Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

Ισχυρη Ελλαδα

Σπουδαια νεα: η Ελλαδα αποβληθηκε απο τους “Ευελικτους Μηχανισμους” του Πρωτοκολλου του Κυοτο με αποφαση της αρμοδιας επιτροπης του ΟΗΕ. Ο λογος ειναι οτι κριθηκε αναξιοπιστο το συστημα καταγραφης αεριων του θερμοκηπιου.

Η κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας καταφερε να ρεζιλεψει την Ελλαδα παγκοσμιως. Ταυτοχρονα, συμφωνα με το WWF, επηρεαζει αρνητικα και το συστημα εμποριας ρυπων σε ολοκληρη την Ευρωπαικη Ενωση.

Εχουμε ρε γαμωτο εναν υπουργο ΠΕΧΩΔΕ που εχει αυθαιρετο, και αυτο δεν αρκει για εκπαραθυρωθει απο την κυβερνηση. Τωρα, εχουμε μια τετοια γιγαντιαια αποτυχια και -παμε στοιχημα- δεν θα κουνηθει ουτε φυλλο. Ως ποτε γαμωτο?

Το εμαθα απο το antinews, περισσοτερα υπαρχουν στο σαιτ του WWF Ελλας και οποιος θελει να μαθει πεντε πραγματα παραπανω για το Πρωτοκολλο του Κυοτο και τους Ευελικτους Μηχανισμους, ας ριξει μια ματια στις διαφανειες Β1 ως Β5 στη σελιδα του μαθηματος Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική που περασα στην τελευταια εξεταστικη… Την φωτογραφια την τραβηξα απο μεσα απο ΚΤΕΛ στην Εθνικη Οδο καπου στη Φθιωτιδα.

9 responses to “Ισχυρη Ελλαδα”

  1. espοir Avatar
    espοir

    Ήδη οι πρώτες ανακοινώσεις (Ξανθόπουλος) κάνουν λόγο για “λάθη στα στοιχεία” …
    Κάποιος άλλος φταίει, όχι η Κυβέρνηση. Φαντάζομαι πάλι το ΠΑΣΟΚ. 🙂
    Μπορεί και ο Τσίπρας! (Ξέρεις τι CO2 εκπέμπουν τα τσιγαριλίκια των φίλων του;? Άσε πόσο χαρτί χρειάστηκε για το περιοδικό Schooligans!)

  2. Παράφωνος Avatar
    Παράφωνος

    Η αλήθεια είναι ότι αποβληθήκαμε γιατί οι μετρήσεις από το 95 ήταν λανθασμένες και αναξιόπιστες άρα όντος το ΠΑΣΟΚ φταίει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σουφλιάς δεν έπρεπε να διορθώσει το πρόβλημα.
    Όμως που να προλάβει ο άνθρωπος με τα τρεξίματα που έχει με την βίλα…

  3. plagal Avatar
    plagal

    Ειναι απλο: οι Ελληνικες κυβερνησεις τοσο αυτη οσο και οι προηγουμενες, δεν ειχαν ποτε την προστασια του περιβαλλοντος ψηλα στην ατζεντα τους. Εδω δεν εχουμε ξεχωριστο υπουργειο Περιβαλλοντος, τι λεμε τωρα…

  4. espοir Avatar
    espοir

    Μια οφειλόμενη διόρθωση: οι δηλώσεις δεν ήταν του Ξανθόπουλου (pardon κ. καθηγητά, μπερδεύτηκα!), ήταν του κ. Καλογιάννη (βουλευτή Ιωαννίνων, πολιτικού μηχανικού).

    Πέραν τούτου, μια πληροφορία προς τον Παράφωνο:
    Οι ΝΕΕΣ μετρήσεις (δλδ μετά τη λήξη της σύμβασης που δεν ανανέωσε ο Σουφλιάς) ήταν αναξιόπιστες και επικαλούμαι το πρακτορείο Reuters.
    “Submission of new data by Greece had not entirely convinced the compliance experts, who were seeking extra opinions, said a U.N. official”
    http://uk.reuters.com/article/environmentNews/idUKL2224279620080422

    Επίσης, διαβάζουμε απευθείας στο κείμενο του ΟΗΕ ότι στις αρχές του 2007, έληξε η σύμβαση που υπήρχε και την ευθύνη της μέτρησης ανέλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ (για το οποίο παρακάτω αναφέρουν ότι δεν έχει αποδείξει ότι διαθέτει ικανό προσωπικό που θα αναλάβει το έργο):

    Click to access cc-2007-1-8_greece_eb_final_decision.pdf

    During the first half of 2007, the technical responsibility for the inventory preparation moved from a sub-contracted entity to the Ministry for the Environment, Physical Planning and Public Works (MINENV).

