκλοπές. Δυστυχώς πιστεύουμε ότι και στη Microsoft θα έχουμε ένα παρόμοιο καθεστώς.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Λεβέντη.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για δύο λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι επιμένετε σε μία ερμηνεία της συμφωνίας η οποία είναι λανθασμένη. Εγώ έχω ζητήσει να ενημερώσω τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής –την οικονομική επιτροπή και όποια άλλη επιτροπή είναι αρμόδια για την ψηφιακή στρατηγική- ώστε να διαλευκανθούν αυτές οι παρεξηγήσεις που υποκρύπτονται πίσω από τις απόψεις σας.
Ο Σ.Ε.Π.Ε., ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών Πληροφορικής, έχει εκδώσει ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη συμφωνία με την οποία αναφέρθηκε στη σημασία της στενής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσα από έργα συμπράξεων για ψηφιακές υπηρεσίες και στρατηγικές συμφωνίες όπως η συγκεκριμένη. Θα ακολουθήσουν και άλλες στρατηγικές συμφωνίες.
Όσον αφορά τώρα το ελεύθερο λογισμικό είναι πράγματι πολύ φθηνό και μπορεί να το χρησιμοποιήσει όποιος θέλει. Ο τρόπος που λειτουργούν τα προγράμματα του ελληνικού δημοσίου είναι μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Κανένας δεν εμποδίζει το ελεύθερο λογισμικό να χρησιμοποιηθεί όπου κρίνουν οι εταιρείες πληροφορικής ότι μπορεί να έχει εφαρμογή και όπου έχει εφαρμογή, χρησιμοποιείται.
Όμως, το ζήτημα είναι –και υπάρχει μια πραγματικότητα- ότι το συγκεκριμένο λογισμικό της συγκεκριμένης εταιρείας για λόγους ιστορικούς, αν θέλετε, ή για λόγους ευκολίας ή εξαιτίας του ότι χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς είναι εξαιρετικά διαδεδομένο και αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο αυτό το λογισμικό που χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς και στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, να συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία από τη μία βεβαίως αντιμετωπίζει τις ολιγοπωλιακές πρακτικές της Microsoft, χρησιμοποιεί αυτό το λογισμικό, διότι είναι εξαιρετικά διαδεδομένο και χρήσιμο. Δεν μπορούμε λοιπόν εμείς να καταδικάσουμε την Ελλάδα να μη χρησιμοποιεί ένα λογισμικό το οποίο είναι από τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο προκειμένου να βελτιώσει τις ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, στη λογική της αντιμετώπισης μιας πολυεθνικής εταιρείας η οποία θα πρέπει να είναι κατ’ ανάγκη εχθρική. Η αντιμετώπιση δεν είναι εχθρική προς καμία εταιρεία. Βεβαίως, οι διαγωνιστικές και οι ανοιχτές διαδικασίες δεν παραβιάζονται. Αυτά είναι τα δεδομένα
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Επίσης, νομίζω ότι πίσω από αυτές τις απόψεις σας κρύβεται και μια αντίληψη η οποία αν υιοθετηθεί, θα καταδικάσει τη χώρα στην ψηφιακή υπανάπτυξη για πάρα πολλά χρόνια, διότι όλοι ξέρουμε ότι το ελεύθερο λογισμικό έχει πολύ περιορισμένες εφαρμογές και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ευρέως όσο άλλο λογισμικό.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση θα «αγκαλιάσει» κάθε πρωτοβουλία που υπάρχει είτε σε διεθνές είτε σε εθνικό επίπεδο για τη μεγαλύτερη ψηφιακή διείσδυση, διότι ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου υπάρχει πλουραλισμός και στο λογισμικό και στις χρήσεις των νέων τεχνολογιών. Θα πάρουμε, λοιπόν, όποια πρωτοβουλία χρειάζεται και θα κάνουμε οποιαδήποτε συμφωνία χρειάζεται με τον οποιοδήποτε, η οποία θα είναι επωφελής για το ελληνικό δημόσιο και την ελληνική οικονομία.
Ευχαριστώ.

Απο ολη την συζητηση θα κρατησω μονο αυτα που εβαλα με bold λιγο παραπανω. Αλλωστε η υπολοιπη ομιλια του Υποργου Οικονομιας δεν περιεχει κατι το οποιο δεν θα περιμενα απο εναν συντηρητικο πολιτικο.

Ο κυριος Αλογοσκουφης, λοιπον, θεωρει οτι η εισαγωγη του ελευθερου λογισμικου στο Δημοσιο σε μεγαλη κλιμακα θα μας καταδικαζε σε παρα πολλα χρονια ψηφιακης υπαναπτυξης. Επισης θεωρει οτι το ελευθερο λογισμικο εχει πολυ περιορισμενες εφαρμογες.

