Αχ αυτοι οι νεο-οθωμανοι…

Μια χαρα τα λεει ο Γατουλεας:

Υπάρχουν δύο κατηγορίες αντι-τουρκικών επιχειρημάτων. […] Η δεύτερη, η πιο «ψαγμένη», αυτή η «αριστερή» και «ταξική», αναγνωρίζει στην Τουρκία το ρόλο του αντιπρόσωπου των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Είναι το μακρύ χέρι του ιμπεριαλισμού, άσε που ήταν (είναι;) και χούντα και δεν ξέρουν από δημοκρατία και παλατζάρουν από στρατό σε ισλαμισμό. Αν το σκηνικό των τελευταίων ημερών, είχε παιχτεί ανάποδα το τι θα ξεφώνιζε η κάθε Κανέλλη, δε λέγεται…

Πείτε, λοιπόν, πως ξεκίναγε μια διεθνή αποστολή για την Παλαιστίνη και η Βόρεια Κύπρος παρεμπόδιζε τον ανεφοδιασμό των πλοίων ενώ η Τουρκία έκανε κοινή στρατιωτική άσκηση με την ισραηλινή αεροπορία, την ώρα που εκτελόντουσαν πχ 15 Έλληνες ακτιβιστές.

Το μένος για τους «χασάπηδες» της Άγκυρας που «αποκάλυψαν για άλλη μια φορά τα βρωμερά τους σχέδια και το αδίστακτο πολεμοκάπηλο προσωπείο τους» θα έπαιρναν και θα έδιναν.

Τώρα;

Γιατι , φυσικα, οι ανταγωνισμοι μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας δεν ειναι παρα αυτο που λεμε “ενδοιμπεριαλιστικοι ανταγωνισμοι”. Tο ιδιο βεβαια ισχυει και για την κοντρα μεταξυ Τουρκιας και Ισραηλ.

Διαβαστε και το εξαιρετικο σχετικο κειμενο της Αφορμης.

Advertisements
Αχ αυτοι οι νεο-οθωμανοι…

4 thoughts on “Αχ αυτοι οι νεο-οθωμανοι…

  1. k2 says:

   Και το δικό σου το ποστ πάντως στάθηκε καλή… αφορμή για να δω τα κείμενα της Αφορμής και του Γατουλέα! 🙂
   Ένα στοιχείο μόνο, ενημερωτικά: ο όρος (όχι ακριβώς νεο-Οθωμανοί αλλά) Νέοι Οθωμανοί υπάρχει και είναι δόκιμος επιστημονικά, αλλά για κάτι εντελώς άλλο απ’αυτό που μας παρουσιάζουν τελευταία: είναι κίνημα αμφισβήτησης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στα μέσα του 19ου αιώνα (αν κάνεις ένα search το “Young Ottomans” θα βρεις και το κλασικό βιβλίο του Serif Mardin για το θέμα). Ο όρος νεο-φαναριώτες επίσης υπάρχει (αν και δεν είναι τόσο καθιερωμένος), για την παλιά μεγαλοαστική τάξη των Ελληνορθόδοξων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη 19ου – αρχές 20ου αιώνα.
   Ο όρος “νεο-οθωμανισμός” πάλι (που βγάζω αλλεργία και που τον ακούω) δεν χρησιμοποιείται από κανέναν σοβαρό επιστήμονα.
   Τώρα… στον αντιϊμπεριαλισμό σίγουρα ναι, αλλά με μια ενδιαφέρουσα διαστρέβλωση και η ελληνική και η τουρκική αριστερά πολλές φορές μετέτρεπαν τον αντιϊμπεριαλισμό τους σε εθνικισμό (μάλλον μου έδωσες κι εμένα αφορμή για πόστ :)).

   Like

 1. Η κόντρα Ισραήλ – Τουρκίας θέλει μια πιο προσεχτική ανάγνωση. Δεν είναι όπως της Τουρκίας με την Ελλάδα.
  Το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ έχει μια στρατηγική και κομβική σχέση με τον πυρήνα του δυτικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. Δεν παλατζάρει, δεν μπορέι να είναι αντι-αμερικάνικο και φιλο-αραβικό, έστω και υποκριτικά… Είναι ένα κράτος χωροφύλακας της αραβικής εργατικής τάξης.
  Οι διενέξεις του με τοπικούς καπιταλισμούς, όπως με τη Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν ή το Ιράκ του Σανταμ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με λογική “ίσων αποστάσεων”.
  Άλλο να γνωρίζεις τον συγκυριακή αντι-ισραηλινή συμπεριφορά μιας χώρας κι άλλο να υπαινίσεσαι μια ισότιμη συνεισφορά στην στρατιωτική ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή..
  Όσο για το νεο-Οθωμανοι, μόνο οι Έλληνες (καμώνουν πως) δεν γνωριζουν πως το σύγχρονο Κεμαλικό κράτος της Τουρκίας χτίστηκε ΚΟΝΤΡΑ και ΔΙΑΛΥΩΝΤΑΣ την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
  Αν δεν κάνω λάθος, η παράδοση στη γέιτονα χώρα, περισσότερο σαν συνεχιστή του Βυζαντίου τη θεωρεί παρά σαν δική της παράδοση..

  Like

 2. Δεν ξέρω αν το άκουσες: κυκλοφορεί ένα ράδιο αρβύλα ότι στο επόμενο καραβάνι θα επιβαίνει ο Ερντογάν (που είναι και πεσμένα τα δημοψηφικά ποσοστά του) και ότι θα πάνε συνοδεία του Τουρκικού ναυτικού.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s