    Και λίγο παρακάτω στο ίδιο κείμενο, μας ψέγουν για την μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή της 1ης αναφοράς (αλλά ΟΧΙ για τα στοιχεία που περιείχε!!):
    During the hearing, the enforcement branch took note of the fact that the 2005 national inventory for Greece, due on 15 April 2007, was submitted on 23 November 2007.

    [Pardon για το σεντόνι, αλλά νομίζω ήταν χρήσιμο.]

  5. plagal Avatar
    plagal

    espoir, τα σεντονακια σου ειναι παντα ευπροσδεκτα!

  6. desespoir Avatar
    desespoir

    Προς αποκατάσταση της αληθείας και κινούμενος από εμμονή στην ακρίβεια την παρεχόμενης πληροφόρησης θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής στο σχόλιο του espoir :

    1. Η τελική απόφαση του Enforcement Branch της Επιτροπής Συμμόρφωσης με ημερομηνία 17 Απριλίου 2008 υιοθετεί τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει το ίδιο στις 6 Μαρτίου 2008. Κατά συνέπεια εκεί (στο preliminary finding) θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτιολογία του προσωρινού αποκλεισμού της Ελλάδας από το μηχανισμό εμπορίας ρύπων που έχει συσταθεί στα πλαίσια του πρωτοκόλλου του Κυότο.
    2. Όπως παρουσιάζεται και στην ιστορική αναδρομή της Επιτροπής, η αρχική αναφορά επί του μηχανισμού μέτρησης ρύπων που έχει εγκαταστήσει η Ελλάδα συνέπεσε με την μετάβαση της αρμοδιότητας επίβλεψης του μηχανισμού αυτού από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (μέσα 2007 – αρχές 2008).
    3. Το κύριο ερώτημα που τίθεται από την Επιτροπή, και επί του οποίου κρίνεται πως απαιτούνται επιπλέον πληροφορίες, αφορά τον μηχανισμό μέτρησης ρύπων και είναι το εξής (παραθέτω το απόσπασμα σημείο 16) : “Additional information is required that specifically addresses whether and how the national system is maintained through transitions”. Συνεπώς αυτό που θέλει να εξακριβώσει η Επιτροπή είναι το κατά πόσο ο μηχανισμός είναι σε θέση να διατηρεί την αξιοπιστία του κατά τις περιόδους μετάβασης της αρμοδιότητας επίβλεψης του μηχανισμού από φορέα σε φορέα. Ειδικότερα η Επιτροπή δεν απέκτησε καθαρή εικόνα κυρίως σε τρία ζητήματα που αφορούν την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων: 1. πώς εξασφαλίζεται η συνέχεια στην μέτρηση των ρύπων κατά τις μεταβατικές περιόδους 2. πως εξασφαλίζεται η μεταφορά της τεχνογνωσίας από τον προηγούμενο στον επόμενο φορέα και 3.την αδυναμία συνάντησης με το προσωπικό του νέου φορέα που θα φέρει την ευθύνη των μετρήσεων εφ’εξής (παρ. 12).
    4. Το άρθρο του REUTERS, στο οποίο ανακριβώς παραπέμπει ο espoir, αναφέρεται σε συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με τα ανωτέρω ζητήματα τα οποία υπέβαλλε το ελληνικό κράτος ενώπιον της Επιτροπής πριν την λήψη της τελικής της απόφασης και όχι σε στοιχεία μετρήσεων ρύπων. Αντιθέτως το άρθρο του REUTERS επικαλείται τα στοιχεία των μετρήσεων για να σημειώσει πως είμαστε ελαφρά πάνω από τα όρια των στόχων του Κυότο.
    5. Με την απόφαση της η Επιτροπή το μόνο που κάνει είναι να θέτει την Ελλάδα προσωρινά εκτός των μηχανισμού εμπορίας ρύπων, που υφίσταται στα πλαίσια του πρωτοκόλλου, έως ότου αποκτήσει πλήρη εικόνα επί των ζητημάτων που έχει θέσει εντός δηλαδή των επομένων δύο μηνών. Όπως σωστά επισημαίνει και το REUTERS η απόφαση αυτή δεν έχει ουδεμία πρακτική σημασία για την Ελλάδα δεδομένου ότι η τελευταία εβρισκόμενη μέσα στους στόχους εκπομπής ρύπων δεν έχει ανάγκη αγοράς ρύπων. Στην περίπτωση μάλιστα που δημιουργηθεί μία τέτοια ανάγκη αυτή θα καλυφθεί από την αγορά διοξειδίου του άνθρακα της Ε.Ε. στην οποία συνεχίζει να συμμετέχει («The ruling means that Greece is barred from such offsetting except under one track of emissions trading with former communist countries. Greek companies would still be able to take part in a European Union market for carbon dioxide. Greece’s emissions were running some 26 percent above 1990 levels in 2006, slightly above Greece’s Kyoto target of no more than 25 percent above 1990 levels between 2008-12. As a result it has little need to buy offsets.»).

