Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

Δευτερα, 6 Ιουλιου 2015

Η Ελληνικη κοινωνια ειναι σε ενα βαθμο διχασμενη. Οχι τωρα, απο καιρο. Και οχι μονο πολιτικα αλλα και υλικα, στην πραξη, με ενα διχασμο που κραταει δεκαετιες αλλα που τα τελευταια πεντε χρονια διευρυνθηκε και αποκρυσταλλωθηκε. Αλλη η Ελλαδα στα Ανω Λιοσια, αλλη στη Γλυφαδα. Τα πραγματα δεν γινονται καθολου καλυτερα απο την ιδιοποιηση της εννοιας της εθνικης ενοτητας, ειδικα απο τη δεξια (κυριως αλλα οχι μονο). Η εθνικη ενοτητα εχει καταντησει ενα passive aggressive εργαλειο για να την αποσιωπηση της διαφορετικοτητας. Η αριστερα και η αναρχια εχουν δικιο οταν λενε οτι η εθνικη ενοτητα ειναι μια απατη.

Οποτε εδω δε θελω να κανω επικληση σε καμια “εθνικη ενοτητα”. Στην Ελλαδα των 2, 3, πολλων ταχυτητων, δεν υπαρχει τετοια ενοτητα στην πραξη. Και ακομα περισσοτερο, η υπαρξη πολλων ταχυτητων δεν ειναι φυσικο φαινομενο αλλα το αποτελεσμα της επικυριαρχιας ενος μερους του λαου πανω σε ολα τα υπολοιπα. Ξεκαθαρα πραγματα.

Εχοντας ξεκαθαρισει τα παραπανω, να πω οτι απο δω μακρια που καθομαι βλεπω ηδη να δυναμωνει ολο και περισσοτερο η αναμενομνη πολωση λογω του δημοψηφισματος. Δεν προκειται για κατι παραδοξο ή για κατι κακο καθ’εαυτο. Οταν ενα ολοκληρο συμπαν πολιτικων διαφορων κρυσταλλωνεται σε ενα Ναι/Οχι και ο καθενας καλειται να παει απο τη μια ή την αλλη μερια, εξ’ορισμου υπαρχει πολωση. Αναμενομενο. Ταυτολογια.

Αυτο ομως που δεν εχω δει καθολου να συζητιεται (παρα μονο απο κανα δυο φιλους στο facebook που εζησαν το προσφατο δημοψηφισμα στη Σκωτια) ειναι το πως δεν πρεπει να αφεθει αυτη η πολωση να παρει χαρακτηριστικα ανθρωποφαγιας. Οτι υπαρχει και επομενη μερα μετα το δημοψηφισμα, οτι ολοι μας θα κληθουμε στο μελλον να συναναστραφουμε και να συζητησουμε και να δουλεψουμε και να συναποφασισουμε και να ζησουμε τελοσπαντων πλαι σε ανθρωπους που παλεψαν και ψηφισαν για την αλλη πλευρα.

Αντιθετα, ο δημοσιος λογος κατρακυλαει ολο και περισσοτερο προς αυτο:

11144077_681059872030178_2001044747055269533_n

Μερικα αξιωματα λοιπον:

  1. Τοσο αυτοι που θα ψηφισουν Ναι, οσο και αυτοι που θα ψηφισουν Οχι, οσο και εκεινοι που θα απεχουν ή θα ακυρωσουν, θα το κανουν γιατι πιστευουν οτι αυτο ειναι “το καλυτερο για τη χωρα”.
  2. Η “χωρα” και η “πατριδα” και η “Ελλαδα” δεν ειναι ειναι μονοσημαντες εννοιες, σημαινουν διαφορετικα πραγματα σε διαφορετικους ανθρωπους. Ακομα περισσοτερο το τι σημαινει “καλο” για αυτην. Αυτο δεν ειναι κακο πραμα.
  3. Στη δημοκρατια  ο καθενας εχει το δικαιωμα στη γνωμη του και στο να παλευει να διαδωσει τη γνωμη του και να πεισει τους αλλους για αυτη.
  4. Στη δημοκρατια, αποφασιζουμε με πλειοψηφια. Αυτο σημαινει οτι ειναι πιθανον η αποψη που εμεις θεωρουμε “καταστροφικη” για τη “χωρα” (βλ #2) να πλειοψηφησει. Αυτοι ειναι οι κανονες.
  5. Αυτο που ειναι “καταστροφικο” για τη “χωρα” οπως εννοουμε εμεις τις δυο αυτες λεξεις, μπορει να ειναι “σωτηριο” για τη “χωρα” οπως τις εννοει η αλλη πλευρα.

