Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

Οχι στην αριστερη λυπηση και τον πατερναλισμο!

Πολυς λογος γινεται για την απεργια πεινας των 250 προσφυγων (οικονομικων-πολιτικων) και μεταναστων εργατων στην Νομικη και των 50 ακομα στη Θεσσαλονικη. Απο τα αστικα κομματα, την ακροδεξια και τα οργανα τους στα ΜΜΕ ακουμε αυτα που θα περιμεναμε να ακουσουμε και δεν εχω καμια ορεξη να τα σχολιασω. Το χειροτερο ειναι η κριτικη και καλα απο τα αριστερα που γινεται, και εχω εδω κατα νου την κριτικη του ΚΚΕ καθως και απο ανθρωπους προσκειμενους στην Δη.Αρ., με χαρακτηριστικο παραδειγμα προσφατο κειμενο στο ιστολοι feleki. (edit: Οι ανακοινωσεις του ΚΚΕ και της Δη.Αρ..)

Κοινη συνισταμενη αυτης της και καλα απο τα αριστερα κριτικης ειναι ενας περιεργος πατερναλισμος στους αγωνιζομενους προσφυγες, καθως και μια εσανς λυπησης για τα καημενα τα ξενακια. Στην αφηγηση τους ειναι “πολιτικές ομάδες και γκρουπούσκουλα” που τους καθοδηγουν, παρασυρουν, οδηγουν στη Νομικη και διοργανωνουν στην απεργια πεινας. Με την “ανευθυνη σταση τους” τους εκθετουν ετσι σε κινδυνο απεναντι στα σκυλια της αντιδρασης.

Αυτο που δεν χωραει στην αφηγηση τους ειναι η αυτενεργεια των ιδιων των αγωνιζομενων προσφυγων/μεταναστων. Η αφηγηση αυτη αντιμετωπιζει τους προσφυγες περιπου σαν ανωριμα παιδια που ευκολα παρασυρονται απο πολιτικες σκοπιμοτητες. Δεν νοειται οι “της γης οι κολασμενοι”/καημενοι να παρουν οι ιδιοι στα χερια τους τον αγωνα τους για ισα δικαιωματα! Πρεπει να ειναι οι “πολιτικές ομάδες και τα γκρουπούσκουλα” που τους οργανωνουν, τους παρασυρουν και τους εκθετουν.

Ομως η αφηγηση μπαζει: δεν μπορεις να “διοργανωσεις” καποιον αλλο να κανει …απεργια πεινας!

Εκτος πια και αν οι “πολιτικές ομάδες και τα γκρουπούσκουλα” εχουν υπερσουπερ ντουπεργουαου μακιαβελικες ικανοτητες (η φοιτητικη αριστερα λεμε τωρα) και μπορουν να πεισουν 300 ανθρωπους, εργατες, να διακινδυνευσουν τη ζωη τους σε μια απεργια πεινας! Ας ειμαστε ξεκαθαροι: οταν μιλαμε κατι τοσο επικινδυνο οσο μια απεργια πεινας (και μαλιστα στο κεντρο της Αθηνας, με τους μετακινουμενους αγανακτισμενους του Αγιου Παντελεημονα και τους ευγενεις ΜΑΤαδες -ή μηπως οι προσφυγες δεν εχουν ιδεα απο αυτα, οι καημενοι?) δεν μπορεις να το “διοργανωσεις”, να παρασυρεις, να καθοδηγησεις. Η Αριστερα εδω (οση εχει λιγο μυαλο στο κεφαλι της τελοσπαντων) βρισκεται αντικειμενικα σε ρολο αλληλεγγυου, οργανωτικου υποστηρικτη ισως, εν τελει σε ρολο μεγαφωνου, συμπαρατασσομενη σε ενα αυτονομο και αυτενεργο κινημα των ιδιων των προσφυγων.

Η κριτικη λοιπον που εγειρεται και καλα απο τα αριστερα, καλο θα αρχισει να γινεται τουλαχιστον ειλικρινης και να απευθυνθει στους ιδιους τους (καημενους) τους προσφυγες. Ας παει το ΚΚΕ να τους εξηγησει γιατι ειναι ανωριμοι πολιτικα και γιατι πρεπει να ενταχθουν στο ΠΑΜΕ. Ας παει η Δη.Αρ. να τους μιλησει για τον αριστερο (ρεφορμιστικο) ευρωπαισμο του Δουβλινου II και ας τους εξηγησει γιατι δεν μπορουν ολοι να παρουν ασυλο. Ας πανε να τους εξηγησουν οτι ειναι της γης οι καημενοι, των οποιων τα δικαια αιτηματα να μην ανησυχουν, τα εχει το ΚΚΕ στην ατζεντα του, θα κανονισει αυτο για εκεινους.

Οι προσφυγες δεν εχουν αναγκη ουτε τη λυπηση, ουτε τον πατερναλισμο των διαφορων αστων και αριστερων. Εχουν ηδη οι ιδιοι ξεκινησει να διεκδικουν (με τα σωματα τους, με τις ζωες τους!) το τελος της Ευρωπης Φρουριο, του μεταναστευτικου απαρτχαιντ. Οι ιδιοι, με τον δικο τους αγωνα, με τις δικες τους φωνες. Ας σωπασουν λοιπον οι πατρωνες (και στη δικη μας Αριστερα!) να ακουστουν οι φωνες τους.

ΥΓ. Οσο για το ακαδημαικο ασυλο, τι να πει κανεις, να το βαλουμε ισως και σε σελοφαν, σαν τους καναπεδες στα παλια σαλονια, μη και μας το πειραξει κανεις. Ο αγωνας των 300 για ισοτητα και δημοκρατικα δικαιωματα ειναι εντελως επαξιος του Πολυτεχνειου του ’73.

One response to “Οχι στην αριστερη λυπηση και τον πατερναλισμο!”

  1. Γιατί τρέμει η Τρέμη (και άλλες ιστορίες) « Silentcrossing's Blog Avatar
    Γιατί τρέμει η Τρέμη (και άλλες ιστορίες) « Silentcrossing's Blog

    […] “λαθρομετανάστες” (που δεν είναι), υποκίνηση (όπως διατυπώθηκε ορθώς κι αλλού κανείς δεν μπορεί να υποκινήσει τον άλλο να βάλει σε […]

Leave a comment