    Σχόλιο:
    Μία ποινή δεν είναι ποτέ καλή για την εικόνα της χώρας, η εκμετάλλευση και η διόγκωση της σημασίας της είναι πολύ χειρότερη

    Συστάσεις :
    1. Καλύτερη ανάγνωση των πρωτογενών πηγών
    2. Αποφυγή της αποσπασματικής ανάγνωσης
    3. Ακρίβεια στα γραφόμενα

    Σύνθημα :
    Όχι στην τρίχα που γίνεται τριχιά

    Υ.Γ. Συγγνώμη για το “πάπλωμα” αλλά ήταν απαραίτητο

    http://uk.reuters.com/article/environmentNews/idUKL2224279620080422

    Click to access cc-2007-1-8_greece_eb_final_decision.pdf

  7. plagal Avatar
    plagal

    Καταρχην, ευχαριστω παρα πολυ για το “παπλωμα”. Ειναι πραγματικα μεγαλος πλουτος αυτα τα παπλωματα για το δημοσιο διαλογο, ειδικα στην εποχη που αυτος συνηθως εξαντλειται σε κραυγες στα τηλεπαραθυρα.

    Δεν ξερω αν οντως η τριχα γινεται τριχια, ομως εχω την εντυπωση πως ειναι 100% σωστο να κανει κανεις τη δρυμιτερη δυνατη κριτικη στην περιβαλλοντικη πολιτικη της κυβερνησης (και των προηγουμενων) και στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ιστορια αυτη με το Κιοτο ειναι μονο η πιο προφατη απο μια φρικιαστικη αλυσιδα που περναει απο τον Ασωπο, την Κορωνεια, τη χωματερη εδω παραπανω στα Λιοσια και βεβαια την φρικη των περσινων πυρκαγιων και το γεγονος οτι -συμφωνα με τον δασαρχη Ολυμπιας χτες στο ραδιο- σε σχεση με περσι ο κρατικος μηχανισμος για τις πυρκαγιες ειναι φετος ακριβως ιδιος με εκεινος που περσι απετυχε παταγωδως…

    Ξερω οτι μιλαω γενικα και ισως υπερβολικα γενικα, αλλα απο ενα σημειο και μετα, εχει κανεις μια εικονα για την γενικη κατευθυνση στην οποια κινουμαστε. Και αυτη η κατευθυνση ηταν που εφερε αυτην την ποινη που οντως αν το καλοσκεφτει κανεις, μπροστα στα αλλα περιβαλλοντικα εγκληματα/τριχιες πιθανοτατα να ειναι τριχα…

    Παντως, ξανα, ευχαριστω παρα πολυ για την παρεμβαση.

    ΥΓ. ειναι η espoir 🙂

  8. desespoir Avatar
    desespoir

    Espoir,

    δεν σου κρύβω ότι με εξέπληξε θετικά η απάντηση σου. Συνήθως οι αντιδράσεις που έχω σε τέτοιου είδους παρατηρήσεις μου είναι συνήθως γενικόλογες και εμπαθείς επιθέσεις οι οποίες ανάλογα με το σχόλιο μου με κατατάσσουν είτε στους κυβερνητικούς είτε στους αντιπολιτευόμενους!
    Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν συναντώ συνομιλητές με τους οποίους μπορείς να συζητήσεις με επιχειρήματα και όχι με κραυγές.
    Το σχόλιο σου με βρίσκει σύμφωνο. Η κριτική πρέπει να είναι αυστηρή θα πρέπει όμως να συνοδεύεται και από την ανάδειξη σωστών κινήσεων που τυχόν γίνονται.
    Μόνο με σωστή και συνολική πληροφόρηση μπορούμε να συνάγουμε ορθά συμπεράσματα.

    Υ.Γ. Άτομα σαν και εσένα προάγουν τον δημόσιο διάλογο. Χάρηκα

  9. plagal Avatar
    plagal

    Ε, χμ, μια παρεξηγηση: το “παπλωμα” σου ηταν απαντηση στο “σεντονι” της espoir παραπανω. Και οι δυο σας, “ελπιδα” και “απελπισια”, σχολιαζετε στο ιστολογι του plagal, δηλαδη εμενα που εκανα την αρχικη αναρτηση. 😆

    Σε καθε περιπτωση, ναις του μιτ γιου του.

Leave a comment