Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

Αστυνομια

Οκει, τα παιδια με τα μπλε, τα οποια λατρευουμε να μισουμε, εκαναν παλι το θαυμα τους. Για αλλη μια φορα, η αξιοσυνη και η λεβεντια της Ελληνικης Αστυνομιας, κατεληξε σε εναν πεθαμενο ανθρωπο. Η κοινωνια σοκαρεται, τα καναλια βουιζουν, οι πολιτες νιωθουν ανασφαλεις και ποιος θα τους φυλαξει, οι υπουργοι υποσχονται, ο πρωθυπουργος ενοχλειται. Τα γνωστα.

Λοιπον? Τι φταιει? Υπαρχουν προσεγγισεις διαφορες. Η αγαπημενη μου ειναι εκεινη που λεει οτι οι αστυνομικοι δεν μπορουν να κανουν καλα τη δουλεια τους, γιατι αν αρχισουν να την κανουν οπως πρεπει τοτε ολοι αυτοι οι χιππηδες, οι φωταδισται και οι υπαλληλοι του Σορος θα αρχισουν να φωναζουν “ου ου πολις μπρουταλιτι! ου ου”. Μα, δε βλεπεις τι γινεται? Καθε φορα που πιανουνε εναν απο αυτους τους κουκουλοτετοιους, ολοι αυτοι οι χιππηδες πεφτουνε πανω με δικηγορους και τα λοιπα και τελικα τα “παιδια” την βγαζουν λαδι. Και αρα, προφανως, θα πρεπει να το βουλωσουμε, και να μην μιλαμε και πολυ οταν ο δεινα αστυνομικος οργανος φυτευει μια σφαιρα στην πλατη καποιου (λαθρο- βεβαιως)μεταναστη. Ή μηπως προτιμας να σε ληστευουνε με το που βγαινεις απο το σπιτι σου?

Ειναι ενας πραγματικα εντυπωσιακος τροπος σκεψης, ο οποιος δεν αντιλεγω πως εχει μεγαλη απηχηση σε καποια κοινωνικα στρωματα. Μαλιστα, αν συνδιαστει και με τσαμπουκα εναντιον των (λαθρο- βεβαιως)μεταναστων, μπορει να οδηγησει και σε εκπληκτικα εκλογικα αποτελεσματα. Μπορει για παραδειγμα να σε βγαλει δημαρχο της Ρωμης ή του Λονδινου, ενω αμα εισαι και πολυ τσογλανος μπορει να σε κανει και προεδρο της Γαλλιας και να σου βγαλει και γκομενα μοντελο. Καποιος να ενημερωσει τον Τσιπρα παιδια, το βρηκαμε.

Ομως, αυτος ο τροπος σκεψης, εχει ενα βασικο προβλημα. Και το προβλημα αυτο ειναι οτι αγνοει -εσκεμμενα ισως, αλλα ετσι κερδιζει ακομα περισσοτερες ψηφους- πως η αστυνομια επιτελει πολλαπλους ρολους στην συγχρονη εποχη. Εχει κυλησει πολυ νερο στο αυλακι απο τοτε που οι vigiles κυκλοφορουσαν στους δρομους της Ρωμης με κουβαδες μπας και λαμπαδιασει κανενα insula, αλλα, ομολογουμενως, οι praetoriani (Βυρωνιστι: πραιτωρες ουρμπανους) ποτε δεν σταματησαν να εχουν δουλεια. Σταματησαν βεβαια να ανακυρηττουν αυτοκρατορες (αυτο το ανελαβαν οι δημοσιογραφοι -καταραμενε Γουτεμβεργιε), αλλα συνεχιζουν να προστατευουν τους σημαινοντες πατρικιους και να ξυλοφορτωνουν τους αναιδεις πληβειους.

Αστυνομια

Αυτο βεβαια, σημαινει πως πλεον υπαρχουν δυο ειδων praetoriani, με εντελως διαφορετικους ρολους και βυσματωμα. Απο τη μια, ειναι οι αστυνομικοι που φυλανε τους πατρικιους, τους οποιους καποιοι ρατσισται και σεξισται τους ονομαζουν κοροιδευτικα φιλιπινεζες. Απο την αλλη, ειναι οι αστυνομικοι που ξυλοφορτωνουν τους αναιδεις πληβειους, τους οποιους καποια κωλοπαιδα τους ονομαζουν μπατσους-γουρουνια-δολοφονους, παρατσουκλι τελειως αδικο αφου τα γουρουνια ειναι γλυκουλικα ζωακια, και οποιος δεν με πιστευει να δει την ταινια Babe.

