Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

Να αλλαξουμε πραγματικα το τοπιο. Δικαιωμα μας!

Οι εκλογες της 16ης Σεπτεμβριου εφεραν σημαντικες αλλαγες στο πολιτικο τοπιο, με σημαντικοτατες επιπτωσεις για την Αριστερα. Με 8,14% για το ΚΚΕ και 5,03% για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνικη Αριστερα αθροιστικα συγκεντρωνει το μεγαλυτερο εκλογικο ποσοστο απο τη Μεταπολιτευση ξεπερνωντας το 13,1% του Ιουνιου του 1989. Ταυτοχρονα η συνριβη του ΠΑΣΟΚ στο 38,12% αποτελει εναν πολυ σημαντικο παραγοντα για το μελλον της εκλογικης τουλαχιστον πορειας της Αριστερας, ενω απο την αλλη, τοσο η αυτοδυναμια της ΝΔ, οσο και η εισοδος του ΛΑΟΣ στη βουλη δεν ειναι παρα αναμενομενα αποτελεσματα, οσο δυσαρεστα και αν ειναι.

Η Αριστερα βγαινει απο τις εκλογες θεαματικα ενισχυμενη. Θεωρωντας δεδομενο οτι το κυριο πεδιο δρασης της Αριστερας δεν ειναι τοσο οι εκλογες και η βουλη, αλλα τα κινηματα και οι λαικοι αγωνες, το εκλογικο αποτελεσμα δινει στην Αριστερα την δυνατοτητα να υποστηριξει, να προβαλλει και να προστατευσει ακομα αποτελεσματικοτερα απο το παρελθον τα μεγαλα κινηματα που προφανως θα αναπτυχθουν τα επομενα χρονια απεναντι σε μια ΝΔ αποφασισμενη να προχωρησει ακομα περισσοτερο τις νεοφιλελευθερες μεταρρυθμισεις. Οι 6 βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγουμενη βουλη αποτελεσαν τον καλυτερο συμμαχο του φοιτητικου κινηματος. Φανταστειτε τι εχει να γινει με 13.

Νομιζω οτι μπορουμε με ασφαλεια να πουμε οτι τα αυξημενα ποσοστα της Αριστερας ειναι αμεσο αποτελεσμα της μειωσης του ποσοστου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτο ειναι πανευκολο να εξηγηθει: το αριστερο κομματι του ΠΑΣΟΚ απηυδησε με τον κεντροδεξιας κοπης νεοφιλελευθερο προσανατολισμο του Παπανδρεου. Η συμμετοχη του ΔΗΚΚΙ στον ΣΥΡΙΖΑ ισως και να βοηθησε πολλους σοσιαλιστες ψηφοφορους να στραφουν στην Αριστερα. Οπως ειπε χαρακτηριστικα ο Αλεκος Αλαβανος, ο ΣΥΡΙΖΑ πλεον απεκτησε και μια σημαντικη σοσιαλιστικη συνιστωσα. Και το στοιχημα ειναι να την διατηρησει.

Δεν θα ειναι ευκολη υποθεση. Η ηγεσια του ΠΑΣΟΚ δεν θα αργησει να πιασει το νοημα, οτι η βαση εχει αλλες προτεραιοτητες απο εκεινες που της προτεινει. Η υπερασπιση του κοινωνικου κρατους, των εργασιακων δικαιωματων και των κοινωνικων κατακτησεων, ειναι για αυτους τους σοσιαλιστες πολιτες προτεραιοτητες τεραστιας σημασιας. Με τον ενα ή τον αλλο τροπο (με μεταλλαξη ή με αλλαγη ηγεσιας) το ΠΑΣΟΚ θα μετακινηθει προς την κεντροαριστερα και θα διεκδικησει ξανα ο,τι εχασε σε αυτες τις εκλογες.

