Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

Τι θελουμε να ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ?

Τι θελουμε να ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ?

Αντιγραφω απο το ιστολογι Σκέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμω πολυ:

Στη σημερινή συνάντηση της ΥΠΕΞ με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της πρότασης Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, θα είναι ο Τσίπρας και όχι ο Αλαβάνος.
Ο Αλαβάνος όμως είναι (αν δεν κάνω λάθος) ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο Τσίπρας είναι ο πρόεδρος της μιας (βεβαίως της μεγαλύτερης) συνιστώσας. Με ποια λογική και χωρίς συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της μιας συνιστώσας; Εκτός κι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΝ είναι το ίδιο πράγμα ή περίπου το ίδιο και δεν το είχαμε καταλάβει.
Γιατί να μην είναι ο Μπανιάς ή ο Νταβανέλλος ή ο Γλέζος; Ή αν υπάρχει κενό ηγεσίας η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συλλογικά;
Τόσο εύκολα και γρήγορα ξεπετιέται ο ΣΥΡΙΖΑ; Κατά τα άλλα τα περί ισονομίας και ισοτιμίας είναι αέρας κοπανιστός;

Κατα τη γνωμη μου, αυτο ειναι σημαντικοτατη παρεκτροπη. Μαλιστα προκειται για μια παρεκτροπη που συνεχιζει την ταση που κατα τη γνωμη μου εχει αρχισει εδω και καποιες εβδομαδες, να βλεπουμε δηλαδη σε ενα βαθμο τον ΣΥΝ (ή καλυτερα, την ηγεσια του ΣΥΝ) να πολιτευεται σαν να ταυτιζεται με τον “ολον ΣΥΡΙΖΑ”. Συγκεκριμενα, πιστευω οτι αυτο αρχισε απο τοτε που ο Αλεκος Αλαβανος αρχισε να μιλαει για “εναλλακτικη προταση εξουσιας απο τα αριστερα”.

Να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους: ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι αντιπολιτευτικο μετωπο. Ειναι μια πολιτικη συμμαχια δυναμεων της αριστερας οι οποιες εχουν συμφωνησει σε μια σειρα απο αντιπολιτευτικους στοχους παλης, και μαλιστα κατα βαση αρνητικους. Οι οποιοι θετικοι στοχοι παλης ειναι ξεκαθαρα ορισμενοι και ειναι κατα βαση το ελαχιστο κοινο εδαφος που μπορουν να εχουν οι διαφορες συνιστωσες. Σαν τετοια, η πολιτικη αυτη συμμαχια ειναι εντιμη, ξεκαθαρη και πολιτικα χρησιμη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν συλληψη ειναι η στοιχειωδης ιδεα οτι δεν χρειαζεται να συμφωνουμε στον τροπο με τον οποιο πιστευει ο καθενας οτι πρεπει να φτασουμε στον σοσιαλισμο (ή ακομα οτι δεν χρειαζεται καλα καλα να συμφωνουμε για το τι εννοουμε σοσιαλισμο) για να μπορουμε να εχουμε κοινη δραση η οποια ειναι απολυτως αναγκαια για την κοινωνια και τα κινηματα της σημερα. Με αυτην την ξεκαθαρη πολιτικη συμφωνια μπορουν να συνεργαζονται κατω απο την ιδια οργανωτικη δομη ευρωκομμουνιστες, μαοικοι, ανανεωτικοι, τροτσκιστες, σοσιαλιστες, ελευθεριακοι και εν γενει αριστεροι για στοχους που ειναι σαφεις και πεπερασμενοι: οχι στην εμπορευματοποιηση της παιδειας, προστασια του περιβαλλοντος, οχι στη συρρικνωση του κοινωνικου κρατους, οχι στο ξεπουλημα των λιμανιων κτλ κτλ.

Ομως απο τη στιγμη που θελουμε να αρχισουμε να μιλαμε για “εναλλακτικη αριστερη προταση εξουσιας”, πρεπει να συμφωνησουμε σε πολλα περισσοτερα πραγματα. Και απο οσο γνωριζω τουλαχιστον, τετοια κουβεντα δεν εχει γινει μεταξυ των συνιστωσων και των ανενταχτων. Προσωπικα, πιστευω οτι αυτη η κουβεντα πρεπει να γινει στην Πανελλαδική συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Μαρτιο. Ειναι αλλωστε πλεον θεμα πολιτικης ταυτοτητας: τι ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αν εχει στοχους επιπλεον των διακηρυγμενων, ποιοι ειναι αυτοι και με ποιο σκεπτικο.

Μεχρι τοτε, η ηγεσια του ΣΥΝ θα πρεπει να αποφευγει κινησεις σαν τις παραπανω που θολωνουν τοσο τον χαρακτηρα, οσο και τον ρολο του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργωντας παραλληλα κακο κλιμα μεσα στη συμμαχια…

(πηγη σηματος: ΣΥΡΙΖΑ με αδεια CC-by-2.0)

7 responses to “Τι θελουμε να ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ?”

