Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

Ομορφα, αγρια πραματα

Η περιγραφη του βιντεο γραφει: “Νταουλι κρεμαστρα και ζουρνας στην γιορτη του Αι Γιαννη του Κλειδωνα στην Καισσαριανη τον Ιουλιο του 2007” (sic).

Στην Αθηνα τετοια πραματα? Ξερει κανεις περισσοτερα? Τι ειναι ο Αη Γιαννης ο Κλειδωνας?

Εχω παθει πολυ μεγαλη ζημια λεμε. Αλλα πολυ μεγαλη λεμε.

ΥΓ. Τετοια πρεπει να στηθουν επειγοντως απεξω απο τη Βουλη, στην Ομονοια, στην Πλατεια Κολωνακιου, στο Καλλιμαρμαρο, στον Αγιο Παντελεημονα, στον Πλατεια Μαβιλη, στην Πλατεια Εξαρχειων, στο Ζαππειο και στην Πλατεια Θεατρου. Εκκληση το κανω, οπως τοτε με τα στενσιλ με τη φατσα του Ξυλουρη.

7 responses to “Ομορφα, αγρια πραματα”

  1. papajohn Avatar
    papajohn

    Χαχα. Έχω ενα καημένο φίλο κύπριο που παίζει 2-3-4-5-6 κρουστα. Καημένος, γιατι ηρθε να σπουδάσει προπτυχιακά στο UK. Κάθε Παρασκευή μου κλαίγεται για το τι χάνει που δεν ειναι στην Αθήνα. Αν το δει αυτό μπορεί και να αυτοκτονήσει! :-p

    1. plagal Avatar
      plagal

      Πεστου αντι να κλαιγεται, να στησει πανουΐρ στις Λοντρες. Ετσι κλαιγομουνα και γω αλλα μετα βρηκα οτι παντου υπαρχει gypsy part of town 🙂 Οχι οτι δε μας τρωει η αγια νοσταλγια, αλλα οχι να κλαιγομαστε και καθε βδομαδα ντε (μια φορα το μηνα καλα ειναι).

  2. Rodia Avatar
    Rodia

    Μερικα βιντεακια ακομα:
    http://www.google.com/search?hl=en&tbo=p&tbs=vid%3A1&q=%CE%B1%CE%B7+%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82+%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82+youtube&btnG=Search&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
    Για το εθιμο:
    http://alex.eled.duth.gr/RADIO/kef2.htm
    http://www.neraidokiklos.gr/forum/archive/index.php/t-1188.html
    Γιορταζεται στι1 24 Ιουνιου. Τη παραμονη το βραδυ μπαινουν φωτιες στα σταυροδρομια και καιγονται ολα τα παλια και αχρηστα πραγματα, κατι σαν καθαρση. Οποιανου βσταν τα ποδια, πηδαει πανω απο τη φωτια. Το πρωί της γιορτης, πανε οι κοπελλες αμιλητες σε ενα πηγαδι να παρουν νερο (εθιμο του “αμιλητου νερου”) και κοιταζουν μεσα να δουν αυτον που θα παντρευτουν.
    Φωτιες εχω πηδηξει, αμιλητο νερο δεν.
    Η προταση σου ειναι ενδιαφερουσα, απεχει ομως απο το εθιμο, που θελει γειτονιες και σταυροδρομια! 🙂
    Ωραιο ποστ. Τι μου θυμισες τωρα!

  3. espοir Avatar
    espοir

    Κάποτε το κάναμε στη γειτονιά μας, όταν η espoir ήταν πιτσιρίκι και χοροπηδούσε πάνω στις φωτιές. Μετά χτίσανε ένα βενζινάδικο στη μία γωνία και απαγορεύτηκε δια ροπάλου. Το άδοξο, αστικό τέλος ενός εθίμου.

  4. imwrong Avatar
    imwrong

    η συγκεκριμένη φάση στην Καισαριανή γίνεται καμιά δεκαριά χρόνια, με πρωτοβουλία κάποιων παιδιών που μένουν εκεί (έχουν σχέση και με την Κύπρο, ο uk προπτυχιακός του papajohn μπορεί να βάλει τα κλάματα). Κλείνουν το δρόμο, ανοίγουν το σπίτι τους, βγαίνει έξω όλη η γειτονιά και γίνεται πάρτι ρεφενέ. Όποιος έρχεται (και τα τελευταία χρόνια περνάνε εκατοντάδες άνθρωποι από ‘κει το βράδυ του Κλήδονα) φέρνει κι ένα κρασί ή ένα φαγητό. Για τους “ελεύθερους”, εφαρμόζεται και το παλιό έθιμο του Κλήδονα: σ’ ένα σταμνί βάζει ο καθένας κάτι δικό του και μετά διαλέγει ένα αντικείμενο. Ορισμένες γνωριμίες έχουν οδηγήσει μέχρι και σε γάμους, λέει ο μύθος. Η φάση κρατάει μέχρι το πρωί, όπου οι πιο ξεμέθυστοι μαζεύουν τα σκουπίδια, καθαρίζουν τον δρόμο, βάζουν μέσα τα χαλιά του Βαγγέλη και φεύγουν. Δεν έχω δει ποτέ να συμβαίνουν παρατράγουδα – πέρα από τους μικροτραυματισμούς που εννοούνται στο παιχνίδι με τη φωτιά. Πρόκειται για ένα αυθεντικό γλέντι ενώπιον του οποίου τα “street party” και τα “reclaim the streets” δεν πιάνουν μία. Εδώ μιλάμε βγαίνει έξω η γειτονιά.

    Εννοείται ότι υπάρχουν και οι ξινοί που φωνάζουν την αστυνομία, η οποία συνήθως αναγκάζεται να φύγει ησύχως. Υπάρχει μάλιστα κι η ιστορία ενός αστυνομικού που όταν είδε τι γίνεται, πήρε φόρα, πήδηξε κι αυτός τη φωτιά και είπε “και του χρόνου”.

    Από την ίδια χρονιά που είναι το βίντεο (κάπου νομίζω είδα και τη μούρη μου – αλλά ψάξε, ψάξε δε θα με βρεις) και αυτές οι φωτό: http://www.flickr.com/photos/9524260@N04/sets/72157600609937397/show/

  5. plagal Avatar
    plagal

    Α, νταξει, του ΑιΓιαννιου που λεμε δηλαδη. Εμεις καιγαμε τα στεφανια της Πρωτομαγιας. Χαωθηκα με το “Κλειδωνας” (“η” ή “ει” τελικα?).

    Ευχαριστω για τις πληροφοριες!!

  6. imwrong Avatar
    imwrong

    Πράγματι η φωτιά ξεκινά με τα στεφάνια της πρωτομαγιάς. Εν προκειμένω βέβαια, επειδή η παρέα είναι θερμόαιμη, έχει προηγηθεί σαφάρι για ξύλα επί μέρες αν κρίνω από το πόσα υπάρχουν.

    Με ήτα είναι το σωστό. http://lyk-agrias.mag.sch.gr/Klhdonas.htm

Leave a comment