Ο Μεγαλόσταυρος του Μέτερνιχ

Στην εθνική μας μυθολογία, ο Μέτερνιχ είναι λίγο ο Σόιμπλε του 19ου αιώνα (λολ) στο ρόλο του καρτουνίστικου κακού ανθέλληνα. Αν προσθέσουμε και τις κόντρες του με τον Σούπερ Ιωάννη (τον Καποδίστρια όχι τον Βαρουφάκη), τότε έχουμε όλα τα στοιχεία ενός ζουμερού κόμικ.

Τυχαίνει όμως ο πρίγκηψ να έχει λάβει την ανώτατη τιμή του Ελληνικού κράτους, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος. Και μάλιστα επί συστάσεως του Τάγματος, με το καλημέρα από τους αντιβασιλείς.

Πηγή: Εφετηρίς του Βασιλείου της Ελλάδος δια το έτος 1837, Α.Ι. Κλάδης, Αθήνα, Βασιλική Τυπογραφία και Λιθογραφία, 1837, σελ. 129 : Απόφαση της Αντιβασιλείας, 20 Μαΐου (1 Ιουνίου) 1833 για τη Σύσταση του Τάγματος του Σωτήρος Το πλήρες κείμενο της σύστασης και όλοι όσοι τιμήθηκαν κατ’αρχήν με συμμετοχή στο Τάγμα (από τη Βικιπαίδεια)

[…]

Βέβαια στο ίδιο διάταγμα, το Μεγαλόσταυρο οι αντιβασιλείς τον απονέμουν και στον …εαυτό τους, σε όλο το βασιλολόι της Ευρώπης, αλλά και σε αγωνιστές της Επανάστασης και σε Φιλέλληνες.

Ο Μέτερνιχ φιγουράρει στη δεύτερη σελίδα.

Γενικά τα μέλη του Τάγματος όλων των βαθμίδων είναι το who is who του zeitgeist του νεοσύστατου βασίλειου. Και έχει ενδιαφέρον ποιοι αγωνιστές παίρνουν ποια βαθμίδα (πχ ο Μιαούλης Μεγαλόσταυρο, ο Κολοκοτρώνης Ανώτερος Ταξιάρχης, ο Κανάρης Ταξιάρχης, ο Μακρυγιάννης Ιππότης). Αλλά για άλλη φορά αυτό.

Ο Μεγαλόσταυρος του Μέτερνιχ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s