Μια τετοια κεντροαριστερη μετακινηση του ΠΑΣΟΚ θα εχει καταστροφικες συνεπειες για τη χωρα αν καταφερει να πουληθει σωστα στους πολιτες (και κρινοντας απο το παρελθον, θα τα καταφερει). Και αυτο, γιατι σαν κομμα εξουσιας, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορει να ειναι “υπηρετης δυο αφενταδων”, της κοινωνιας και των αφεντικων της και οσο καλο κεντροαριστερο μαρκετινγκ και να προβαλει πριν τις επομενες εκλογες, πιθανη διακυβερνηση του θα ακολουθησει σιγουρα τον νεοφιλελευθερο δρομο που καθοριζουν ο ΠΟΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιον.

Ταυτοχρονα, μια τετοια μετακινηση θα συρρικνωσει τις μελλοντικες κοινοβουλευτικες δυναμεις της Αριστερας, με αποτελεσμα, χωρις την πολιτυμη ισχυρη κοινοβουλευτικη υποστηριξη, τα κινηματα και οι λαικοι αγωνες να εχουν μπροστα τους δυσχερεστερο πεδιο. Στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτος απο την καθαυτο εκλογικη συρρικνωση, η κεντροαριστερη στροφη του ΠΑΣΟΚ, πιθανοτατα να δημιουργησει τις συνθηκες ωστε εκεινα τα κομματια του ΣΥΝ τα οποια θεωρουν οτι η συγκυβερνηση ειναι κατι το επιθυμητο να μπορουν πλεον να ασκουν μεγαλες πιεσεις προς μια τετοια κατευθυνση, με πιθανοτατα καταστροφικες συνεπειες, τοσο για το εγχειρημα του ΣΥΡΙΖΑ, οσο και για τον ιδιο τον ΣΥΝ.

Περα απο ολλα αυτα, η συγκεκριμενη συγκυρια, το εκλογικο αποτελεσμα, ανοιγει μια ιστορικη ευκαιρια για την Αριστερα, την ευκαιρια να ανασυνταχθει και να παιξει ακομα μεγαλυτερο ρολο στα πολιτικα πραγματα της Ελλαδας. Το εκκρεμες ηρθε στο γηπεδο μας και αν δεν το βουτηξουμε απο τα μαλλια δεν θα αργησει να (ξανα)φυγει. Ειναι τωρα η ωρα, τωρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι ισχυροτερος απο ποτε να προχωρησει σε εναν ξεκαθαρο και τιμιο διαλογο με το ΚΚΕ, το οποιο επισης βρισκεται στην ισχυροτερη θεση απο το 1981 και μετα.

πηγη: wikicommons, αδεια χρησης CC-by-sa-2.5

Ενας τετοιος διαλογος πρεπει να ξεκινησει αμεσα, οχι λιγο πριν τις επομενες εκλογες, αλλα τωρα με την ευφορια να ειναι ακομα νωπη και στα δυο κομματα της Αριστερας. Ειναι προφανες οτι το ΚΚΕ θα βρισκεται σε θεση ισχυος σε εναν τετοιο διαλογο, αλλα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κανει μια τιμια και ξεκαθαρη προσεγγιση με στοχο την δημιουργια ενος Αριστερου Μετωπου, μινιμουμ πλατφορμικης συμφωνιας με στοχο την κοινη, ενωτικη δραση, βγαλμενου μεσα απο τις καλυτερες παραδοσεις της παγκοσμιας Αριστερας, μονο να κερδισει εχει, τοσο ο ιδιος σαν πολιτικος χωρος, οσο και η Αριστερα και αρα η χωρα.

Σιγουρα, ενα τετοιο ενδεχομενο φαινεται απιθανο για οποινδηποτε ξερει καναδυο στοιχειωδη πραγματα για την κατασταση της Ελληνικης Αριστερας, οχι για κανεναν αλλο λογο αλλα γιατι ο εταιρος, το ΚΚΕ εχει δυστυχως αποκτησει την κακη παραδοση του απομονωτισμου. Ομως ο προεκλογικος τουλαχιστον λογος του, αφησε καποιες μικρες χαραμαδες απο οπου ισως να μπορουσε μια ειλικρινης και τιμια προσεγγιση να ακουστει. Τα βελη του ΚΚΕ στρεφονταν κατα κυριο λογο στην παραδοση του ΣΥΝ να συνεργαζεται κατα περιπτωση στην τοπικη αυτοδιοικηση και τα συνδικατα με δυναμεις του ΠΑΣΟΚ. Και νομιζω οτι αυτο θα ειναι το κυριο σημειο που θα πρεπει ο διαλογος μεταξυ των δυο πλευρων να προσπαθησει να φτασει σε εναν (πιθανοτατα επιπονο) συμβιβασμο.

