Για το εναλλακτικο ασφαλιστικο

Το μανιταρι του βουνου κανει μια πολυ καλη κριτικη απο τα αριστερα του εναλλακτικου ασφαλιστικου νομοσχεδιου που κατεθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναδημοσιευω με την αδεια του:

Ασφαλιστικό του … ΣΥΡΙΖΑ: Ελπίδες ή παγίδες;

Αναμφίβολα το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «στην ανοιχτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο πρόεδρός της Αλέκος Αλαβάνος» πρόσφατα για μια «δημοκρατική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού» είναι σε κατεύθυνση θετικότερη, σε σχέση με του νόμους Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά, κλπ.

Όμως υπάρχουν σημεία κλειδιά του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού ζητήματος, που είτε αποκρύβονται, είτε θίγονται πλάγια, είτε σαφώς είναι προβληματικά από άποψη στρατηγικής. Κατανοούμε την απλωμένη χείρα προ το ερχόμενο «ρεύμα», αλλά τα σύκα, οφείλουμε να τα λέμε σύκα και τη σκάφη, σκάφη.

Ο λόγος που αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αποτελεί μια κάποια ελπίδα και σε νέους ανθρώπους, στα παιδιά μας. Και η χωρίς κριτική περπατησιά των προτάσεων αυτού του κόμματος, αν δεν γίνει τώρα που βράζει το σίδερο του ασφαλιστικού, θα βρεθούν μπροστά μας αύριο και θα είναι πιθανόν κάπως αργά.

Θα αναφέρω δέκα περίεργα σημεία για να συζητηθούν ευρύτερα:

 1. Θέτει μερικές γενικές αρχές (άρθρο 18), όπως «η αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου». Δεν θέτει όμως ούτε την πρόταση δίκαιης ή έστω δικαιότερης αναδιανομής. Πολύ δε περισσότερο δεν αναφέρεται στο ζήτημα της «αύξησης της παραγωγικότητας», η οποία σταθερά και στην ΕΕ, αλλά και στη χώρα μας κυμαίνεται κοντά στο 4%. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 25 χρόνια διπλασιάζεται ο κοινωνικός πλούτος, οπότε τίθεται ζήτημα δίκαιης αναδιανομής, όχι μόνο του ήδη υπάρχοντος «σωρευμένου πλούτου» (20), αλλά και του επί πλέον παραγόμενου πλούτου! Χωρίς την αρχή της αύξησης της παραγωγικότητας, ΔΕΝ μπορεί να ηττηθεί πλήρως η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού στο ασφαλιστικό. Οδηγεί απλώς σε καλύτερες λογικές διαχείρισης και καθόλου σε ΡΙΖΟσπαστικές προτάσεις.
 2. Αποδέχεται την «υποχρεωτική τριμερή χρηματοδότηση» (άρθρο 36) στη κύρια σύνταξη – όπως δεχόταν και ο ΣΥΝ χρόνια τώρα -, έστω με «για την μισθωτή εργασία η αναλογία διαμορφώνεται σε 2/9 από τον εργαζόμενο, 3/9 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και 4/9 από τον εργοδότη». Ουσιαστικά, σχεδόν, οι εργαζόμενοι πληρώνουν 2/9+3/9=5/9! Να θυμηθούμε ότι στο ΙΚΑ οι μισθωτοί πληρώνουν λιγότερα. Η γνώμη μου είναι σαφής: Κανένα ποσοστό στρατηγικά να μη πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Να τα πληρώνουν Κεφάλαιο και κράτος. Δηλαδή μια ριζοσπαστική πρόταση σήμερα είναι μόνο η διμερής χρηματοδότηση. Το ζήτημα της τριμερούς έχει να κάνει βέβαια τόσο με την αντίληψη του ρόλου του κράτους, όσο όμως και με την ταξική πάλη απέναντι στο κεφάλαιο.
 3. Γράφεται: «Τα γενικά όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν αυξάνονται. Αντίθετα επανέρχεται η ισχύς της 35ετίας ασχέτως ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όλων των ασφαλισμένων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι)» (24). Όταν σήμερα τα γενικά όρια για εργαζόμενους μετά το 1983 (και 1992 αυστηρά) είναι το 65ο έτος και προς τα εκεί οδηγεί βίαια ο νόμος Πετραλιά, είναι αδιανόητη η πρότση ΣΥΡΙΖΑ! Δεν αναφέρει άμεσα όμως ούτε κατώτατο χρονικό όριο ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση, χωρίς «πέναλτι», στο οποίο μπορεί να φεύγει ο εργαζόμενος. Παράλληλα πολλά συνδικάτα έχουν στρατηγική την πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια με στόχο τα 30/30! Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το μύθο ότι π.χ. στα 60 κάποιος θεωρείται… μικρός;
 4. Με το άρθρο αυτό (24) θέτει θέμα θεμελίωσης της σύνταξης («ασχέτως ορίου ηλικίας») την 35ετία. Επομένως το κατακτημένο δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης στην 25ετία (σήμερα με 25/35) εξοβελίζεται δια της πλαγίας οδού;
 5. Δεν ξεκαθαρίζει στα πόσα χρόνια θα θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης μονομερώς από το όριο ηλικίας. Μέχρι σήμερα είναι η 25ετία. Τι θα έπρεπε να προτείνει ένα ριζοσπαστικό κόμμα; Ποιο θα έπρεπε να είναι για τις γυναίκες και ειδικά για τις μητέρες;
 6. Για τη νεολαία, τους ανήμπορους, τους ελαστικά εργαζόμενους (όσο καιρό υφίστανται) και τους ανασφάλιστους όφειλε να προτείνει καθαρότερα απ’ ότι γενικά στο (32), (34) και (45) να έχουν δικαίωμα πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με μηδέν «ένσημα». Δεν θέτει καθαρά, ακόμα, το ζήτημα των «ενδιάμεσων» εργασιακών κενών χιλιάδων εργαζόμενων, λόγω ελαστικών σχέσεων εργασίας, ώστε με «πλασματικά χρόνια» να μπορούν να συμπληρώσουν έστω και 35ετία πριν τα 65. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιώνεται πλήρως η έννοια του αναδιανεμητικού και δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης.
 7. Οφείλει να μιλήσει καθαρά για την κατάργηση κάθε ελαστικής (όχι πλήρους) και μη μόνιμης εργασίας. Έτσι η βάση του ασφαλιστικού συστήματος (να) θα είναι η εργασία (μας) και όχι η χρηματοδότηση του από «διάφορες» πηγές (39), που προτείνουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις.
 8. Οφείλει να θέσει για τις επικουρικές συντάξεις την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ταμείων από τους εργαζόμενους και του κοινωνικού χαρακτήρα διαχείρισης των αποθεματικών τους. Τι εννοεί με την αρχή της «η αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων»(18);
 9. Θέτει το ζήτημα (26) «Επιμένουμε στην κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων αυτών των νόμων» και όχι πλήρως των νόμων (Σιούφα, Ρέππα, κλπ) όπως απαιτούν τα συνδικάτα, ώστε να δομηθεί νέος νόμος με άλλη φιλοσοφία! Δηλαδή προτείνει επιχρίσεις; Και οι επιχρίσεις είναι ριζοσπαστικές;
 10. Αποδέχεται το πλαφόν 20% επί της κύριας σύνταξης για τις επικουρικές (42.2), όταν αυτό είναι ένα από τα ζητήματα της σημερινής μάχης με τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση τη ΝΔ!

