Στρατευση στα 18 (αντε παλι)

Σε δηλωσεις του που μεταδοθηκαν απο το ΣΚΑΙ, ο Υπουργος Εθνικης Αμυνας, ξαναεβαλε το θεμα της υποχρεωτικης στρατευσης στα 18. (Ρεπορταζ και στον ΕΤ). Σαν βασικος λογος παρουσιαζεται στο ρεπορταζ του ΣΚΑΙ, το δημογραφικο…

Εγω λεω, οτι αν οντως μας ενδιαφερει να λυσουμε το δημογραφικο, αυτα τα ωραια σχεδια δεν μετρανε ουτε καν για ασπιρινες. Περα απο το “γαματε γιατι χανομαστε” του Τζιμακου, καθε ερευνα που εχει βγει στις εφημεριδες τα τελευταια χρονια λεει το πολυ απλο: οι νεοι ανθρωποι δεν κανουν οικογενειες γιατι ζουν σε καθεστως εργασιακης ανασφαλειας. Με τι φοντα να βαλεις μπροστα να ξεκινησεις οικογενεια αν δεν μπορεις να εξασφαλιζεις στοιχειωδως ανεξαρτητα το ψωμι σου? Αν λοιπον, τα λαμπερα μυαλα στην κυβερνησαρα μας εχουν οντως σκοπο να κανουν κατι για το δημογραφικο, ας δουνε λιγο καλυτερα πώς τα περναει η γενια των 700 (και βγαλε) ευρω.

Απο κει και περα, για το καθαυτο θεμα, ο Τσιπρας εχει κανει μια ωραια πολιτικη κριτικη στην προταση:

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο προωθείται η υποχρεωτική στράτευση στα 18 δεν είναι το αξιόμαχο του στρατεύματος.

Ο πραγματικός λόγος είναι ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση αισθάνεται να απειλείται από τους νέους: ιδίως από τη σπουδάζουσα νεολαία, που εδώ και ένα σχεδόν χρόνο είναι στους δρόμους, αμφισβητώντας, πρώτη φορά τόσο έντονα, την ιδεολογική ηγεμονία του νεοδεξιού συντηρητισμού. Γι’ αυτό και ψάχνει τρόπους να την εκδικηθεί. Να μην της αφήσει καθόλου χώρο και χρόνο να σκεφτεί, να αναπνεύσει, να υπάρξει και να ονειρευτεί. Από το σχολείο στο φροντιστήριο, από το φροντιστήριο στο στρατό, από κει σε ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο και στην πυρά της επισφαλούς εργασίας και της ανεργίας.

Καλό θα ήταν, όμως, να θυμηθούμε ότι την τελευταία φορά που οι κυβερνώντες επιχείρησαν την υποχρεωτική στράτευση των νέων πριν από το πέρας των σπουδών τους, ήταν πάλι -όλως τυχαίως- μια στιγμή έξαρσης των φοιτητικών αγώνων, μια στιγμή που το κίνημα καθόριζε, όπως και τώρα, τις πολιτικές εξελίξεις.

Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε είχαμε δικτατορία, ενώ σήμερα, 33 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, έχει μπει αρκετό νερό στο αυλάκι ώστε να επαναλαμβάνονται, ως φάρσα, οι πιο μελανές εκδοχές της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να οραματίζεται για τους νέους και τις νέες της χώρας μας την κατάργηση του δικαιώματος αναβολής και την επιστροφή στα γύψινα χρόνια της στρατολαγνείας, θα όφειλε να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους.

Εν έτει 2007, αντί να συζητάμε για το πώς θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τον χρόνο στράτευσης και για το πώς θα εφαρμόσουμε ισόχρονη εναλλακτική κοινωνική θητεία, όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κουβεντιάζουμε περί υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 και περί στράτευσης των γυναικών, λες και κατοικούμε στο Ισραήλ.

Ή την Κυπρο, θα προσεθετα εγω. Πολυ ωραια τα λεει επισης και η ΚΝΕ (αν και διαφωνω λιγακι στο τελος τελος).

Αλλα βεβαια, απο την αλλη υπαρχει και το πραγματικα ακαταμαχητο επιχειρημα του Γιωργου Μαργαριτη


7 responses to “Στρατευση στα 18 (αντε παλι)”

  1. Βλέπω ότι στις σκέψεις του Τσίπρα δεν υπεισέρχοναται έννοιες, όπως π.χ. ελληνικός στρατός “εθελοντικός” σε υπο ανέγερση βάσεων του Νατο(ύλη). Βλέπετε τότε ο εθελοντισμός θα είναι πιο περιζήτητος διότι θα τονώνεται και με μισθό και με άλλα κίνητρα, αλλα (πρωτ)αθλητικά.

    Το ερώτημα είναι αν έτσι θα μείνουν γυμνασμένοι για τα αντιμετώπιση των ΜΑΤ ή οι νέοι αυτοί θα δυναμώνουν τα ΜΑΤ.

