Διπλωματική

Παρουσιασα τη διπλωματικη μου σημερα. Οι διαφανειες της παρουσιασης διαθεσιμες εδω (σαμ ραιτς ριζερβντ προφανως). Παρακατω, η περιληψη (abstract).

Περίληψη

Καθώς υιοθετείται όλο και περισσότερο η μοντελοκεντρική προσέγγιση στην τεχνολογία λογισμικού, τα μοντέλα σαν τεχνολογικά υποκείμενα πρώτης τάξης και η διαχείριση τους σαν τέτοια αποκτούν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο σε ολόκληρη την διάρκεια ζωής ενός τεχνικού έργου λογισμικού.

Σε πολλές εφαρµογές είναι απαραίτητο να συνθέτουµε, να µετατρέπουµε και να συγκρίνουμε διαφορετικά µοντέλα που περιγράφουν διαφορετικά στοιχεία του συστήµατος. Παραδείγµατα τέτοιων µοντέλων είναι µοντέλα σχεδίασης, µοντέλα ελέγχου, µοντέλα παρακολούθησης λειτουργίας του συστήµατος κτλ. Η σύνθεση νέων µοντέλων από άλλα µοντέλα είναι βασική για την υλοποίηση εργαλείων που υποστηρίζουν την µοντελοκεντρική ανάπτυξη πολύπλοκων εφαρµογών λογισµικού.

Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι η σχεδίαση µιας άλγεβρας µοντέλων µε συγκεκριµένους τελεστές που επιτρέπουν λειτουργίες όπως τη σύνθεση µοντέλων (model merging) και τη διαφορά µοντέλων (model differencing). Η άλγεβρα αυτή σχεδιάζεται για µοντέλα που υλοποιούνται σύµφωνα µε το πρότυπο Meta Object Facility (MOF) και όσον αφορά τον µαθηµατικό φορµαλισµό τους, περιγράφονται µε τη µορφή γράφων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι πράξεις της σύνθεσης και της διαφοράς μελετώνται ως προς τη λειτουργία, την συμπεριφορά και τις αλγεβρικές τους ιδιότητες. Περιγράφονται οι προϋποθέσεις για την εκτέλεση τους και παρουσιάζονται αλγόριθμοι που να τις υλοποιούν. Επιπλέον προτείνεται μία επέκταση της πράξης της σύνθεσης μοντέλων με τη χρήση κανόνων αντιστοίχισης γραμμένων σε τριπλές γραμματικές γράφων, με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συσχετίζονται τα μοντέλα που θέλουμε να συγχωνεύσουμε.

Η επεκτεταμένη πράξη της σύνθεσης, χρησιμοποιείται σε ένα πρακτικό παράδειγμα σύνθεσης μοντέλων που ανταποκρίνονται σε αρχεία καταγραφών που υπακούουν στο πρότυπο Common Base Event (CBE), ένα πρότυπο για καταγραφpή γεγονότων σε κατανεμημένα συστήματα λογισμικού.

Λέξεις κλειδιά:

Μοντελοκεντρική μηχανική, τεχνολογία λογισμικού, μοντέλα λογισμικού, άλγεβρα μοντέλων, πράξεις μοντέλων, σύνθεση μοντέλων, διαφορά μοντέλων, τριπλές γραμματικές γράφων, αρχεία καταγραφών.

Με κατεστρεψε αυτη η διπλωματικη: έχω αρχίσει να συνηθίζω να γράφω με τόνους. Τι θα απογίνει το μοναδικό προσωπικό μου στυλ να μη βάζω πουθενά τόνους? Ε?

(Και στα δικα σας οι λευτερες οσοι παλευετε ακομα με το τερας…)

Advertisements
Διπλωματική

11 thoughts on “Διπλωματική

 1. και εις ανώτερα!
  καλύτερα με τόνους, καλύτερα πολύ.
  το στραμπούλιγμα των ματιών μας δεν το λυπάστε;
  😉

  Like

 2. Συγχαρητήρια και από εμένα.

  Και αν έχεις να συστήσεις κανένα βιβλίο που να “παντρεύει” το sw με την πολιτική.

  Like

 3. masxalitsa says:

  NAI!! argoporimena sigxaritiria apo tin ass-oti (lol) !!
  sagapwwww!! ❤

  p.s.profanws kai den diavasa tin perilipsi….,mats!

  Like

 4. Τα θερμά μου συγχαρητήρια και από εδώ μιας και μπήκα, αυτό το google reader μας έχει καταστρέψει! 😉

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s