“Φιλα με παντου” – Athens Pride 2011

Αναδημοσιευω το καλεσμα της οργανωτικης επιτροπης του Athens Pride:

Ένα βήμα έγινε: ο Δήμος Αθηναίων έθεσε κάτω από την αιγίδα του το Φεστιβάλ μας. Η πολιτεία εξακολουθεί όμως και κωφεύει στα αιτήματά των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών γυναικών κι αντρών (εφεξής LGBT), ακυρώνει τους γάμους, δεν θεσμοθετεί ούτε καν το σύμφωνο συμβίωσης.

Καλά κρατεί κι η θεσμική ομοφοβία: Το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) επιβάλλει πρόστιμα επειδή διεμφυλικά άτομα (τρανσέξουαλ) παρουσιάζονται στην οθόνη με σοβαρότητα. Συνεχίζει να τιμωρεί με μανία τα φιλιά μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Αντίθετα, δεν επεμβαίνει ποτέ όταν LGBT άτομα διασύρονται. Δύο χρόνια μετά τη λογοκρισία του φιλιού μεταξύ δύο ανδρών στη «Λυρική», φέτος προστέθηκαν στο ανθολόγιο της λογοκρισίας τα κανάλια MAD και MTV (λόγω και πάλι ΕΣΡ), θολώνοντας μια σκηνή όπου δύο αγόρια φιλιούνται.

Το φιλί που ανταλλάσσει αυτονόητα ένα ετερόφυλο ζευγάρι, θεωρείται πρόκληση και γίνεται στόχος απαγόρευσης αν δίνεται σε άτομο του ίδιου φύλου. Οι σχέσεις μας, ανύπαρκτες στα χαρτιά, οφείλουν κατά κάποιες και κάποιους να είναι ανύπαρκτες  από όλο το δημόσιο χώρο. Το ότι καταπατούν την συνταγματική έννοια της ελεύθερης έκφρασης, προκλητικά το αγνοούν.

Πώς να μιλήσεις για ισότητα στα δικαιώματα, όταν οι θεσμοί της χώρας λογοκρίνουν την πιο στοιχειώδη απόδειξη της ύπαρξής σου, το φιλί; Το φετινό μας σύνθημα με τις πολλές του αναγνώσεις είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στη θεσμική ομοφοβία και στην κορωνίδα του, το ΕΣΡ.

31 Μαΐου έως 4 Ιουνίου γιορτάζουμε το Φεστιβάλ Athens Pride 2011, με αποκορύφωμα την παρέλαση της 4ης Ιουνίου στις έξι το απόγευμα  και διεκδικούμε τα φιλιά μας. Φιλιά παντού, από όλες προς όλες, από όλους προς όλους κι από όλες προς όλους.

Το φιλί, κάθε φιλί, ανήκει στο δρόμο και στην τηλεόραση. Ανήκει παντού.

Περάστε ένα υπέροχο Φεστιβάλ και γεμίστε την Αθήνα με φιλιά.

Φιλιά παντού. Φίλα με παντού.

Η οργανωτική επιτροπή

Advertisements
“Φιλα με παντου” – Athens Pride 2011

3 thoughts on ““Φιλα με παντου” – Athens Pride 2011

 1. Το ότι έβαλε την αιγίδα του ο δήμος δεν λέει κάτι αυτό.

  Το φιλί δεν ανήκει πουθενά, είναι από μόνο του δυνατό.

  Όσο για το ΕΣΡ πρέπει αυτοί που το αποτελούν να πάνε σπίτια τους και να αναλάβουν νεαρά παιδιά με μεράκι και χαρά για δημιουργία.

  Like

  1. Οχι, το καλο να λεγεται, το οτι το υιοθετησε ο Δημος ειναι σημαντικο βημα.

   Δεν σε πιανω για το φιλι και για το ΕΣΡ εχεις δικιο, αλλα χρειαζεται και θεσμικη κατοχυρωση της ισοτητας.

   Like

   1. Το οποιοδήποτε φιλί δεν θεσμοθετείται από πουθενά. Αληθινό να είναι κι όχι τεχνητά ακτιβιστικό για να προκαλέσει. Αυτό εννοώ.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s