    Διαλέξτε και πάρτε.

    ΥΓ Για τον Τσίπρα υπάρχει το ΝΑΤΟ;

    Like

  2. Οι προβληματισμοι αυτοι ειναι ευρυτεροι και ξεφευγουν απο το καθαυτο θεμα της υποχρεωτικης στρατευσης στα 18, αλλα τελοσπαντων δεν ειναι πολυ μικρο ενα τετοιο αποσμασμα για να βγαλουμε συμπερασμα για την αντιληψη που εχει ο Τσιπρας για το ΝΑΤΟ? Να θυμισω επισης πως στα κομματα της αριστερας δεν ειναι η ατομικη αντιληψη του “αρχηγου” που (πρεπει να) μετραει, αλλα οι συλλογικες αποφασεις. Αλλα βεβαια, στο ζητημα αυτο εχουμε και τις κακες παραδοσεις του Σταλινισμου απο τη μια και του Παπανδρεισμου απο την αλλη.

    Like

  3. “Εν έτει 2007, αντί να συζητάμε για το πώς θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τον χρόνο στράτευσης και για το πώς θα εφαρμόσουμε ισόχρονη εναλλακτική κοινωνική θητεία, όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες,”

    Στις περισσότερες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τη θητεία την έχουν καταργήσει. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Τσίπρας και η αριστερά είναι ότι τη θητεία τη θέλει η κυβέρνηση γιατί ένας στρατός δύο ταχυτήτων εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ:

    1η ταχύτητα επαγγελματίες ΕΠΟΠ, υπ/αξιωματικοί ως δεξαμενή για συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές.

    2η ταχύτητα κληρωτοί – αγγαρειομάχοι που δήθεν προστατεύουν την εδαφική ακεραιότητα.

    Αν καταργηθεί η θητεία αυτομάτως περιορίζονται οι συμμετοχές μας σε αποστολές εκτός συνόρων.

    Like

  4. Υπουργείο ΑΜΥΝΗΣ, στράτευση στα 18 και λοιπές αηδίες.

    Για το Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία και άλλους τόπους στους οποίους έχουμε στρατό, όπως και για τις νατοϊκές βάσεις στο έδαφός μας ούτε λόγος.

    Ο ρόλος που παίζουν οι στρατοί σε όλη τη γη ως εκτελεστικά όργανα των κυριάρχων είναι γνωστός. Αυτές οι ιεραρχικά οργανωμένες μηχανές πολέμου δεν πρόκειται να υπηρετήσουν ποτέ τα συμφέροντα κανενός από εμάς.

    Αρχικά θεωρούσα καλύτερο να παραμείνει ο στρατός εθελοντικός και όχι μισθοφορικός, όπως μετατρέπεται για ευνόητους λόγους σήμερα σε όλα τα δυτικά κράτη, για να υπάρχουν μεγαλύτερες αντιδράσεις σε κάθε άθλια εργαλειοποίησή του. Γρήγορα άλλαξα άρδην γνώμη. Μακριά και αγαπημένοι. Μακριά ο λαός από αυτό το ηλίθιο κατασκεύασμα.

    Η στράτευση στα 18 έρχεται ως απολίθωμα παλαιοντολογικών νοήσεων να δέσει με τα μεταμοντέρνα στην αγορά εργασίας που παιρνιούνται τον τελευταίο καιρό. Αυτό είναι το πρότυπο ζωής που ετοιμάζουν στους νέους.

    Κάπου δεν δένει το γλυκό. Κάπου το βάζο θα σπάσει. Μάλλον όλοι αυτοί οι τύποι σαν το Μειμαράκη δε βλέπουν πιο πέρα από το τείχος των μπράβων που τους περιστοιχίζουν. Την απάντηση θα την έχουν και θα είναι ηχηρή.

    Like

  5. Νομίζω οτι κάθε συζήτηση για στράτευση είναι απαράδεκτη. Αν θέλει το αστικό περιχαρακωμένο κράτος και κοινωνία να αισθάνεται προστασία ας πληρώνει μισθοφόρους. 2-3 μήνες υποχρεωτικής θητείας το πολύ για τους υπόλοιπους. Όσο για τους νέους νομίζω οτι η κυβέρνηση πιστεύει οτι η γρήγορη στρατικοποίησή τους οδηγεί σε καλύτερη κοινωνία, δηλαδή σε κοινωνία που πιο εύκολα εργάζεται-καταναλώνει-εργάζεται-καταναλώνει χωρίς καμία άλλη διέξοδο.

    Like

  6. Το πρόβλημα δεν είναι η λειψανδρία μόνο αλλά και ο πολλαπλασιασμός των στρατοπέδων. Κανονικά θα έπρεπε να κλείσουν το 1/4 των στρατοπέδων και έτσι θα λύνονταν το πρόβλημα. Ποια όμως θα ήταν τότε η αντίδραση του Συν και του ΚΚΕ προς μια απόφαση η οποία καταδικάζει δεκάδες περιοχές;

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: