Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα: Μαριναλεδα ή Μανωλαδα.

May you live in interesting times

Οταν ημουν λιγο πιο πιτσιρικας, οπως πολυς κοσμος, γκρινιαζα στον εαυτο μου οτι γεννηθηκα σε λαθος εποχη. Οτι επρεπε να εχω γεννηθει σε εποχες με ηρωισμους και ενδιαφερον. Τωρα που μεγαλωσα μου ειναι προφανες οτι απλα δεν ηξερα τι μου γινοταν (ειπαμε ημουν πιτσιρικας).

Ζουμε στην πιο ενδιαφερουσα εποχη της ανθρωπινης ιστοριας. ΟΛΑ ειναι στον αερα.  Τα ΠΑΝΤΑ. Απο τον Καπιταλισμο και την Δημοκρατια, μεχρι την Βιοσφαιρα και την ιδια την Ανθρωπινη Φυση.  Κανενας απο τους φουτουρισμους του παρελθοντος δεν μπορει να συγκριθει με τις απεραντες πιθανοτητες που δημιουργουνται συνεχως μπροστα μας και ακομα και αυτες οι διαπιστωσεις θα ακουγονται γραφικες και ξεπερασμενες παρα πολυ συντομα.

Η Ελλαδα ζει αυτες τις μερες μια κατασταση κοινωνικης εκρηξης. Μεχρι τωρα, ο αναστοχασμος της κοινωνιας δεν εχει καταφερει να ξεφυγει απο το ξαναμασημα ιδεων και οπτικων που εχουν ηδη ξεπεραστει, απο δημοσιους “μεντορες” που ηδη βρισκονται στο καλαθι των αχρηστων της ιστοριας.

Ειναι απλο: το εποικοδομημα εξουσιας, ισχυος και δημοσιου λογου στην Ελληνικη κοινωνια (οπως και σχεδον παντου αλλου στον πλανητη) βρισκεται σε τραγικη αναντιστοιχια με την ιδια την Ελληνικη κοινωνια. Στην προσφατη …δημοσκοπηση του TVXS (το οποιο σημειωτεον αναδειχθηκε αυτην ακριβως την περιοδο) και της Αυγης, κατα τη γνωμη μου υπαρχει ενα τρομακτικα σημαντικο συμπερασμα, εκεινο της υπαρξης ενος τεραστιου χασματος γενεων.

Παρτε το χαμπαρι, οι γενιες που ερχονται θα ειναι ολοενα και περισσοτερο “παραξενες” και “διαφορετικες”, ολοενα και περισσοτερο “απροβλεπτες” και “ακραιες”, οχι για κανεναν αλλο λογο, αλλα γιατι προκειται για ανθρωπους που μεγαλωνουν σε εναν κοσμο απειρως διαφορετικοτερο απο εκεινον των γονιων τους. Λεμε και ξαναλεμε οτι ο …ΣΥΡΙΖΑ, σε αντιθεση με το υπολοιπο πολιτικο φασμα, στεκεται ανοιχτος προς “τη φωνη της νεολαιας”. Ναι, σε σχεση με τους δεινοσαυρους του δικομματισμου και τους αμμωνιτες του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ, ο …πλειστοκαινος ειναι οντως πιο δεκτικος στο να προσπαθησει να καταλαβει τι γινεται.

Συνειδητοποιειτε πως μεσα σε ελαχιστες εβδομαδες, τρεις ψωροσφαιρες στα Εξαρχεια προκαλουν πορειες αναρχικων στο Σαν Φρανσισκο και εμπνεουν δηλωσεις αλληλεγγυης απο …καταληψεις στη Ν. Υορκη? Οτι οι Ευρωπαικες ελιτ φοβουνται σοβαρα την εμφανιση “επαναστατικου κυματος“? Πότε στο παρελθον ηταν δυνατον να υπαρξει τετοια δυσαναλογια μεταξυ αιτιας/αφορμης και αποτελεσματος??

Ζουμε στην συναρπαστικοτερη εποχη που εχει υπαρξει ποτε. Buckle your seatbelt

14 responses to “May you live in interesting times”

  1. Rodia Avatar
    Rodia

    Ωραίο! και το βίντεο και το κείμενο και ο συνδυασμός τους. 🙂

  2. Exponential Times « singen sang gesungen

    […] Exponential Times By null Ένα γαμάτο βιντεάκι που ψάρεψα από εδώ. […]

  3. plagal Avatar
    plagal

    ΥΓ. Διαβαστε και αυτο. Σημειωνω ομως οτι σε ενα σημειο κανει πολυ λαθος η αρθρογραφα: η Ελλαδα ΔΕΝ ειναι backwater, οχι πια. Και το λεω συγκρινοντας με τα δικα μας εδω στον …Καναδα.