Τελειως αλλος, ειναι στη συγχρονη εποχη ο ρολος των απογονων των vigiles. Αυτοι χωριστηκανε ακομα πιο εμφανως απο τους praetoriani (υποπτευμαι για μισθολογικους και ασφαλιστικους λογους) σε πυροσβεστες και σε εκεινους τους αργοσχολους τυπους που βλεπεις συνηθως να φορανε τα μπλε και να την αραζουν σε πλατειες, γραφεια ή διασταυρωσεις. Για ανεξηγητους λογους, ενω οι πυροσβεστες απολαμβανουν της σχεδον καθολικης αποδοχης της κοινωνιας, και αποτελουν ανθρωπους τους οποιους ο καθε νοημων ανθρωπος σεβεται και ευχεται να παιζουν ταβλι μεχρι να παρουν συνταξη, οι δευτερη κατηγορια, δεν εχει καταφερει να τυχει εξισου καθολικης αποδοχης και σεβασμου στην κοινωνια.

Τελοσπαντων, οπως εγραψα νωριτερα, υπαρχει αυτος ο βασικος διαχωρισμος μεσα στην αστυνομια. Απο τη μια εχουμε το πολιτικο τμημα, τους praetoriani, και απο την αλλη εχουμε τους υπολοιπους. Απο την στιγμη που συνειδητοποιησουμε και χωνεψουμε αυτον τον διπλο χαρακτηρα, συνειδητοποιουμε πως η επιχειρηματολογια που εγραφα παραπανω, μπορει μεν να σου πιασει γκομενα την Καρλα Μπρουνι (μον ντγιε! τι ποδια!) αλλα ειναι εκτος πραγματικοτητας, και τελικα δεν λυνει κανενα προβλημα.

Αν λοιπον, χωνεψουμε καλα πως αυτος ο τροπος να βγαζει κανεις γκομενα δεν λυνει το προβλημα, αρχιζουμε να προσεχουμε τις λεπτομερειες των διαφορετικων επιτελουμενων ρολων. Στις λεπτες διαφορες που ξεχωριζουν τον ΟΠΚΕτζη απο τον αξιωματικο υπηρεσιας στα διαβατηρια, μπορει λοιπον κανεις να αρχισει να ελεγχει για προβληματα.

Ειναι προφανες, πως η λοου λεβελ εγκληματικοτητα, δεν ειναι δουλεια του πολιτικου τμηματος. Αυτα τα αναλαμβανουν οι φουκαραδες μπασκινες που ναι μεν πολλακις παρασερνονται και συμπεριφερονται σαν τους ουρμπανους, αλλα κατα βαθος ειναι καλα παιδια, και στην αναγκη θα βοηθησουν και την αναρχογιαγια να περασει τη Χαριλαου Τρικουπη απεναντι για να παει στην πλατεια να μαζεψει χορτα. Απο την αλλη, οι πραιτωρες ουρμπανους του μεγιστου Βυρωνος, εχουν αλλο ρολο, εντελως πολιτικο αυτη τη φορα. Η δουλεια τους ειναι να τσακισουν την πλατη της αναρχογιαγιας γιατι τολμησε να δωσει καραμελες στα κομμουνια που απειλουν την εδαφικη ακεραιοτητα του Εθνους και γιαυτο εξαφανισου τσογλανε μη σου γαμησω οτι εχεις και δεν εχεις, βρωμοαπλυτε.

Ειναι προφανες, οτι ενας τετοιος καταμερισμος εργασιας, αντιμετωπιζει διαφορετικες ελλειψεις. Οι φουκαριαρηδες οι vigiles, αντιμετωπιζουν οντως προβλημα. Δεν ειναι εκπαιδευμενοι, δεν πληρωνονται καλα (και αναγκαζονται να δουλευουνε πορτιερηδες, τα λεει και ο Λακης), και εν γενει βρισκονται εκει που βρισκονται γιατι βολευτηκανε στο δημοσιο βρε αδερφε και αμα καταφερουνε να βυσματωθουνε σωστα μπορει να μετεξελιχθουν σε φιλιπινεζες κανενος μεγαλοδικηγορου, και να εχουν και τα τυχερα τους. Απο τετοιες νοοτροπιες ειναι που τελικα προκυπτουν περιστατικα σαν αυτα με το πρεζακι και τον οδηγο.