Περα απο το ΚΚΕ, ειναι σημαντικο να γινει προσπαθεια προσεγγισης και με την εξωκοινοβουλευτικη αριστερα, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΜΕΡΑ και την ΕΝΑΝΤΙΑ, χωρις ηγεμονισμους, στο πνευμα της ειλικρινους, ισοτιμης συνεργασιας.

Σε καθε περιπτωση ειναι πολυ απιθανο οχι ενα Μετωπο να συγκροτηθει, αλλα ακομα και ο διαλογος με το ΚΚΕ να ξεκινησει. Αλλα εχουμε μπροστα μας μια μοναδικη ευκαιρια να στηθει ενα μεγαλο, ατιθασο αναχωμα στην νεοφιλελευθερη επιθεση που θα μπορουσε να ειναι σημειο αναφορας για την πολιτικη εξελιξη ολοκληρης της Ευρωπης. Την ιδια στιγμη, αν χαθει αυτη η ευκαιρια, θα βρουμε μπροστα μας δυσκολες μερες, οχι σαν κομματα που ζητουν ενα εκλογικο ποσοστο για να το χρησιμοποιησουν για κομματικους σκοπους, αλλα σαν Αριστερα που στεκεται διπλα στα κινηματα και τους λαικους αγωνες. Σαν Αριστερα που επιδιωκει να ανατρεψει την νεοφιλελευθερη ορθοδοξια και τα εκβιαστικα της διλληματα. Σαν Αριστερα που θελει και μπορει να βαζει το στιγμα της ουτοπιας. Σαν μια Αριστερα που μπορει να αλλαζει τα πραγματα προς το καλυτερο για τους εργαζομενους, τους μεταναστες, τις μειονοτητες, τις γυναικες, τους νεους, την κοινωνια.

Ειναι καθηκον μας να κυνηγησουμε την ενοτητα της Αριστερας. Το χρωσταμε στα κινηματα του μελλοντος.

6 responses to “Να αλλαξουμε πραγματικα το τοπιο. Δικαιωμα μας!”

  1. Anonymous Avatar
    Anonymous

    Οι 6 βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγουμενη βουλη αποτελεσαν τον καλυτερο συμμαχο του φοιτητικου κινηματος. Φανταστειτε τι εχει να γινει με 13.

    ΠΩΩ,ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕΝΟΙ!
    Λες και μονο αυτο το κομμα στηριξε τις κινητοποιησεις με την ανυπερβλητη φοιτητικη νεολαια του 2.5 %
    Και μετα λετε για το καπελωμα του ΚΚΕ…

    Οσο για το διαλογο ξερεις ειναι πολλα πραγματα που δεν αναφερεις.
    Οπως πως υπαρχει ενα μεγαλο ρευμα στον ΣΥΝ που θελει να παει προς το ΠΑΣΟΚ και καποια στιγμη αυτο θα γινει,οπως το γεγονος πως πρεπει να βελτιωθει αρκετα η πολιτικη τακτικη του ΣΥΡΙΖΑ(δε γινεται να ανοιγει βεντετα
    με τον Καραμανλη ο Αλαβανος και να συμπεριφερεται με τον Παπανδρεου σαν να ειναι ενας ακομα αρχηγος κομματος),το τι θα πουν αλλα τμηματα του ΣΥΡΙΖΑ οπως η ΔΕΑ και κυριως στο αν θα κατεβαινει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΜΕ και στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασισει να ξεχασει το συνθημα που τοσο ενοχλει τον Περισσο .το”ανθρωπινος καπιταλισμος”)