Με βαση αυτα, μερικα συμπερασματα:

  1. Οι της αλλης πλευρας δεν ειναι ηλιθιοι.
  2. Οι της αλλης πλευρας δεν ειναι ξεπουλημενοι.
  3. Οι της αλλης πλευρας δεν ειναι υποκριτες.
  4. Οι της αλλης πλευρας δεν ειναι προδοτες.

Αυτο δεν σημαινει οτι σε καθε παραταξη δεν υπαρχουν και ανθρωποι που οντως ειναι ηλιθοι, ξεπουλημενοι, υποκριτες, ακομα και προδοτες. Αν πετυχετε κανεναν, μην εμπλακειτε, ξερετε οτι δεν εχει νοημα. Βρειτε καποιον της αλλης πλευρας που δεν ειναι τετοιος και συνεχιστε την κουβεντα εκει.

 

5 responses to “Δευτερα, 6 Ιουλιου 2015”

  1. Кроткая Avatar
    Кроткая

    ειναι λιγο αντιδιαλεκτικη παντως αυτη η τοποθετηση θα ελεγα 🙂
    και δεν το λεω επειδη θελω να ανθρωποφαγησω ή να με ανθρωποφαγησουν, καμια σχεση, εξαλλου απεχω γενικα απο τις συζητησηεις, γτ δεν εχω καθολου ξεκαθαρισμενη αποψη.
    αλλα 1. οταν λες δημοκρατια, εννοεις την “αστικη δημοκρατια”
    2. υπαρχει και μια αλλξ παραμετρος: το ταξικο συμφερον. Και πιστευω πως τουλαχιστον ή έστω πολλοί από αυτούς που θα ψηφισουν ναι, εχουν ταξικο συμφερον. Αντιστοιχα και οι αλλοι, απλα δεν ειμαι σιγουροι πως οι αλλοι το συνειδητοποιουν.
    Τελοσπαντων, αν το δεις μαρξιστικα παντως το θεμα, το συμφερον της εργατικης ταξης σιγουρα δεν ειναι με το “ναι”, οποτε, οπως λες κι εσυ, καποιοι ειναι οντως ξεπουλημενοι ή ηλιθιοι 😉

    1. plagal Avatar
      plagal

      Ναι, αστικη δημοκρατια λεω.

      Για το ταξικο συμφερον, δεν το κατονομασα αλλα νομιζω οτι εξηγησα οτι το τι ειναι “καλο” και το ποια ειναι η “χωρα” για την οποια αυτο ειναι “καλο” ειναι υποκειμενικο. Δηλαδη για τον καθενα μας, με βαση την πραγματικοτητα του, δηλαδη τελικα το ταξικο του συμφερον. Και εγραψα επισης οτι δεν υπαρχει εθνικη ενοτητα γιατι κατα βαση υπαρχουν ταξεις. Που δεν εβαλα τις λεξεις καθαυτες ειναι γιατι ηθελα να μπορει το κειμενο να διαβαστει και απο τους Εμας και απο τους Αλλους και να βγαζει πανω κατω το ιδιο νοημα. Αν απετυχα, απετυχα 🙂

      1. Кроткая Avatar
        Кроткая

        οχι δεν απετυχες, το επιασα το υπονοουμενο 😉 απλα εχω μια ταση να λεω τα πραγματα με το ονομα τους, τρομαζει λες η εκφραση “ταξικο συμφερον”?

  2. spiral architect Avatar
    spiral architect

    [..] Βρειτε καποιον της αλλης πλευρας που δεν ειναι τετοιος και συνεχιστε την κουβεντα εκει. [..]
    Δύσκολο φίλε, πολύ δύσκολο.

  3. marysdesk Avatar
    marysdesk

    Θεωρητικά είναι σωστό αυτό το κείμενο. Όμως, όλα μπαίνουν σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο και στοχεύσεις που έχει ο καθένας μας. Με βάση λοιπόν αυτό το πλαίσιο και κάποια δείγματα γραφής των κάποιων ”άλλων” μπορεί εύστοχα να τους αποδοθούν κάποιοι από τους προαναφερόμενους χαρακτηρισμούς.

Leave a comment