Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

Ο Αγιος Αντρει Ρουμπλιωφ

Ετυχε να δω μια καταπληκτικη εικονα του Αντρει Ρουμπλιωφ. Ειναι ενας Ιωαννης Βαπτιστης, σαν τον Γεωργιανο που εχω εδω δεξια. Η εικονα αυτη ειναι τοσο πανεμορφη, που εκατσα και διαβασα λιγο παραπανω για τον Αντρει Ρουμπλιωφ και οσο περισσοτερες εικονες εβλεπα τοσο περισσοτερο ηθελα να τις δειξω και εδω. Παρακατω εχω συμμαζεψει κατι σαν ενα Συναξαρι και τεσσερεις ακομα εικονες. Ολες προερχονται απο τα wikicommons και ειναι στο public domain. Ο Αη Γιαννης που τα ξεκινησε ολα ειναι αυτος:

Ο Αγιος Αντρει Ρουμπλιωφ, ο μεγαλυτερος Ρωσος εικονογραφος, γεννηθηκε κοντα στη Μοσχα αναμεσα στο 1360 και το 1370. Πολυ νεαρος πηγε να μεινει στο μοναστηρι της Αγιας Τριαδας, βορεια της Μοσχας. Ο ηγουμενος του μοναστηριου, ο Αγιος Σεργιος Ραντονεζκι, τον επηρρεασε βαθεια στην μετεπειτα πνευματικη του ζωη.

Μετα την κοιμηση του Αγιου Σεργιου το 1392, εγινε ηγουμενος του μοναστηριου ο Αγιος Νικωνας Ραντονεζκι, υπο την πνευματικη καθοδηγηση του οποιου ο Αντρει εγινε δοκιμος μοναχος. Καποια στιγμη μετα το 1405 ο με τις ευλογιες του Νικωνα, πηγε να μεινει στο μοναστηρι του Αγιου Ανδρονικου. Εκει εκαρη μοναχος και μαθητευσε εικονογραφος στον Θεοφανη τον Ελληνα και στον μοναχο Δανιηλ, φιλο και συνασκητη του Αντρει.

Τα χρονικα αναφερουν για πρωτη φορα τον Αντρει το 1405 οταν εκεινος, ο Θεοφανης και ο Προχωρος εικονογραφησαν τον Καθεδρικο του Ευαγγελισμου της Θεοτοκου στη Μοσχα. Η επομενη σημαντικη εργασια του ηταν η εικονογραφηση του Καθεδρικου της Κοιμησης της Θεοτοκου στο Βλαντιμιρ, την οποια εκανε με τον μοναχο Δανιηλ το 1408.

Ο Νικωνας Ραντονεζκι ζητησε απο τον Αντρει και τον Δανιηλ να εικονογραφησουν το ξαναχτισμενο καθολικο του μοναστηριου της Αγιας Τριαδας το οποιο ειχε καταστραφει απο Ταταρικη επιδρομη το 1408. Εκεινη την περιοδο ο Αντρει Ρουμπλιωφ εικονογραφησε την πιο διασημη εικονα του, την Φιλοξενια του Αβρααμ, που εγινε γνωστη σαν Αγια Τριαδα.

Ο Αγιος Αντρει Ρουμπλιωφ κοιμηθηκε εν Κυριω σε ηλικια μεγαλυτερη των εβδομηντα χρονων, αναμεσα στο 1427 και το 1430 και θαφτηκε στο μοναστηρι του Αγιου Ανδρονικου. Το 1988 η Ρωσικη Εκκλησια τον ανακυρηξε Αγιο και η μνημη του τιμαται στις 4 Ιουλιου.

2 responses to “Ο Αγιος Αντρει Ρουμπλιωφ”

  1. Anonymous Avatar
    Anonymous

    Να δεις την ταινια του Ταρκοφσκυ”Αντρει Ρουμπλιωφ”.Υπεροχη.
    ΥΓ.Ολοι γκρινιάζουν για τον Στάλιν αλλά η πλάκα ειναι πως πολλοι ανθρωποι που δρούσαν υπο την προστασια του Στάλιν,αργοτερα επι Μπρέζνιεφ καταπιέστηκαν πολύ περισσοτερο…

    (brian)

Leave a comment