Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

Η Εποχη του Μετερνιχ

Αναχρονιστικο zeitgeist ενος ευκαταστατου εμιγκρε εν μεγάλῃ Ἑλληνικῄ παροικια, 1830 μ.Χ.

Διαβαζω μπροσουρες και εφημεριδες.

“Η δημοκρατια ειναι μια καλη ιδεα στη θεωρια. Στην πραξη, οπως δειχνει και η γιακωβινικη εμπειρια, οδηγει στην καταστροφη, την αναρχια, την φτωχεια και τον πολεμο.”

Μιλαω με τον συνεταιρο μου.

“Και ωραια, δεν με πιστευεις εμενα. Αντε πεισε τους Ιταλους και τους Ολλανδους για τις χαρες της επαναστασης. Σαμπως δεν τραβηξαν αρκετα με τις “αδελφες δημοκρατιες” που τους φορεσε κολλαρο ο Βοναπαρτης…”

Παρακολουθω τις πολιτικες εξελιξεις στη Γαλλια. Με τους Βουρβωνους ή τους Ορλεανιστες? Οι ελπιδες μου ειναι οτι τουλαχιστον οι Ορλεανιστες εχουν ενα καποιο οραμα για μια δικαιοτερη, συνταγματικη μοναρχια. Οι πολιτικες εξελιξεις αλλού ειναι εντελως καταθλιπτικες. Τουλαχιστον στη Γαλλια τιθεται το θεμα του συνταγματος. Σε μερη οπως η Αυστρια, κουμαντο κανει ο Μετερνιχ.

Στα σαλονια μας, πιανω να μιλησω για πολιτικη με τους φιλους μου.

“Το πολιτικο παιχνιδι παιζεται οπως παιζεται. Αυτοι ειναι οι κανονες. Αν δεν εχεις αποψη για το ποιος θα ειναι ο επομενος διαδοχος του θρονου, δεν κανεις πολιτικη.” 

Μιλαμε για τις εξερευνησεις, την επιστημη.

“Δες το Βασιλικο Ναυτικο! Εξερευνα τα περατα της οικουμενης! Πες μου ενα, ΕΝΑ, κρατος που χωρις Στεμμα να καταφερε να κανει κατι παρομοιο. Μεχρι που εφτασαν οι Βενετσιανοι? Χωρις τον Γουλιελμο τον 3ο τι θα ηταν η Ολλανδια?”

Διαβαζω Τομας Πειν, θαυμαζω τις ΗΠΑ.

“Καλα και ωραια αυτα που λενε οι φιλελευθεροι, ομως δεν μπορουν να καταλαβουν πως οι εμποροι απο μονοι τους δεν κοιτουν παρα μονο το συμφερον τους. Χωρις  το σοφια, την αρετη και την αποφασιστικοτητα του Στεμματος δεν υπαρχει προοδος. Ειδαμε και τους ιδιοκτητες των σκλαβων την ωρα που το Βρετανικο Στεμμα ηδη κατηργησε τη δουλεια.”

Ακουω νεα.

“Η αγριοτητα και η βαρβαροτητα των απελευθερων κανιβαλλων της Αιτης δεν εχει τελος. Οι πεφωτισμενες ευρωπαικες πολιτισμενες χωρες πρεπει να επεμβουν.”

Ο παπάς της παροικιας μας, μας μεταφερει οτι στο μικρο Βασιλειο ο νεαρος, δυναμικος βασιλιας προωθει μεταρρυθμισεις, εγκαθιδρυει θεσμους, προσπαθει να βαλει ταξη στους αρματολους. Με πεφωτισμενο φιλελληνισμο, παλευει να φτιαξει κρατος απο το τιποτα. Με ποιον να κανεις “δημοκρατια”, με τους Μαυρομιχαλαιους?

Prince_Metternich_by_Lawrence

Ειμαι πεπεισμενος:

  • Η δημοκρατια εχει αποτυχει.
  • Ο ριζοσπαστισμος των Ιακωβινων φερνει μονο πονο, πολεμο και Βοναπαρτηδες.
  • Η πεφωτισμενη δεσποτεια δεν ειναι τελεια αλλα ειναι το καλυτερο διαθεσιμο πολιτευμα που μπορει να αντιμετωπισει τον ανθρωπινο πονο.
  • Δεν ειναι καιρος τωρα για επαναστασεις.
  • Σαν φιλελευθερος, το καλυτερο που μπορω να κανω ειναι να δουλεψω σκληρα για να αποκτησω επιρροη σε καποια Αυλη.
  • Ισως καποτε να δω εναν πεφωτισμενο εστεμμενο σαν τον Οθωνα, να φερνει την προοδο και στη δευτερη πατριδα μου.
  • Ειναι πανισχυροι.
  • Εχουν την ιστορια με το μερος τους.
  • Τις ελπιδες μου για ελευθερια-ισοτητα-αδελφοτητα πρεπει να τις θαψω στον κηπο.
  • Ας με πιανει μελαγχολια, τουλαχιστον μπορω παντα να κανω φιλανθρωπιες, σαν εναρετος Χριστιανος.

 

 

 

(Την ιδια ωρα, ενας πιτσιρικας μεγαλωνει στην Τριερ και ονειρευεται να σπουδασει φιλοσοφια.)

2 responses to “Η Εποχη του Μετερνιχ”

  1. Δύτης των νιπτήρων Avatar
    Δύτης των νιπτήρων

    Ήθελα να το είχα γράψει εγώ αυτό 🙂

    1. plagal Avatar
      plagal

      Ξαναγραφτο ντε! Γραφεις καλυτερα απο μενα και ξερεις και δυο πραματα παραπανω οποτε ισως μπορεις να το κανεις να μην διαβαζεται τοσο πλαστικο οσο το εγραψα εγω.

Leave a comment