Ενα γενικο δικο μου σχολιο: καλα τα εναλλακτικα νομοσχεδια (ειχε προταθει και ενα για την Παιδεια) για να αποδεικνυεται πως οι νεοφιλελευθερες κατευθυντηριες του συναινετικου δικομματισμου δεν ειναι μονοδρομος. Ομως ειναι εξισου σημαντικο τα εναλλακτικα αυτα νομοσχεδια μην προκυπτουν απο το πουθενα, απο καποια κομματικη επιτροπη του Συνασπισμου. Κριτικη οπως η παραπανω θα επρεπε να υπαρχει η δυνατοτητα να εκφραστει πριν εμφανιστει η εναλλακτικη προταση.

Γιατι ειναι τοσο θεμα δημοκρατικης λειτουργιας του ΣΥΡΙΖΑ, οσο και τελικου αποτελεσματος. Εν τελει δηλαδη, το ζητημα συνδεεται αφενος με την αναγκη να καταρτιστει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οπως κουβεντιαζαμε στην Συσκεψη, και αφετερου με την αναγκη να ριζωσουν βαθυτερα οι κινηματικες, συνελευσιακου χαρακτηρα διαδικασιες στη βαση.

Για το εναλλακτικο ασφαλιστικο

3 thoughts on “Για το εναλλακτικο ασφαλιστικο

 1. Plagal συνεχίζεται η κουβντα σο Μανιταρι.

  Εχουν καταγραφει μεχρι στιγμης απο τι συζητηση αλλα 3 σημεια προβληματικα στο “εναλλακτικο ασφαλιστικό” του ΣΥΡΙΖΑ!!!!

  Like

 2. Νικο, ομολογω οτι δεν καταλαβα τι εννοεις! 🙂 Με μπερδεψε η συνταξη σου. Μπορεις να το γραψεις λιγο πιο ξεκαθαρα?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s