Φοιτητοπολιτικα της Αριστερας

Ενα ενδιαφερον κειμενο-σχολιο που ψαρεψα απο το Αθηναικο Indymedia. Διαφωνω σε αρκετα σημεια, αλλα ειναι σιγουρα τροφη για σκεψη.

Κάποιες σκέψεις.

Το κρίσιμο ζήτημα μετά από το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα είναι το να απαντήσουμε στο ερώτημα :με ποιο υποκείμενο θα υπάρχουν στις σχολές αυτοί που κατά χιλιάδες γέμισαν τους δρόμους ,τις συντονιστικές επιτροπές κατάληψης, τις καταλήψεις, τις σχολές.
Με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια στις σχολές , να έχουμε ένα διαφορετικό τοπίο , όπου σε καθημερινό επίπεδο θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι αγωνιστές που θα δρουν και θα αγωνίζονται.

Αυτή τη στιγμή στις σχολές υπάρχει η πκς με τη γνωστή τακτική της ,που δεν μπαίνει στη διαδικασία να αναζητήσει συμμάχους μέσα στις σχολές, απεχθάνεται τον οποιοδήποτε συντονισμό που με άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά και ανένταχτους αγωνιστές προκειμένου η μάχη και η πάλη να δίνεται με καλύτερους όρους.

Υπάρχουν τα ΕΑΑΚ ,μία πολιτική δύναμη αξιόλογου μεγέθους που ήταν η μεγαλύτερη δύναμη που εξαρχής συμμετείχε στο κίνημα .Παρότι και αυτή έκανε κωλοτούμπες στο προσανατολισμό της .Π.χ πριν το φ.κ προπαγάνδιζε το σχέδιο πώς θα ξεσπάσει κίνημα αν η αριστερά πείσει τον κόσμο στο για ποια παιδεία πρέπει να παλέψει και εδώ ερχόταν η περίφημη εννιαία πανεπιστημιακή κ.τ.λ. που εν τέλει στις περισσοτερες σχολές και όπως αυτό αποτυπώθηκε στα κείμενα του πανελλαδικού συντονιστικού , άλλα αιτήματα και άλλο πολιτικό σχέδιο ήταν που ένωσαν το φ.κ (πολλά από αυτά δίχως συγκεκριμένο νόημα π.χ ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών , με κυρίαρχο στοιχείο να πρυτανεύει η ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς προκειμένου να παρθούν οι συνελεύσεις).

Υπάρχει η Αριστερή Ενότητα , που δημιουργήθηκε πριν τις φοιτητικές εκλογές και άρα μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί σαν Αρ.Εν και να πείσει έτσι για τις προθέσεις αυτών που την δημιούργησαν δεν αποτελεί κάτι αξιόπιστο. Την ίδια στιγμή όμως που ήταν ο μόνος χώρος που πήρε πρωτοβουλία έστω προεκλογικά να καλέσει σε δημόσια συζήτηση όλη τη φοιτητική αριστερά για να συζητήσουν πάνω στην ανάγκη του υποκειμένου.

Υπάρχουν μία σειρά από μικρότερες δυνάμεις , αγωνιστικές κινήσεις. Πρωτοβουλία γένοβα ….που συμμετείχαν στο φ.κ, μπήκαν στη διαδικασία του συντονισμού….

Και υπάρχουν πολλοί μα πάρα πολλοί αγωνιστές που βρίσκονται έξω από συλλογικότητες και έδρασαν τη προηγούμενη περίοδο.

Αν δούμε στις φοιτητικές εκλογές που πέρασαν μετά το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα δεν θα βρούμε και πολύ μεγάλες ανατροπές από την πιο πριν κατάσταση.

Η ΔΑΠ,ΠΑΣΠ σχεδόν δεν άλλαξαν σε ψήφους και ποσοστά και άρα δεν πλήρωσαν τη στάση τους στο κίνημα.

Η ΠΚΣ έπεσε λίγο στα ΑΕΙ, αποτυπώνοντας έτσι τη στάση το Μάη του 2006.

Η ΕΑΑΚ ανέβηκε κοντά 900 ψήφους.

Η ΑΡΕΝ ανέβηκε κοντά 600 ψήφους

Και κάποια μικρή άυξηση είχαν και οι μικρότες αριστερές δυνάμεις.

Το συμπέρασμα όμως ποιο είναι?

Νομίζω πως η μη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού , σε μία ευνοϊκή περίοδο για την αριστερά μάλλον προκύπτει από δικές της πολιτικές λογικές και σχέδια παρά από την αντικειμενική πραγματικότητα .

Αντίστοιχα στις βουλευτικές εκλογές ,είχαμε άνοδο του ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πολύ σημαντική .Με μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του δεύτερου και σαφώς ποιο κινηματική ψήφος. Οριακή άνοδο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς

Πως μπορεί να εξηγήσει κανείς πως οι δυνάμεις του φ.κ που πρωτοστάτησαν σε αυτό δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τη κατ΄σταση στο επίπεδο συνείδησης του φοιτητή γιατί η ψήφος αυτό δείχνει .Και στο επίπεδο των βουλευτικών που είναι απείρως πιο δύσκολο και δίχως να έχουν υπάρξει κινήματα σε όλη τη κοινωνία να ανεβαίνει και μάλιστα σημαντικά η αριστερά.Αυτό πρέπει ή όχι να μας κάνει να σκεφτούμε;

Τώρα η ΕΑΑΚ έχει διήμερο ,και η ΑΡΕΝ από ότι άκουσα θα κάνει αμέσως μετά τα χριστούγεννα.

Πρώτα η ΕΑΑΚ σαν πιο μεγάλη δύναμη , θα ασχοληθεί με το ζήτημα; Ή θα το προσπεράσει σαν μην έγινε και τίποτα.To μοντέλο ας μπει όποιος θέλει να αγωνιστεί στην ΕΑΑΚ , κινείται σε κατέυθυνση ανατροπής του πολιτικού συσχετισμού στα ΑΕΙ/ΤΕΙ ;

Η ΑΡΕΝ υποτίθεται πως είναι κάτι φρέσκο ,που ήρθε κάτι καινούργιο να δώσει. Που έστω στα λόγια προσπαθεί να θίξει το ζήτημα ,τουλάχιστον η διακήρυξη βρίσκεται ακριβώς σε αυτή τη κατεύθυνση, θα μας δώσει στοιχεία πράξης πέρα από εκλογές;; ; θα πάρει καμιά πρωτοβουλία που να αφορούν το κίνημα και τη συγκρότηση του;; θα συνεχίσουν την πίεση προς τα άλλα κομμάτια της φοιτητικής αριστεράς για κάτι πιο μαζικό και πιο ενωτικό;;;H θα επιβεβαιώσει τα περί εκλογικής συγκόλλησης που έλεγαν οι σύντροφοι των ΕΑΑΚ.

Advertisements
Φοιτητοπολιτικα της Αριστερας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s