Μη-βιαιος Φασισμος

EUR

Μπορουμε να συλλαβουμε την ιδεα ενος Φασισμου αποκαθαρμενου απο τη βια, ή εστω την υπερβολικη ή εξαιρετικη βια? Νομιζω οτι αν δεν το μπορουμε, τοτε δεν εχουμε να αρθρωσουμε καμια πειστικη κριτικη κριτικη στον Φασισμο. Αν δεν μπορουμε να κανουμε σοβαρη κριτικη σε αυτον τον (υποτιθεμενο?) μη βιαιο Φασισμο, δεν μπορουμε να κανουμε καμια κριτικη στον βιαιο Φασισμο περα απο το αναμασημα της ηθικολογιας της μη-βιας.

Απολυτα συγγενες ειναι και το ερωτημα αν μπορουμε να συλλαβουμε την ιδεα ενος Καπιταλισμου αποκαθαρμενου απο τη διαφθορα.

(Στη φωτογραφια του Jacopo Prisco, το Colosseo Quadrato. Some rights reserved.)

Μη-βιαιος Φασισμος

2 thoughts on “Μη-βιαιος Φασισμος

  1. Το προβλημα ειναι οτι η φασιστικη βια αναβαθμιστηκε και απο άγρια “κανονικη” σωματικη βία έγινε υποχθόνια ψυχολογικη βια. Αντι να βαραει στο ψαχνο, (βαραει βεβαια, αλλα αραιότερα) φορτώνει με ενοχές “μαζι τα φαγαμε”, “κοπριτες, εσεις φταιτε”, “χρωστατε και θα πεινασετε”, “θα πονεσετε”, κλπ κλπ

    Like

  2. Η βία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του φασισμού. Ακριβώς αυτό είναι η ουσία του: βία περιβεβλημένη με πολιτικά προσχήματα. Η βία στον φασισμό δεν είναι απλά μέσο για πραγμάτωση στόχων: το μέσο είναι το μήνυμα. Φασισμός χωρίς βία = πιλάφι χωρίς ρύζι.

    Όσο για την ηθικολογία της μη-βίας, εκεί που αποτυγχάνει είναι να εντοπίσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της φασιστικής βίας, που για κάποιο λόγο γεννά ηθικό αποτροπιασμό και γίνεται αντιληπτή ως έντονα αποκρουστική

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s