  4. plagal Avatar
    plagal

    ΥΓ2. Και αυτο.

  5. Elikas Avatar
    Elikas

    Ωραία το περιγράφεις Plagal, και συμφωνώ με το σκεπτικό σου. Μόνο που πολύ φοβάμαι ότι αυτό που θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια θα είναι μεν συναρπαστικό αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά τρομακτικό. Είναι τόσες πολλές οι πιθανές διακλαδώσεις της μελλοντικής Ιστορίας και τόσες πολλές από αυτές οδηγούν σε εσχατολογικά αδιέξοδα, που πραγματικά χρειάζεται μεγάλη συλλογική προσπάθεια για να μην καταλήξει όλη αυτή η περιπέτεια σε έναν καινούργιο μεσαίωνα (ή κάτι ακόμα χειρότερο).

  6. plagal Avatar
    plagal

    Σωστα τα λες Ελικα.

  7. Gerasimos Avatar
    Gerasimos

    Χμ.. Ναι μεν, αλλά το φαινόμενο της δυσαναλογίας μεταξύ αφορμής και αποτελέσματος πάντοτε υπήρχε, ακριβώς γιατί η αφορμή δεν είναι αίτιο, τα αίτια είναι βαθύτερα και περιμένουν να σπάσει η κλωστή. Κλασικό παράδειγμα η αφορμή έναρξης του Α παγκοσμίου πολέμου.
    Αν μη τι άλλο, η ανθρώπινη ζωή είναι ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή γιατί ο καθένας ζει ιστορικά για το μέλλον γεγονότα από τη δική του σκοπιά. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι οι γονείς μας, οι παππούδες μας και οι προπαππούδες μας ζήσαν βαρετές (από ιστορικής απόψεως) στιγμές;

  8. thalassastovouno Avatar
    thalassastovouno

    Εντυπωσιακό το βιντεάκι αλλά μου δημιουργεί μια αίσθηση άγχους, την αίσθηση ενός διαρκούς αγώνα δρόμου. Για να προλάβουμε τί;;;; Να ξέρουμε πράγματα που δεν θα ξέρει κανείς γιατί η γνώση θα είναι εμπόρευμα που θα ξεπρνάει τον εαυτό του με απίστευτους ρυθμούς… Ποιός θα έχει τον έλεγχο; Αν ζούμε βέβαια, κι εμείς κι ο πλανήτης, στα επόμενα 30 -40 χρόνια…
    Και με τον φόβο να καταχρώμαι του χώρου σας, στο βιντεάκι κάτι λέει για τις Βερμούδες συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Τί εννοεί ο ποιητής;

  9. stinathina Avatar
    stinathina

    Αγαπητέ plagal διάβασα το ποστ και συμφώνησα. Είναι βέβαια πιο πολύπλοκα τα πράγματα διότι η κρίση είναι τέτοια ώστε τελικά αφορά την αλλαγή ενός Πολιτισμού. Οι Πολιτισμοί αλλάζουν αργά.. δύσκολα.. Ο χρόνος μετρά με γενεές. Οι μικροί και οι ελάχιστοι είναι πιθανό πως θα συντριβούν κάτω από το βάρος της ιστορίας.
    Συμβαίνει από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος..
    Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν είναι το γεγονός αλλά μα εκδήλωση του γεγονότος.
    Αυτό που ονομάζουμε κρίση θα κρατήσει.

  10. plagal Avatar
    plagal

    Γερασιμε, δεν λεω οτι οι παππουδες μας ζησαν βαρετα (πχ ο ΒΠΠ βαρετος? οεο!), αλλα οτι η δικια μας εποχη βλεπει μια εκρηξη πρωτοφανη για την ανθρωπινη ιστορια. Και οτι αυτη η εκρηκτικη κατασταση μεγενθυνει σε τεραστιο βαθμο την -προφανως προυπαρχουσα- δυσαναλογια αιτιων-αποτελεσματων. Πχ, βρεχει στη Νιγηρια, βαλτωνει η περιοχη που κατασκευαζεται ενας αγωγος, ανεβαινουν την επομενη μερα οι τιμες του πετρελαιου, ανθρωποι χανουν τις δουλειες τους στην Κορεα την μεθεπομενη. Και, καλα, επισης το “βαρετα”/”συναρπαστικα” ειναι παιχνιδισμα λεξεων σε σχεση με την αναφορα στα πιτσιρικικα χρονια μου.

