Η ιστορια που γραφτηκε απο τους ηττημενους

Ενα κλασικο τσιτατο που διαβαζει κανεις ειναι οτι “η Ελλαδα ειναι η μοναδικη χωρα που η νεοτερη ιστορια της γραφτηκε απο τους ηττημενους και οχι απο τους νικητες”. Ας δεχτουμε προς το παρον οτι αυτο ειναι αληθεια. Γιατι αυτο ειναι κατι κακο? Ισα ισα αν το καλοσκεφτεις, ειναι εξαιρετικο. 

Αν η ιστορια γραφεται απο τους νικητες τοτε εχουμε ακραια ελλειψη αντικειμενικοτητας: αν οι νικημενοι δεν εχουν καμια ελπιδα να πουν την αποψη τους τοτε αυτη χανεται. Το μονο που μας μενει ειναι το βλογημα των γενιων του Ιουλιου Καισαρα και ο Ροκι Τεσσερα (κανει και ριμα).

Αν ομως η ιστορια γραφεται απο τους ηττημενους τοτε η ιστοριογραφια τους ειναι πολυ πιο αντικειμενικη αφου τοσο οι νικητες, λογω της ενισχυμενης τους θεσης απο την νικη τους, οσο και οι ηττημενοι, λογω της υποτιθεμενης ή πραγματικης (αδιαφορο) ηθικης τους υπεροχης, λενε την αποψη τους. Που συνολικα σημαινει οτι ειμαστε πιο κοντα στην αντικειμενικοτητα.

Αν λοιπον η νεοτερη Ελληνικη ιστορια οντως γραφτηκε απο τους ηττημενους, αυτο σημαινει οτι η νεοτερη Ελληνικη ιστοριογραφια ειναι πολυ πιο κοντα στην πραγματικοτητα απο αλλες ιστοριογραφιες.

Η ιστορια που γραφτηκε απο τους ηττημενους

One thought on “Η ιστορια που γραφτηκε απο τους ηττημενους

  1. j95 says:

    ή ότι βρίθει κόμπλεξ και ψεμάτων σε αληθινά ασυνήθιστο βαθμό ακόμα και για τα δεδομένα πολιτικά στρατευμένης ιστοριογραφίας. Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ποιο από τα δύο ισχύει: Για παράδειγμα παρουσιάζει τους ηττημένους ως παλλαϊκή πλειοψηφία (ενώ ήταν γύρω στο 25%), ως τη μοναδική πλευρά σε εμφύλιο πόλεμο στην ιστορία του homo sapiens που έχεζε αποκλειστικά ροδόνερο (ενώ σε γενικές γραμμές έκαναν κι αυτοί χυδαιότατα εγκλήματα), ως αυτούς που στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας (ενώ όλες οι χώρες όπου επικράτησε η πλευρά τους έγιναν απαίσιες χούντες πριν καταρεύσουν από την ίδιες τις αντιφάσεις τους) και ως κάποιους που έχασαν λόγω παγκόσμιας συνωμοσίας του κακού (ενώ ήταν απλά μαλάκες). Το μοναδικό πράγμα στο οποίο η αφήγηση των ηττημένωνπροσεγγίζει περισσότερο την πραγματικότητα είναι η εξιστόρηση εγκλημάτων των νικητών (και πάλι παίζεται).

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s