Ρεφορμισμος

Εδώ θα πει κανείς «μα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποσχέθηκε επανάσταση, δεν υποσχέθηκε κομμουνισμό, μια πιο ανθρώπινη ζωή υποσχέθηκε». Σωστά. Και τώρα θα κριθεί για το αν μπορεί, τελικά, να υπάρξει αυτή η πιο ανθρώπινη ζωή στο σύστημα της απανθρωπιάς χωρίς την αντίθεση και την ολική ρήξη με τα αίτια που γεννούν την απανθρωπιά. Για την ακρίβεια θα κριθούμε όλοι για το τι εννοούμε όταν λέμε «ανθρώπινη ζωή».

Ν. Μπογιόπουλος, “Μια βδομάδα ΣΥΡΙΖΑ“.

Πολυ απλη και ευστοχη η παρατηρηση του ΝΜ. Η ρητορικη του ΣΥΡΙΖΑ εμπιπτει στα ορια αυτου που λεμε “ρεφορμισμο“. Τη λεξη “ρεφορμισμος” χωρις αξιολογικη κριση, απλα σαν διαφορετικη τακτικη προσεγγιση στο σοσιαλιστικο μετασχηματισμο, σε αντιθεση με τον “επαναστατισμο”. Evolution vs revolution. Η ρεφορμιστικη λογικη εχει την ευκαιρια να αποδειξει τον εαυτο της, σε πεισμα ολων των παλιων επικων αντιπαραθεσεων (βλ. πχ Ροζα Λουξεμπουργκ), σε πεισμα της εμπειριας δεκαετιων. Εστω. Αν ομως οι παλιοι εχουν δικιο και τα συμπερασματα τους αποδειχτουν σωστα, εκει θα πρεπει ο καθενας να παρει τις ευθυνες του. “Να βγαλει ο λαος τα σωστα συμπερασματα απο την εμπειρια του” που λεει και το Κομμα.

Advertisements
Ρεφορμισμος

One thought on “Ρεφορμισμος

 1. Βασίλης Π. says:

  Κατά λέξη συμφωνώ και εγώ με τον Μπογιόπουλο. Πρέπει όμως να τολμάμε να μιλάμε για reforms, χωρίς να μπαίνουμε στη λογική του ρεφορμισμού.

  Οι μεταρρυθμίσεις με σοσιαλδημοκρατική / ρεφορμιστική χροιά βγάζουν απλά το φίδι από την τρύπα για τον αστισμό, απλά μετατοπίζουν στον χώρο και τον χρόνο τις κρίσεις του καπιταλισμού.

  Αλλά μπορούμε να αντιληφθούμε τις μεταρρυθμίσεις και στο πλαίσιο ενός μεταβατικού προγράμματος. Δουλειά του πρωτοπόρου Κόμματος είναι να συσπειρώσει τους εργαζόμενους γύρω από το αίτημα για “ανθρώπινη ζωή”, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή σε κάποιο ιστορικό πλαίσιο. Όταν οι “μάζες” αγωνιστούν με το κόμμα τους για αυτά τα reforms, θα καταλάβουν ότι αυτά που φαίνονται δίκαια είναι ανέφικτα υπό τις σχέσεις παραγωγής που γεννούν την απανθρωπιά, θα είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρέπει να αγωνιστούμε για βήματα παρακάτω.

  Έστω και ως side-effect της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συζητάμε για μεταρρυθμίσεις, ενώ σχηματίζονται και προσδοκίες. Οι αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ας διαμορφώσουμε πρόγραμμα αναλόγως και ας προσδώσουμε στις μεταρρυθμίσεις “επαναστατικό” περιεχόμενο. Ας σκεφτούμε δηλαδή διαλεκτικά, αντί να περιμένουμε να έρθει ντετερμινιστικά η φώτιση στον λαό.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s