    Ο διαλογος αν και οποτε γινει που εγώ αμφιβάλω υπο τις παρουσες συνθήκες,τουλάχιστον οχι πριν φυγει ακομα ενα μεγαλο τμημα του ΣΥΝ προς το ΠΑΣΟΚ, θα ειναι επιμονος,επιπονος και κουραστικος.

    brian speaking…

  2. plagal Avatar
    plagal

    Ελα ρε μαν και σε περιμενα να σχολιασεις πώς και τι! 🙂

    Καταρχην αυτο με τους βουλευτες.Μεσα στη βουλη αποσο θυμαμαι ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν που εκανε τη μεγαλυτερη φασαρια και ο Αλαβανος ηταν που ετρεχε στη ΓΑΔΑ και τσακωνοταν με εισαγγελεις. Δεν λεω οτι μονο ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν συμμαχος, αλλα οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν ο ενεργητικοτερος συμμαχος μεσα στη βουλη. Δεν λεω οτι το ΚΚΕ μας εγραψε, αλλα οτι ο ΣΥΡΙΖΑ εκανε περισσοτερη φασαρια μεσα στη βουλη. Αλλα, δεν εχω κανενος ειδους κομματικο πατριωτισμο στο θεμα. Δεν θα ειχα κανενα κολλημα να το αλλαξω σε: “Οι 18 βουλευτες της Αριστερας ηταν ο καλυτερος συμμαχος του κινηματος μεσα στη βουλη, που να δειτε τι χαμος θα γινει με 36”.

    Τωρα, για το διαλογο. Πιστευεις οτι ολα οσα ανεφερες ειναι πραγματα τα οποια εμποδιζουν καθαυτο το διαλογο? Εννοω, σιγουρα, καταλαβαινω οτι προκειται για πραγματα που κανουν τη συνεργασια δυσκολη. Αλλα πριν τη συνεργασια λεω ρε παιδι μου να κατσουν οι 3 πλευρες (εξωκοινοβουλευτικοι-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) σε ενα τραπεζι.

    Το τεραστιο προβλημα αυτη τη στιγμη ειναι οτι η Αριστερα δεν μιλαει καν μεταξυ της. Ο μονος “διαλογος” που γινεται ειναι καταγγελτικος. Και στην καταγγελια δεν χωραει κανενος ειδους καλοπροαιρετος διαλογος. Πώς να σηκωσεις το κεφαλι απο το χαρακωμα αν περιμενεις να σου τρυπησει το κρανιο η επομενη σφαιρα?

    Αλλα ας τα πιασω ενα ενα.

    1) Το ρευμα του ΣΥΝ στο οποιο αναφερεσαι, πρωτον ειναι μειοψηφικο, και δευτερον πιστευω οτι κανεις λαθος στο πώς το αντιλαμβανεσαι. Τι διαολο, αν ηθελε να παει στο ΠΑΣΟΚ θα το ειχε κανει χρονια τωρα, οταν την κοπανησαν η Δαμανακη, ο Βουγιας, ο Μπιστης και λοιποι προδοτες. Η αντιληψη που εχω για αυτο το κομματι της ανανεωτικης πτερυγας ειναι οτι κατα βαση προκειται για ανθρωπους που δεν απορριπτουν εξαρχης την πιθανοτητα συγκυβερνησης, χωρις αυτο να σημαινει οτι ειναι “πεμπτη φαλαγγα” μεσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και να εχει το θεμα παντως, μου φαινεται τελειως χαζο να μην ειναι σε θεση το ΚΚΕ να μπορει να κανει μια στοιχειωδη ανταλλαγη αποψεων με αυτους τους ανθρωπους.

    2) Θεωρεις δηλαδη οτι θα επρεπε να ανοιξει βεντετα και με τους δυο? Η να το θεσω αλλιως: κρινοντας απο το αποτελεσμα, πιστευεις οτι ηταν αναγκη? Και στο τελος, ο Καραμανλης ηταν εκεινος που κυβερνουσε, οχι ο ΓΑΠ. Ο ΓΑΠ το μονο που του αξιζε ηταν η υπενθυμιση των δικων του ευθυνων. Αλλα και παλι, θεωρεις οτι ενα ζητημα συγκυριακης τακτικης ειναι κατι το οποιο κανει αδυνατο το διαλογο?

