Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

Αντικειμενικοτητα…

Απο ολα τα μεγαλα διεθνη και εγχωρια ΜΜΕ, το BBC το εχω στην μεγαλυτερη εκτιμηση. Αν μη τι αλλο, στους τυφλους βασιλευει ο μονοφθαλμος. Και τελοσπαντων φτιαχνουνε και τα καλυτερα ντοκυμαντερ εβερ.

Αλλα ειναι μερικες φορες που πραγματικα ειναι να χτυπας το κεφαλι σου στον τοιχο. Σημερα για παραδειγμα εχει μια ιστορια για τον χαμο που γινεται κατω στη Γαζα. Προσεξτε την τοποθετηση των γεγονοτων:

Αντικειμενικοτητα...

Σκοτωθηκαν επτα ανθρωποι στη Γαζα. Ομως δεν ειναι ολοι οι θανατοι ιδιοι. Οι τρεις Ισραηλινοι στρατιωτες βρισκονται στον τιτλο. Βρισκονται επισης και στην συντομη περιληψη. Οι τεσσερεις μαχητες της Χαμας βρισκονται στο κυριως κειμενο. Να σημειωθει πως οταν διαβαζει κανεις τις ειδησεις με RSS, αυτο που του ερχεται ειναι ο τιτλος και η περιληψη. Αν λοιπον ριξω μια ματια στον aggregator μου, αυτο που θα μαθω ειναι οτι σκοτωθηκαν τρεις Ισραηλινοι στρατιωτες. Για τους τεσσερεις Παλαιστινιους, τιποτα.

Επιπλεον, ακομα και μεσα στο ιδιο το κειμενο, υπαρχει μια δευτερη ανισορροπια. Εκτος απο τους θανατους, η ειδηση αναφερει και τραυματιες. Η ειδηση λεει πως τραυματιστηκε ενας αδιευκρινιστος αριθμος Ισραηλινων στρατιωτων και δυο Παλαιστινιοι πολιτες. Ομως η ειδηση για τον τραυματισμο των στρατιωτων βρισκεται ψηλα στο αρθρο, και ξεχωριστα, κατω απο την κεντρικη φωτογραφια του αρθρου. Η ειδηση για τον τραυματισμο των πολιτων βρισκεται καπου προς το τελος του αρθρου, ενσωματωμενη μεσα στο κειμενο. Ακομα, η ειδηση για τον τραυματισμο των στρατιωτων αναφερεται ως εχει (“εγινε αυτο”) ενω η ειδηση για τους πολιτες αναφερεται σαν μαρτυρια (“ειπαν πως εγινε αυτο”).

Η ειδηση θα επρεπε να ειναι ο θανατος επτα ανθρωπων στη Γαζα και ο τραυματισμος μερικων ακομα. Αν ηταν να κανουμε διακρισεις οσον αφορα τα θυματα, σε ενα αντικειμενικο ρεπορταζ η μονη αποδεκτη διακριση θα επρεπε να ειναι σε πρωτη φαση οτι “σκοτωθηκαν επτα εμπολεμοι, τραυματιστηκαν μερικοι εμπολεμοι ακομα και τραυματιστηκαν και δυο πολιτες”. Σε δευτερη φαση μονο θα επρεπε να αναφερεται πως απο τους επτα οι τρεις ειναι Ισραηλινοι και οι τεσσερεις Παλαιστινιοι, οτι οι τραυματιες στρατιωτες ειναι Ισραηλινοι και οι πολιτες Παλαιστινιοι. Ομως η αποικιοκρατικη νοοτροπια καλα κραταει.

Η ειδηση που αφορα τους λευκους ειναι πρωτο θεμα, στον τιτλο, στην περιληψη και στις λεζαντες των εικονων. Η ειδηση που αφορα τους “αραπηδες” βρισκεται χωμενη στο κυριως σωμα του κειμενου. Α ρε BBC…

6 responses to “Αντικειμενικοτητα…”

  1. martini Avatar
    martini

    Δεν νομίζω ότι φταίει η αποικιοκρατική νοοτροπία. Απλώς βάζει πρώτο σαν τίτλο αυτό που το κοινό του θέλει να διαβάσει πρώτο. Με τον ίδιο τρόπο που τα ελληνικά ΜΜΕ που δεν θα ανέφεραν καθόλου τους θανάτους ισραηλινών…

  2. plagal Avatar
    plagal

    Μα, ειναι τοσο διαφορετικο το ΜΜΕ απο το κοινο του? Οι αποικιοκρατικες προκαταληψεις ειναι διαχυτες στις δυτικες κοινωνιες.

    Επισης, αυτο που λες για τα Ελληνικα ΜΜΕ ειναι χοντρη γενικευση που μαλιστα δεν πολυστεκει, αφου ειδικα για τα διεθνη θεματα, τα Ελληνικα ΜΜΕ εν γενει χρησιμοποιουν πηγες οπως το Reuters, το AP και παει λεγοντας. Σημειωτεον, δεν μιλαω για τον σχολιασμο της ειδησης που μπορει οντως να διαφερει, αλλα για την ιδια την ειδηση.

    Και τελος, το ζητουμενο ειναι η αντικειμενικη πληροφορηση, οχι το χαιδεμα του κοινου. Τουλαχιστον, αυτο ειναι το ζητουμενο απο εναν οργανισμο παγκοσμιας εμβελειας οπως το BBC με πηργαμηνες, και παραδοση δεκαετιων στην αντικειμενικη πληροφορηση.

  3. espοir Avatar
    espοir

    Προσυπογράφω τον προβληματισμό σου.
    Btw, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με τους θανάτους Αμερικανών φαντάρων στο Ιράκ.

    “Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα.”

  4. Abravanel Avatar
    Abravanel

    Χωρίς να μπαίνω στο παραμικρό της ουσίας να αναφέρω απλώς μια επιστολή:
    Στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ της 27ης Απριλίου 2008 υπάρχει (ανα)δημοσιευμένο από την εφημερίδα Independent ένα αρθράκι για την γνωστή έκκρυθμη κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Στο άρθρο αυτό εξιστορείται η περίπτωση μιας ισραηλινής μη-κυβερνητικής οργάνωσης που ενθαρρύνει τους ισραηλινούς κληρωτούς που υπηρετούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να δημοσιοποιούν τις μαρτυρίες τους για καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ισραηλινό στρατό (IDF).
    http://e-rooster.gr/05/2008/755

    Κατά την ταπεινή μου άποψη το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ παρουσιάζουν την ίδια αντικειμενικότητα αυτών των ΗΠΑ, (με τη διαφορά ότι λόγω μεγέθους τα μη mainstream έχουν κάποια απήχηση ενώ στην Ελλάδα ουδεμία).

    Τα ευρωπαικά ταλαντεύονται. Πχ το Reuters αναγκάστηκε να απολύσει συνεργάτες όταν αποδείχτηκε οτι ενα σημαντικό μέρος των φωτογραφιών του πολέμου στο Λίβανο ήταν κατασκευασμένο “ενάντια στο ισραήλ”. Αντίστοιχα το ΒΒC όντως στο συγκεκριμένο κομμάτι “ρίχνει” τους Παλαιστίνιους.

  5. Abravanel Avatar
    Abravanel
  6. plagal Avatar
    plagal

    Καλα και συ τωρα μου συγκρινεις την Απογευματινη με το BBC…

    Και το Βημα, νταξει παει κι ερχεται. Αλλα την Απογευματινη? 😆

Leave a comment