Ο κομαντάντε μας πέθανε, ζήτω ο Τσάβες!

Con el Comandante por la Enmienda

Μεταφραζω και αναδημοσιευω το κειμενο του συντροφου Νοαμαν Αλι απο την συλλογικοτητα BASICS:

Ο Ούγο Τσάβες, πρόεδρος της Βενεζουέλας και ηγέτης της Μπολιβαριανής Επανάστασης, πέθανε στις 5 Μαρτίου, 2013, μετά από παρατεταμένη μάχη με τον καρκίνο. Πολλοί θα επικρίνουν τον Τσάβες και την κληρονομιά του. Κάποιοι, προέρχονται από τις κατεστημένες ανώτερες τάξεις, οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν την ανισότητα και να περιφρουρήσουν τα προνόμια τους, και άρα αντιτίθενται σε οτιδήποτε προέρχεται από τον Τσάβες ή τους Μπολιβαριανούς επαναστάτες. Κάποιοι άλλοι όμως, είναι φίλοι των λαικών συμφερόντων αλλά τείνουν να κοιτούν τα πάντα επικριτικά, προσκολημμένοι σε αφηρημένες νοηματοδοτήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Εμείς υιοθετούμε μια διαφορετική οπτική του Τσάβες και της κληρονομιάς του.

Φυσικά και διαφωνούμε με πολλές από τις ιδέες και τις θέσεις του Τσάβες. Φυσικά και καταλαβαίνουμε ότι η Βενεζολάνικη επανάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη από έναν άνθρωπο. Φυσικά και αναγνωρίζουμε ότι έχει πολλά προβλήματα, ότι πρέπει να θεσμοποιήσει την λαική εξουσία, ότι πρέπει να ακονίσει την ταξική πάλη μέσα στο κόμμα του, το PSUV, ότι πρέπει να απωθήσει τους γραφειοκράτες και τους κόλακες και ότι πρέπει να τοποθετήσει τις δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις και ανάπτυξη αυστηρά υπό τον έλεγχο του λαού και των ταξικών του εκπροσώπων. Φυσικά και αναγνωρίζουμε ότι η επανάσταση έχει πολύ δρόμο ακόμα και ότι ο Τσάβες ο ίδιος δεν την προώθησε τόσο όσο θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει κανει. Φυσικά και αναγνωρίζουμε ότι οι θέσεις του Τσάβες σχετικά με το Ιράν, τη Λιβύη και τη Συρία ήταν απαράδεκτες — κατευθυνόμενες περισσότερο από τις επείγουσες ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής της Βενεζουέλας, παρά από τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού. Ναι, καταδικάζουμε απερίφραστα τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις σε αυτές τις χώρες, όμως οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των λαών να εξεγείρονται ενάντια σε αυταρχικούς και ολοένα και περισσότερο νεοφιλελεύθερους δικτάτορες που επιβάλλουν τον δικής τους κοπής καπιταλισμό στις κοινωνίες τους.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε… Όταν όλοι οι άλλοι συζητούσαν αν η εισβολή στο Αφγανιστάν ήταν μια σοφή κίνηση ή όχι, ο Τσάβες την αποκαλούσε με το πραγματικό της όνομα: αμερικάνικη τρομοκρατία. Όταν όλοι έσκυβαν μπροστά στον νεοφιλελευθερισμό, ο Τσάβες τον αποκαλούσε με το πραγματικό του όνομα: ιμπεριαλισμό. Όταν όλοι έλεγαν ότι η Λατινοαμερικάνικη ενοποίηση θα ήταν ή ένα ένα ουτοπικό όνειρο ή ένα ιμπεριαλιστικό σχέδιο, ο Τσάβες ξεκινούσε κάτι διαφορετικό: μια ενοποίηση χτισμένη στους αδελφικούς δεσμούς της αλληλεγγύης και της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό. Όταν όλοι οι άλλοι έλεγαν ότι ο σοσιαλισμός είναι μια χαζομάρα, ο Τσάβες εκλεγόταν από εκατομμύρια για να ηγηθεί ενός προγράμματος που επανέφερε την μαζική παιδεία, υγεία και διατροφική ασφάλεια, τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις, τα εργοστάσια υπό εργατικό έλεγχο και τόσα άλλα, δυναμικά πάλι πίσω στην πολιτική ατζέντα και το συλλογικό φαντασιακό. Όταν όλοι έλεγαν ότι στην σύγχρονη πραγματικότήτα τα μαζικά κινήματα, η λαική εξουσία και η επανάσταση δεν ήταν πια εφικτά, ο Τσάβες αποκαλούσε αυτήν την πραγματικότητα με το πραγματικό της όνομα: ένα προσωρινό πισογύρισμα, ένας τρόπος να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, ένα βήμα για ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον.

Ούτε για ένα λεπτό, ούτε για μια στιγμή δεν επικροτούμε  τις αποτυχίες του. Αλλά ούτε για ένα λεπτό, ούτε για μια στιγμή δεν ξεχνάμε τα επιτεύγματα που αυτός ο άνθρωπος πλέον συμβολίζει. Ούτε για μία στιγμή δεν ξεχνάμε τα εκατομμύρια που σήκωσαν το ανάστημα τους και με τις φωνές τους, τα χέρια τους, την πίστη τους έχουν υψώσει το λάβαρο που τώρα αλλά και για πολύ καιρό στο μέλλον θα λέει: Ζήτω Η Μπολιβαριανή Επανάσταση! –  ¡Viva la Revolución Bolivariana!

Μαθαίνουμε από τον αγώνα, από τις αποτυχίες και τις επιτυχίες του. Θεός φυλάξοι αν ποτέ παρατήσουμε αυτόν τον αγώνα. Ας τον πάρουμε και μεις μαζί μας στον τάφο.

Ζήτω ο Τσάβες! – Είμαστε όλοι Τσάβες!
Todos somos Chávez! – ¡Viva Chávez!

Ο κομαντάντε μας πέθανε, ζήτω ο Τσάβες!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s