Εγω, με τα λιγα που ξερω, μπορω να πω με σιγουρια οτι εδω και δυο τρια χρονια το ελευθερο λογισμικο καλυπτει πληρως τις αναγκες μου, τοσο σαν απλου χρηστη (ιντερνετ, email, εφαρμογες γραφειου) οσο και σαν φοιτητη της κατεξοχην τεχνολογικης σχολης της χωρας, της ΗΜΜΥ ΕΜΠ, δηλαδη για μια σειρα εξειδικευμενων εφαρμογων πληροφορικης. Μαλιστα, θεωρω οτι οχι μονο καλυπτει τις αναγκες που περιμενα, ερχομενος απο ενα περιβαλλον Windows XP, αλλα μου παρεχει υπηρεσιες οι οποιες απλα δεν υπαρχουν στον κοσμο του λογισμικου της Microsoft.

Επισης, εχω σοβαρες επιφυλαξεις οσον αφορα το τι παραπανω μπορει να προσφερει ενα περιβαλλον Windows, απο ενα Linux box που τρεχει μια ελευθερη σουιτα γραφειου, οπως το OpenOffice.org ή το KOffice, σε εναν δημοσιο υπαλληλο. Ταυτοχρονα, νομιζω οτι η Ελληνικη οικονομια και συγκεκριμενα η Ελληνικη αγορα πληροφορικης θα ειχε να κερδισει παρα πολλα (υπερβολικα πολλα για να αγνοηθουν) απο ενα Δημοσιο με αναγκες σε εξειδικευμενες εφαρμογες βασισμενες σε ελευθερο λογισμικο. Και το λεω αυτο μιλωντας με καθαρα νεοφιλελευθερους ορους ελευθερου ανταγωνισμου και ανοιχτης αγορας. Για περισσοτερες πληροφοριες, παραπεμπω στο The Emerging Economic Paradigm of Open Source, του Bruce Perens.

Επιχειρωντας μια συνολικη κριτικη, θα ελεγα οτι οι αποψεις και η πολιτικη που εφαρμοσε ο κυριος Αλογοσκουφης στο θεμα αυτο, δειχνουν οτι καταρχην εκεινος ή οι συμβουλοι του δεν καταλαβαινουν καλα τη φυση και τις τεχνολογικες δυνατοτητες του ελευθερου λογισμικου. Επισης οτι η λυση στο προβλημα του “εξηλεκτρισμου” του Δημοσιου με λογισμικο αντιμετωπιστηκε με προχειρο (και αρα ακριβο) τροπο. Και τελος, οτι ο κυριος Αλογοσκουφης ή οι αντιστοιχοι συμβουλοι δεν αντιμετωπισαν το προβλημα αυτο με οραμα, παιρνοντας τετοια ρισκα που θα μπορουσαν να δωσουν πνοη μακρας διαρκειας στην Ελληνικη αγορα πληροφορικης.

Βεβαια, οπως ειπα και πριν, αυτα τα λεω με τα λιγα που ξερω. Δεν ειμαι στη θεση του κυριου Αλογοσκουφη.

Ομως, ο κυριος Θανασης Λεβεντης κατεβαινει υποψηφιος βουλευτης στην εκλογικη περιφερεια που ψηφιζω. Και ας εκανε λαθος λεγοντας οτι για το ελευθερο λογισμικο δεν πληρωνουμε τιποτα (ειναι ελευθερο, οχι αναγκαστικα δωρεαν). Δεν πειραζει, καθηγητης Νευροχειρουργικης ειναι ο ανθρωπος.

Advertisements
Το ελευθερο λογισμικο στη Βουλη

3 thoughts on “Το ελευθερο λογισμικο στη Βουλη

 1. ronin says:

  ego pantos dokimasa na doso linux (kyrios ubuntu, alla kai alla) se kamia 10aria atoma. Osoi kataferan na to egkatastisoun (oxi megalo pososto) to paratisan se ligotero apo mina. Fantasesai na prepei na ekpedevseis dimosious… Akoma kai to openoffice sta windows to paratisan oloi. Ego ta xrisimopoio vevaia, alla xero na antimetopizo tis anapodies tous.

  Like

 2. masxalitsaaaa says:

  malista… exei ena point o apo panw mou… milame gia dimosious.
  einai auto pou les se parapanw post,”mas kivernoun autoi pou emeis diale3ame”(gia na min pw to “pou mas a3izoun” kai lipithw pali)

  alla mou kanei entipwsi, oti ontws tithentai tetoia themata sti vouli, kalo.

  Like

 3. koki says:

  Το 90% των δημ. (και όχι μόνο) υπαλλήλων, θα ξεβολευτεί ακόμα και με την αναβάθμιση του Χ απαρχαιωμένου προγράμματός τους σε γραφικό περιβάλλον από DOS. Δεν είναι επιχείρημα αυτό 🙂

  Στο θέμα μας, θα σε ενδιέφερε ίσως η πρόσκληση του ελ. κοσμά στο blog του:
  http://elkosmas.gr/2007/08/19/debait/

  Ήδη έχουν απαντήσει επίσημα 2 πολ. αρχηγοί και έχουν προστεθεί ως σχόλια οι απόψεις και άλλων κομμάτων.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s