Αστυνομια

Απο την αλλη, οι praetoriani, δεν αντιμετωπιζουν κανενα ειδους προβλημα. Για την ακριβεια, δημιουργουν οι ιδιοι προβληματα. Φερνουν για παραδειγμα σιδηρογροθιες ή σουγιαδες στην υπηρεσια, χρησιμοποιουν υπερβολικη βια, ριχνουν δακρυγονα γιατι τους βρισανε ή γιατι δεν τους αρεσε η φατσα σου βρε αδερφε, σκονταφτουν σε ζαρτινιερες, ψευδομαρτυρουν στα δικαστηρια, κατασκευαζουν “αποδειξεις” και παει λεγοντας. Να καλη ωρα, αυτον τον καιρο δικαζεται η ιστορια των 7 της Σαλονικης 2003. Υπενθυμιζω το ονομα Σαιμον Τσαπμαν, για οποιον ξεχασε.

Πώς λοιπον αντιμετωπιζει κανεις τα διαφορετικα προβληματα? Εγω το εχω δηλωσει στα παιδια, οτι αμα βγουμε κυβερνηση, θελω το Υπουργειο Δημοσιας Ταξης. I’ll be gentle, I promise. Το πρωτο και καλυτερο μετρο, ειναι να τελειωνει η κοροιδια με τις ΕΔΕ. Οποιος κανει μαλακια, αποταξη. Το λειτουργημα του αστυνομικου ειναι κομβικο σε οποιοδηποτε κρατος, και μεχρι να καταργησουμε το κρατος ολτουγκεδερ που θα’λεγε και ο Μπακουνιν, το ποιος εχει την εξουσια να κουβαλαει οπλο πρεπει να ειναι κατι το οποιο ρεγουλαρεται με παρα πολλη προσοχη.

Χτυπησες κυριος πολιτη? Παραβιασες τα δικαιωματα του κατηγορουμενου? Ξεχασες να περασεις χειροπεδες? Εκπυρσοκροτησες τυχαια? Σου ξεφυγε φορτηγο το οποιο μακελεψε πιτσιρικια στα Τεμπη? Ειπες ψεματα στο δικαστηριο για πλαστα στοιχεια που κατασκευασες? Γεια χαρα σου και καλη καρδια, και περνα και μια απο το δικαστηριο να δουμε αν εχεις και ποινικες ευθυνες. Αυστηροτητα, τελεια και παυλα. Αυτοι που κανουν ενφορς τους νομους πρεπει να αποδεικνυουν συνεχως οτι οι ιδιοι τους τηρουν, και ας μου πειτε και οτι βγαζω μικροαστικα συνδρομα και δεξιες παρεκκλισεις με αυτα που διαβαζετε σημερις στο ιστολογι.

Βεβαια, για να λειτουργει μια τετοια αυστηροτητα, θα πρεπει να υπαρχει απο πανω μια ηγεσια η οποια να μην αναγνωριζει πολιτικο ρολο στην αστυνομια. Να μην χρησιμοποιει δηλαδη την αστυνομια σαν το πολιτικο της εργαλειο. Αλλωστε ειναι γνωστο οτι αν παρει θαρρος ο μπασκινας και καταλαβει οτι χωρις αυτονανε δεν μπορεις να κανεις πολιτικη, σου καταλαμβανει και τα γραφεια του κομματος στη Ρηγιλλης χωρις να κουνηθει φυλλο. Οποτε, ειναι βασικο, να εχεις μια πολιτικη ηγεσια που να μην τα κανει αυτα τα πραγματα. Πεστονε Τσιπρα, πεστηνε Παπαρηγα, το νοημα τοπιασες. Ναι, ναι το ξερω οτι απο τη φυση της η αστυνομια εχει πολιτικο ρολο, αλλα εδω μιλαμε για την τεχνη του αμεσα εφικτου, για το τι θα ψηφισεις στις επομενες δηλαδη. 😆

Απο εκει και περα ειναι που ξεκινανε και τα υπολοιπα. Εκπαιδευση, μετεκπαιδευση και τα λοιπα. Μαλιστα, αν γινω ποτε και Υπουργος Δημοσιας Ταξης, θα τους κανω τους δικους μας τους αστυνομικους σαν τους μπομπηδες να κυκλοφορουν αοπλοι. Αλλα ολα αυτα προυποθετουν τα δυο προηγουμενα, δηλαδη οι αστυνομικοι να υποκεινται στους ιδιους νομους με ολον τον κοσμο και να μην ειναι πολιτικα πιονια του καθε Βυρωνα.