    3) Μιας και δε μιλαω εκ μερους του ΣΥΝ, ουτε καποιας αλλης συνιστωσας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα σαν ενας απο τους ανενταχτους του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελεγα οτι οσο λογο εχει ο ΣΥΝ, αλλο τοσο εχει η ΔΕΑ ή η ΑΚΟΑ ή το και το ΔΗΚΚΙ ακομα. Οπως και να εχει ομως το θεμα, το προβλημα οπως το βλεπω αυτη τη στιγμη δεν ειναι η αρνηση για διαλογο πχ της ΚΟΕ, αλλα του ΚΚΕ.

    4) Το “ανθρωπινος καπιταλισμος” πρωτη φορα το ακουω απο εσενα. Αλλα δεν θα μου εκανε εντυπωση να ειναι ιδεα ενος σοσιαλιστη. Και με τα πραγματα στην Ελλαδα, την Ευρωπη και τον Κοσμο να πηγαινουν οπως πανε, ακομα και ενας σοσιαλιστης που δεν παραδιδει τα οπλα μπροστα στο νεοφιλελευθερισμο, ειναι ενας ανθρωπος με τον οποιο μπορω συγκυριακα να δουλεψω μαζι. Αλλα και παλι, εδω το ΚΚΕ συνεργαζοταν με το ΔΗΚΚΙ, ενα καθαρα σοσιαλιστικο (οχι κομμουνιστικο, οχι καν αριστερο με τη στενη εννοια) κομμα, δεν μπορει να κατσει να κουβεντιασει?

    5) Μα βρε Brian, το κατεβασμα στο ΠΑΜΕ ή στον οποιο αλλο κοινο σχηματισμο που θα μπορουσε να προκυψει, ειναι αυτο που θα γινοταν μετα απο διαλογο, οχι πριν!

    Τελος, σαν γενικη αρχη, θα ελεγα οτι το βασικο ειναι να αρχισουμε να συμπεριφερομαστε ο ενας στον αλλο οχι σαν αντιπαλοι οπως τωρα, αλλα σαν συναγωνιστες που βρισκονται απο την ιδια οχθη (που θα ελεγε και ο Αλαβανος). Οι διαφορες αντιληψεις που εχει το ΚΚΕ απο εκεινες των συνιστωσων του ΣΥΡΙΖΑ ειναι ασημαντες μπροστα στις κοινες ανυσηχιες και τους κοινους αγωνες που εχουμε να κανουμε μαζι στο μελλον.

    Τσιαρς 😉

  3. Anonymous Avatar
    Anonymous

    Ρε παιδιά, μην τρελαθούμε τελείιως. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ KOINΟ στο πρόγραμμά τους. Πως να μιλάμε για συνεργασία λοιπόν;

    Και η όποια συνεργασία γίνει με τον οποιονδήποτε θα προκύψει μέσα από την κοινή δράση, με κοινούς στόχους και κοινή κατεύθυνση. Όχι απο ένα “διάλογο” σε κομματικά γραφεία και έξω απο την κοινωνία.

    Το ΚΚΕ τουλάχιστον σε αυτό είναι καθαρό. Κι απο την κοινή δράση δεν αποκλείει ΚΑΝΕΝΑΝ. Γι αυτό και όσα στελέχη του ΔΗΚΚΙ ήταν μέσα στο ΠΑΜΕ και είχαν δει με τα μάτια τους την τακτική του ΣΥΝ μέσα στο εργατικό κίνημα δεν υπάκουσαν στην απόφαση για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν συνειδητοποιηθεί μέσα απο τη δράση. Η κριτική του ΚΚΕ προς το ΣΥΝ και τους συμμάχους του δεν πρόκειται να μειωθεί ούτε κατα το ελάχιστο. Κι αυτό όχι λόγω εμπάθειας αλλά γιατί η πολιτική σας δεν είναι προς το συμφέρον του λαού. Πολύ απλά.

    Και στο κάτω κάτω το λέτε κι εσείς οι ίδιοι ότι δεν έχετε τίποτα κοινό με το ΚΚΕ. Οπότε αυτές τις “επιθέσεις φιλίας” να τις κόψετε. Εδώ είμαστε κιόλας, δίπλα στον κόσμο και θα του αποκαλύπτουμε κάθε μέρα την πολιτική σας που πατάει σε δύο βάρκες και τον οπορτουνισμό σας…

  4. plagal Avatar
    plagal

    Υποθετω οτι απανταω στον brian, αν και αμφιβαλλω.

    Αυτο που λες για τα προγραμματα ειναι τελειως λαθος. Σιγουρα υπαρχουν (μεγαλες;) αποκλισεις, αλλα σιγουρα επισης υπαρχουν κοινα μετωπα, ακομα και αν ειναι αμυντικα: εμπορευματοποιηση της παιδειας, ασφαλιστικο, περιβαλλον, εργασιακα δικαιωματα, μισθοι, τραπεζοκρατια, τρομουστερια, καταστολη, μεταναστες κτλ κτλ κτλ Γιατι να μην μπορουμε, εστω να συντονισουμε τον κοινο αγωνα?

    Δεν χρειαζεται να συμφωνησουμε στη μορφη της αταξικης κοινωνιας, ουτε στην τακτικη της επαναστασης (εκτος αν ειναι προκειται να γινει μεσα στα επομενα 5-10 χρονια και δεν το ξερω). Μπορουμε και χωρις την ιδεολογικη συγκλιση να πετυχουμε την συγκλιση στη δραση.

    Και φυσικα, οταν μιλαω για διαλογο, καθε αλλο παρα κλειστες πορτες και επιτροπες και κομματικα γραφεια εννοω. Ο διαλογος πρεπει να γινει ανοιχτα, με διαδικασιες παρομοιες με εκεινες πχ των Κοινωνικων Φορουμ.

    Ουτε ζηταω να μειωθει η κριτικη. Κοινη, συντονισμενη δραση ζηταω.

    Τα αλλα για οπορτουνισμους και χαζομαρες τα αφηνω ασχολιαστα γιατι θυμιζουν το χειροτερο σεχταρισμο των καφροτερων αναρχικων του indy.

  5. "Α.Π." Avatar
    "Α.Π."

    Ο ανώνυμος δεν πρέπει να έχει ιδέα του τι σημαίνει συνδικαλιστική δράση στο εργατικό κίνημα. Δύο πορείες – τρεις συγκεντρώσεις – απομαζικοποίηση των σωματείων και δυο λαλούν και τρεις χορεύουν. Την κύρια ευθύνη για την κατάντια αυτή την έχει το κόμμα σας. Εκεί που λέμε – όταν μαζικοποιείται ο αγώνας – “επιτέλους!”, τσούπ νά σου το ΠΑΜΕ σαν άλλοτε να περάσει τη γραμμή του και να καταγγείλει τον “έξ’αποδώ”. Βρε ούστ άσχετε και αδιάβαστε!

    Α.Π. από την Αυτόνομη Παρέμβαση Συλλ.Εργ. ΜΟΔ Α.Ε.

    ΥΓ. Ποιός σου κάνει επίθεση φιλίας?
    ούτε φίλο ούτε σύντροφο θέλουμε την ηγεσία σας. Εσύ τώρα, πάρε το πτυχίο σου και θα μας βρεις μπροστά σου.

  6. "Α.Π." Avatar
    "Α.Π."

    Άσε δε αυτό το “ανθρώπινος καπιταλισμός”!Μα πού το βρήκαν? καλά τι τους ταΐζουν με το Ριζοσπάστη? Η ρουφιανιά και ο σταλινισμός αυτών των υποκειμένων δεν κρύβεται- και δεν καταστέλλεται – με τίποτα! Αν ήταν στο χέρι τους και υπήρχε κατάλληλα παγωμένος τόπος εκτοπισμού, θα μας είχατε ήδη στείλει για “επιμόρφωση”.

Leave a comment