Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

It scares the hell out of me (#VivaSyriza)

Κακα τα ψεμματα, η Αριστερα του Ιουνιου του 2012 δεν εχει καμια σχεση με αυτην που αφησα την τελευταια φορα που ημουν στην Ελλαδα. Παλι με μορφη σημειωσεων, μερικα πραματακια που καταλαβα μονο βλεποντας την κατασταση απο κοντα, γιατι ουτε το 16.8% καταλαβαμε εμεις εκει εξω καλα καλα τι σημαινε.

(1)

Πες οτι θες για το Ζιζεκ, αλλα σε αυτο εχει δικιο: ειναι η πρωτη φορα μετα απο δεκαετιες οπου στο Δυτικο κοσμο,  η Αριστερα διεκδικει την κυβερνηση (με εναν αστερισκο στο ΑΚΕΛ, στο οποιο θα επανελθω). Και αυτο ειναι εξαιρετικα καλα νεα, οσο και να μπορεις να δεις τριανταπεντε εκατομμυρια κινδυνους. Ναι υπαρχει ο κινδυνος απογοητευσης. Ε, φχαριστω πολυ. Οτι δηλαδη, η Ρωσικη Επανασταση εφερε 90 χρονια μετα την απογοητευση στο προσωπο των Γελτσιν, Πουτιν κτλ σημαινει οτι δεν επρεπε να γινει? Ή μηπως ο Αλιεντε ετρεφε αυταπατες και ο Πινοσετ εκ των (πρωθ-)υστερων δικαιωνει τον κουκουεδισμον? Ή μηπως εχουμε αλλο παραδειγμα Δυτικης χωρας με εδραιωμενη (ναι, εδραιωμενη) αστικη δημοκρατια που να στρεφεται ετσι στην Αριστερα για να κρινουμε?

(2)

Θελω να πω, το φαινομενο του ΣΥΡΙΖΑ ειναι καινοφανες στην ιστορια, για χιλιους-δυο λογους: κοινοβουλευτικη κυβερνωσα Αριστερα, εδραιωμενη αστικη δημοκρατια χωρις κινδυνο πραξικοπηματος,  Κριση του Καπιταλισμου, Ψηφιακη Επανασταση και ιντερνετ φορ δε μασιζ, καταρρευση πολιτικου συστηματος και ελλειμα αντιπροσωπευσης, Ευρωζωνη και Ευρωπαικη Ενωση και ενδοιμπεριαλιστικοι ανταγωνισμοι, Ευρωπη Φρουριο, Αραβικη Ανοιξη απο κατω και παγκοσμιο κινημα Occupy απο πανω. Ειναι σαφες γιατι καθε συγκριση με το ΠΑΣΟΚ του ’81 ειναι χαζη?

(3)

Αυτο απο την αλλη σημαινει οτι και να παρουμε την κυβερνηση, αναγκαστικα θα παμε βλεποντας και κανοντας. Οι κινηματικες και κομματικες εμπειριες ειναι καλες αλλα δεν ειναι αρκετες! Και ο αντιποδας του “ζουν αναμεσα μας” για τους ναζι, ειναι και οτι “ζουμε αναμεσα τους”. Οι υπουργοι, τα στελεχη, το πολιτικο προσωπικο θα ειμαστε εμεις, θα ειναι οι δικοι μας ανθρωποι. Οι συντροφοι μας ειναι που θα κανουν και μαλακιες, και πισωγυρισματα. Μερικοι απο αυτους παιζει και να τους φαει η μαρμαγκα της διαφθορας. Συντροφοι λεμε τωρα, εκεινος που τον θεωρουσες στοκο, ο αλλος που φωναζε πολυ, η αλλη που φραξιονιζοτανε, ανθρωποι που τους ξερουμε και ξερουμε και τα στραβα τους και τα καλα τους  (*ασχετη σημειωση: δειτε το κυβερνητικο μας ροστερ: αμα γινουμε κυβερνηση πρακτικα θα ειναι “κυβερνηση ΕΜΠ”). Αυτοι ειμαστε, αυτη ειναι η ποιοτητα μας, με αυτην καλουμαστε να κανουμε τα αδυνατα δυνατα.

(4)

Ο ΣΥΡΙΖΑ πια δεν ειμαστε αυτοι που γνωριζομασταν. Εχει ερθει παρα πολυ κοσμος. Σε αυτους προφανως θα περιλαμβανονται και σκαρτοι, λαμογια, εξουσιοθηρες, κομματαρχες, γατονια. Καποιοι απο αυτους πιθανον να “παρεισφρυσουν” σε θεσεις οπου θα μπροουν να αναλαβουν τη διαχειριση καποιας διαφθορας. Καποιοι θα ειναι  πληρωμενοι, υπαλληλοι, σε πει-ρολ, μεχρι και ασφαλιτες, και θα μας διαβρωσουν απο μεσα. Καποιοι απο τους παλιους συντροφους θα αποδειχτουν χειροτεροι απο ολους αυτους. Θα γινουν αυτα και θα πληρωσουμε τιμημα για ολα αυτα.