Αυτα, και συγνωμη αν σας ζαλισα.

(H πρωτη φωτογραφια ειναι του imperialdoughnut και η δευτερη του fdecomite.)

6 responses to “Αστυνομια”

  1. espοir Avatar
    espοir

    Είμαι σίγουρη ότι ψεύδεσαι: παραδέξου ότι οι φωτογραφίες είναι από τα playmobile που σου έφερε ο Αη Βασίλης τα Χριστούγεννα!

  2. as3xual Avatar
    as3xual

    εγώ νομίζω οτι υπάρχει μια μικρή κρίση ταυτότητας στην αστυνομία. Δλδ μιλάμε για άτομα στα οποία έχουμε δώσει κάποιες εξουσίες και δεν τους έχουμε πεί ποτέ πότε πρέπει να τις ασκούνε.Προς θεού δεν υποστηρίζω οτι είναι αθώα και μπερδεμένα φτωχά πλασματάκια αλλά κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά (μάλλον δεν έχουν πάρει στα σοβαρά τις πραγματικές διαστάσεις των αρμοδιοτήτων τους)

  3. inlovewithlife Avatar
    inlovewithlife

    Σε αντίθεση με άλλους αναρχικούς, δεν υποστηρίζω προσωπικά ότι “όλοι οι μπάτσοι είναι γουρούνια ……”. Ο περισσότερος κόσμος μπαίνει στην αστυνομία για τα προς το ζην. Το ότι δεν έψαξε να βρει κάποια άλλη δουλειά αντί για μπάτσος εμένα δε μου εξισώνει όλους τους μπάτσους σε γουρούνια, γιατί δε γεννιούνται όλοι με μυαλό πολιτικοποιημένου, που γνωρίζει το ρόλο της αστυνομίας και του κράτους στο σύστημα και βιώνει τις επιπτώσεις αυτών των μηχανισμών στο πετσί του.

    Ωστόσο διαφωνώ με το διαχωρισμό που κάνεις σε “καλούς” και “κακούς” μπάτσους.

    1. Καταρχήν δε λαμβάνεις υπόψη τον εκμαυλισμό συνείδησεων στο σώμα. Εμένα προσωπικά αν με βάλεις σε ένα ΑΤ ως μπασκίνα, που έχω ηθική, και αν κάθε βράδυ βιάζουν γυναίκες και βασανίζουν πρεζάκια και αλλοδαπούς και δεν κάνω τίποτα (δηλαδή δεν παραιτούμαι), σε ένα μήνα θα βιάζω και εγώ.

    2. Η αστυνομία δεν υπάρχει για το καλό μας. Ακόμη και αν δεν είσαι αναρχικός, αρκεί να είσαι από τους από “κάτω” για να αντιληφθείς σε κάθε ευκαιρία και επανηλειμμένα κάτι τέτοιο. Δε μιλάμε για την εποχή που δε θα υπάρχει κράτος, μιλάμε επακριβώς για το τώρα. Ο καταμερισμός των δυνάμεων του σώματος στη φύλαξη της αριστοκρατίας δεν είναι τυχαίος ούτε ενδημικός, είναι νομοτελειακός και παγκόσμιος. Θα μου πεις, τι να μας πει η γιαγιούλα που την ληστεύουν. Θα σου πω ότι η “μικρή” (γιατί υπάρχει η των λευκών κολλάρων πολύ μεγαλύτερης κοινωνικής ζημιάς) εγκληματικότητα διαρρηγνύει μεν τον κοινωνικό ιστό, η μόνη απάντηση όμως σε αυτή είναι, με βάση τα αίτιά της, το ρίξιμο ενός συστήματος ανισοτήτων.

    3. Αν ήμουν έξυπνος καπιταλιστής και ήθελα να δικαιολογήσω την ύπαρξη της αστυνομίας στους υπηκόους του συστήματος, θα έκανα κατά σειρά τα εξής :

    α/ διώξιμο του συνόλου του σώματος
    β/ επάνδρωση με αποφοίτους ανωτάτων σχολών της μέγιστης δυνατής εκπαίδευσης
    γ/ αύξηση μισθών πάνω από το μέσο όρο του δημοσίου υπαλλήλου
    δ/ κάμερες σε όλους τους χώρους των ΑΤ και της ΓΑΔΑ
    ε/ ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στην επάνδρωση της ανώτερης ιεραρχίας.
    στ/ λανσάρισμα του προτύπου μπάτσος-πολίτης
    ζ/ εξαφάνιση των 10.000 αποσπασμένων σε “ευαίσθητους” στόχους και πρόσωπα και πρόσληψη εταιρειών security από όσους έχουν ανάγκη προστασία.