  1. δεν πήγε μόνο ο τσίπρας Avatar
    δεν πήγε μόνο ο τσίπρας

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο Π. Τριγάζης, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ και ο Γ. Μπανιάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκαν σήμερα με την Υπουργό Εξωτερικών, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των Σκοπίων και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

  2. Giannis_Rebelos Avatar
    Giannis_Rebelos

    Mιχάλη ο Συν και ο α ΣΥ.ΡΙΖΑ τα ίδια πράγματα είναι μην τρέφεις ουτοπία.
    Ο Συνασπισμός δεν ανήκει στο φάσμα της αριστεράς είναι κεντροαριστερό ρεύμα και εκτελεί με βάση τα συμφέροντα της Ε.Ε και του Κεφαλαίου.
    Πασοκ+Συν=love for forever:)

  3. plagal Avatar
    plagal

    Αυτα που λες ειναι πολυ λιγα. Ας πουμε κρυβεις την αληθεια οτι ο ΣΥΝ ειναι οργανο της πλουτοκρατιας που εχει στοχο να εγκλωβισει τις μαζες σε ρεβιζιονιστικες ταχτικες. Δεν λες οτι ο Συριζας θελει να διαλυσει το ΚΚΕ. Δεν λες οτι με τον Συριζα δεν βρισκεις ακρη γιατι ειναι ολο ζυμαρι με μονο λιγο Καρλα Μπρουνι γυρω γυρω. Ειλικρινα, με απογοητευεις φιλε Γιαννη γιατι αποκρυπτεις ολη εκεινη την εκ κομματικης αποκαλυψεως αληθεια για τον Συριζασπισμο την οποια ουτε ο Συριζασπισμος δεν ξερει καλα καλα για τον εαυτο του. Μήπως εισαι και συ οργανο του ιμπεριαλισμου και της ΕΕ?

    Και να μην ξεχναμε ποτε: Μακρια απο τα ναρκωτικα και τον Συνασπισμο!

  4. Giannis_Rebelos Avatar
    Giannis_Rebelos

    ΧΑΧΑΧΑ Αγαπητέ Μιχάλη γέλασα με τα ειρωνικά σου αστεία, αλλά φίλε ΔΕΣ μια φορά ποιο κόμμα και ποιο είναι αυτό το κίνημα που παλεύει για τον εργάτη, τον φοιτητή και έχεις θέσεις και απόψεις ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ εδώ και χρόνια.
    Πονάει πολλούς που το ΚΚΕ είναι το μόνο κίνημα που κάνει δυναμικές κινητοποιήσεις όπως την Σημερινή που περίου 4 χιλιάδες άτομα του ΠΑ.ΜΕ διαδήλωσαν στην Αμερικάνικη πρεσβεία, αλήθεια ο cool αλέξης που ήταν?
    Ο νέος φέρελπις πολιτικός που θέλει να ενώσει ΚΚΕ και ΣΥΝ?

  5. Giannis_Rebelos Avatar
    Giannis_Rebelos

    Α και ξέχασα να σου πω ότι ενώ η πολιτική της Ε.Ε και του ΝΑ.ΤΟ αναγνώρισε αυτό το κρατίδιο έκτρωμα ο ΣΥΝ δεν έχει πάρει κάποια ξεκάθαρη θέση ούτε πορείες δεν κάνει για τέτοια θέματα.
    Μήπως όταν κάνει πορείες η χρυσή αύγή εσείς κάνετε πορείες?

    α και θα σου κάνω και μια εξαιρετική αφιέρωση
    Επειδή δεν λέτε κουβέντα εσείς οι συνασπισμένοι.

    Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης
    Μουσική: Δήμος Μούτσης

    Δε λες κουβέντα,
    κρατάς κρυμμένα μυστικά
    και ντοκουμέντα
    κι ακούω μόνο
    συνθήματα μεταλλικά
    των μικροφώνων

    Ξέρω τ’ όνομά σου
    την εικόνα σου και πάλι από την αρχή
    ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας
    μια αλλιώτικη ζωή

    Περνούν οι νύχτες,
    τα δευτερόλεπτα βαριά
    στους λεπτοδείκτες
    ζητώντας κάτι
    που να μη γίνεται ουρλιαχτό
    κι οφθαλμαπάτη

    Ξέρω τ’ όνομά σου
    την εικόνα σου και πάλι από την αρχή
    ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας
    μια αλλιώτικη ζωή

    Στων χιλιομέτρων
    την ερημιά και στη σιωπή των χρονομέτρων
    ακούγονται τώρα
    σειρήνες μεταγωγικά κι ασθενοφόρα

    Ξέρω τ’ όνομά σου
    την εικόνα σου και πάλι από την αρχή
    ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας
    μια αλλιώτικη ζωή

  6. plagal Avatar
    plagal

    Πολυ ωραιο το τραγουδι και ευχαριστω για την αφιερωση. Απο εκει και περα, παρολο που δεν ειμαι μελος του ΣΥΝ, θα σε παραπεμψω στην ανακοινωση που εβγαλε ο ΣΥΝ για το Κοσοβο, για να μην εκτιθεσαι λεγοντας οτι δεν εχει παρει ξεκαθαρη θεση. Οσο για τις κινητοποιησεις του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ προφανως και ειναι σωστες κινησεις, μαλιστα αν δεν ημουν εν μεσω εξεταστικης μαλλον θα ειχα κατεβει και εγω.

  7. Keep it real « Black Cat, Red Cat Avatar
    Keep it real « Black Cat, Red Cat

    […] Και, γαμωτο, πρεπει να γινει το συντομοτερο δυνατο η “συνακτικη” κουβεντα για τον ΣΥΡΙΖΑ που λεω εδω… […]

Leave a comment