(5)

Το βαθυ κρατος θα μας πολεμησει. Θα γινουν και προβοκατσιες και το θεμα ειναι ποσο ξυπνιοι ή ποσο μαλακες θα αποδειχθουν οι εκτος ΣΥΡΙΖΑ Αριστεροι και οι Αναρχικοι. Με απλα λογια, τη στιγμη που η μιση Αστυνομια ψηφιζει Χρυση Αυγη, ποσο ευκολα θα υπακουσουν σε μια πολιτικη ηγεσια με την οποια βγαζουν καντηλες? Ενας ανεξελεγκτος χρυσαυγιτης μπατσος χρειαζεται για να φαει εναν παμετζη ή εναν αναρχικο και να γινει ξαφνικα η κυβερνηση της Αριστερας “κυβερνηση δολοφονων” και συνακολουθα οταν χαθει η μπαχαλομπαλα να ονομαστει “κυβερνηση που δεν μπορει να επιβαλλει την ταξη”.  Και για να μη βρεθει κανενας μπετοστοκος να θεωρησει οτι εγω εδω τωρα μοιραζω απειλες, το παραπανω το εννοω ακριβως με τον ιδιο τροπο οτι αρκει ενας στρατοκαβλος σε σχετικη θεση ισχυος που θα θεωρησει οτι “οι κομουνιστες πουλανε την πατριδα” για να ξεκινησει θερμο επεισοδιο με γειτονα χωρα και να τρεχει μετα να βγαλει τα καστανα απο τη φωτια ξερωγω ο Λαφαζανης.

(6)

Ομοια, θα μας πολεμησουν και φιλοι και συμμαχοι στο εξωτερικο. Δεν πιανω θεωριες συνομωσιας, αλλα στο πιο απλο, θα υπαρξει πολιτικη απομονωση, θα υπαρξει διασπορα πολλης μουφας και πολλης λασπης. Ο Τσιπρας πχ λεει να μπει επιτελους τελος στην ασυδοσια των καναλαρχων: παναπει ετοιμασου για απειρη λασπη οτι ο Αλεξης Τσαβες φιμωνει την αντιπολιτευση, οτι η Ελλαδα δεν ειναι πια δημοκρατια και αλλες τετοιες ομορφιες. Ο ρολος μας εμας των εξω παιζει να ειναι πολυ πολυ σημαντικος, να γραψουμε σε εφημεριδες, να οργανωσουμε εκδηλωσεις και δεν ξερω τι αλλο. Μεχρι τωρα ειχαμε πχ στο Τοροντο Bolivia Solidarity, ε, θα χρειαστει και Γκρης Σολινταριτι.

(7)

Προσωπικα δεν το πολυκοβω να φτασουμε σε σημειο να εφαρμοσει μια Αριστερη κυβερνηση ενα ριζοσπαστικο προγραμμα (εργατικο ελεγχο, λαικη δημοκρατια,  εξοδο απο ιμπεριαλιστικους κυκλους, δραστικα μετρα κοινωνικου φιλελευθερισμου, κτλ). Εκτος βεβαια και αν ο Ελληνικος Λαος παρει το πραμα πανω του, πραμα απιθανο προς το παρον, μιας και η λαχταρα του κοσμου για Αριστερη Κυβερνηση δεν εχει μεταφρασει και σε αρνηση του συνδρομου του Μεσια (“εσυ θα μας σωσεις Αλεξη μου” και κολοκυθια τουμπανο). Το επιδικο θα ειναι το Μνημονιο και η σωτηρια του κοινωνικου ιστου. Θες να το πεις σωτηρια του καπιταλισμου, πεστην κιετσι, αλλα πες μου και πώς θα αποκρουσουμε τη Χ.Α. και τι θα γινει με τη γιαγια που κανει dumpster diving. Αν μπορεσει ομως ταυτοχρονα να ξυπνησει και στον κοσμο οτι πρεπει ο ιδιος να παρει τα πραματα στα χερια του, τοτε και μονο τοτε θα μπορουμε να μιλαμε για πιθανοτητα σοσιαλιστικου μετασχηματισμου. Long shot δε λεω, αλλα δεν βλεπω γιατι ειναι λιγοτερο long shot απο το αποκλειστικο φοκους στους χωρους δουλειας του ΚΚΕ.

(8)

Αν γινει το break-through στην Ελλαδα, δημιουργουνται προυποθεσεις και αλλου. Δεν το λεω οτι αυτο ειναι ωραια ευκαιρια. Το λεω οτι το εχουμε καθηκον.

(9)

Δεν ξερω για σας, αλλα εγω εχω χεστει πανω μου.

5 responses to “It scares the hell out of me (#VivaSyriza)”

  1. Μπιρικόγκος Avatar
    Μπιρικόγκος

    “Δεν ξερω για σας, αλλα εγω εχω χεστει πανω μου”

    Από χαρά ή από φόβο; (δεν κατάλαβα πως το εννοείς)

  2. L’Enfant de la Haute Mer Avatar
    L’Enfant de la Haute Mer

    κι εγώ το ίδιο ρωτάω!

  3. plagal Avatar
    plagal

    Απο φοβο.

  4. Μπιρικόγκος Avatar
    Μπιρικόγκος

    Και εγώ – και συμφωνώ πλήρως με την ανάλυσή σου. Ο φόβος μου προέρχεται από την ακροδεξιά-φασιστική στροφή που θα συμβεί μετά την διακυβέρνηση του σύριζα που ο “κοινός νους” θα την κρίνει αποτυχημένη και καταστροφική.

  5. Snowball Avatar
    Snowball

    Συμφωνώ μέχρι κεραίας…

Leave a comment