    Ένα τέτοιο μοντέλο αστυνομικού σώματος θα ήταν πραγματικά δύσκολο να το δαιμονοποιήσουμε στην κοινωνία, επειδή απλούστατα θα ήταν λιγάκι περισσότερο αποτελεσματικό στην καταστολή της “μικρής” εγκληματικότητας. Επειδή όμως το σύστημα δεν είναι αξιοκρατικό και οι έξυπνοι δε βρίσκονται στις ανώτερες πολιτικές θέσεις, σχεδόν παγκοσμίως οι μπάτσοι απολαμβάνουν την αγάπη από την κοινωνία που τους αρμόζει ως γουρούνια και δολοφόνοι.

  4. Τίμος Ράδης Avatar
    Τίμος Ράδης

    i neyrwdis sou proseggisi martyra enan plagal eksoxws apeilitiko, einai dyskolo symperiforiko status to na eisai metewros metaksi logikis analysis k thimou, alla einai to mono paragwgiko an thes ti gnwmh mou..
    se diabazw anelleipws, ciao ciao.

  5. plagal Avatar
    plagal

    Espoir, οχι αληθεια, απο το φλικρ ειναι! 🙂

    as3xual, σκεψου οτι τους αστυνομικους τους εκπαιδευουν αστυνομικοι, ε?

    Ινλαβ, δεκτες οι ενστασεις, με μια διαφωνια στο (2), γιατι δεν υπαρχει κοινωνια χωρις κοινωνικα προβληματα -παντα θα υπαρχει εγκληματικοτητα, εστω και στο επιπεδο του Γιοζεφ Φριτζλ- αλλωστε γιαυτο σας λενε και “ουτοπικους σοσιαλιστες”. Αρα παντα μια μορφη αστυνομιας -εστω και για να μαζευει τους μεθυσμενους και να δινει διευθυνσεις στους τουριστες- νομιζω οτι θα ειναι παντα απαραιτητη. Αλλα βεβαια η κουβεντα για την εγκληματικοτητα μπορει να μας παει παρα παρα πολυ μακρια…

    Τιμο, θενξ ρε. (Και καλα κουραγια και καλος πολιτης).

  6. ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ Avatar
    ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ

    Το θέμα δεν είναι πως συμπεριφέρονται οι αστυνομικοί ,πιστέυω και την καλύτερη συμπεριφορά να είχαν και την καλύτερη εκπαίδευση πάλι θα μπαίναν στο μάτι του κυκλώνα και απο τους αναρχικούς και απο τα ΜΜΕ.Το θέμα είναι ότι έχουν μια υπαρκτή εξουσία που προκαλεί πολλούς.Παρόλο που είναι η πιο συγκαταβατική αστυνομία σε όλο το κόσμο, οποίος ταξιδέψει στο εξωτερικό θα το εχει διαπιστώσει έχει καθιερωθεί ένα στερεότυπο μιας αστυνομίας της λανθάνουσας βιας και του εκφοβισμού..που πριν κάποια χρόνια μπορει να ηταν πραγματικότητα και δικαιολογημένα οι παλιότεροι να εχουν τα κατάλοιπα τους παρελθόντος μπολιασμένα στο μυαλό τους.οι νεότεροι όμως δεν δεν δικαιολογούνται..Οσό αφορά το θέμα της εξουσίας ,εξουσία δεν είναι μόνο η αστυνομία ειναι και τα ΜΜΕ.όπως και κάθε άνθρωπος ξεχώριστα εχει μια εξουσία.Σε μία κατάσταση αναρχίας πχ κάποιος μυώδης θα υπερτερούσε σε σχέση με κάποιο αδύναμο και θα ασκούσε πάνω του εξουσία,όπως και κάποιος έξυπνος θα μπορούσε να παραπλανήσει ένα μειωμένης αντίληψης άτομο και αυτή η πράξη ειναι παλι ενα είδος εξουσίας.Δηλαδή εν κατακλείδη ο σκοπός της αστυνομίας ειναι να προστατέψει τους πολίτες απο την κατάχρηση της εξουσίας απο αλλα άτομα που έχουν αποτέλεσμα την καταπιέση τους.Γιαυτο το λόγο δίνεται εξουσία στις αστυνομικές αρχές.

Leave a comment