    Θαλασσαστοβουνο, εχει απολυτο δικιο, και πολυ ομορφη ειναι σχετικα η θεωρια της μεγαλης παυσης. Οσο για τις Βερμουδες (τα νησια, οχι τα σορτς 🙂 ), αυτο που λεει ειναι οτι οι Βερμουδες ειναι η πρωτη χωρα στον κοσμο σε διεισδυση ευρυζωνικου ιντερνετ, με τις ΗΠΑ στην 19η θεση. Με αλλα λογια, οπως εγω τουλαχιστον το καταλαβαινω, χωρες που δεν βρισκονται στην κορυφη του παγκοσμιου συστηματος εξουσιας βρισκονται πολυ μπροστα στην υιοθετηση των νεων τεχνολογιων.

    Στηναθηνα, προφανως και τα γεγονοτα των ημερων στην Ελλαδα δεν ειναι παρα μια εκφανση του “Γεγονοτος”. Αυτο που ισχυριζομαι (ιστολογιον ειμεθα, ισχυρισμους κανωμεν) ειναι οτι τα γεγονοτα των ημερων ειναι πολυτιμα αν κανεις προσπαθησει να καταλαβει τα χαρακτηριστικα του “Γεγονοτος”. Απο την αλλη, τη θεση πως οι Πολιτισμοι αλλαζουν αργα, προσωπικα δεν θα την υιοθετουσα. Δειτε ας πουμε πως μεσα σε ελαχιστο χρονο (για τα δεδομενα της εποχης τους) σημαδευτηκαν για παντα (αν δεν εξαφανιστηκαν) οι Πολιτισμοι της Αμερικης απο την εισβολη των Ευρωπαιων. Μεσα σε 50 χρονια, ολοκληροι τροποι ζωης με ιστορια χιλιαδων χρονων εξαφανιστηκαν ή αλλαξαν δραματικα. Και αυτο γιατι υπηρξε ενα “τεραστιο βιαιο γεγονος”, η εισβολη των Ευρωπαιων. Μηπως, λεω μηπως, η πληροφορικη επανασταση αποδεικνυεται ενα εξισου “τεραστιο βιαιο γεγονος”, ικανο να μεταλλαξει τα παντα μεσα σε ελαχιστο χρονο?

  11. thalassastovouno Avatar
    thalassastovouno

    Διάβασα λίγο το κομμάτι για τη Μεγάλη Παύση στο οποίο με παρέπεμψες. Ενδιαφέρον, αν και “κενό” δεν μπορεί να υπάρξει στη Φύση… Αυτό που είναι πιο πιθανόν είναι κάτι πιο κοντά στις Θεωρίες της Απο-ανάπτυξης….
    http://en.wikipedia.org/wiki/Serge_Latouche
    http://www.monde-diplomatique.fr/2003/11/LATOUCHE/10651

  12. stinathina Avatar
    stinathina

    Βεβαίως αγαπητέ,
    αλλά τα πενήντα χρόνια ενώ είναι λίγα, είναι πολλά για έναν άνθρωπο που ίσως δεν έχει ούτε σαράντα χρόνια μπροστά του.. Τόσο απλά.
    Θα θελε κανείς να δει το φιλμ μέχρι το τέλος..

  13. space Avatar
    space

    H εποχή είναι πράγματι χαοτική,φρικαλέα ίσως, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.Πρώτα απ όλα είναι σχεδόν αδύνατο να βγάλει κάποιος άκρη ακόμη κι αν θυσιάζοντας κατι αποφασίζει να κατέβει την τρύπα του κουνελιού…
    Τα πάντα είναι στον αέρα,πράγματι.Δεν ομιλώ για τις διάφορες ιδεολογίες και τους διάφορους ισμους που φαίνεται να τους έχει ήδη πάρει ο αέρας ό λ ο υ ς.Εδώ φαίνεται να συμβαίνει κάτι βαθύτερο.
    Νομίζω ότι λέξη κλειδί είναι η λέξη αποσταθεροποίηση.Οχι μόνο στα καθεστώτα,στα κράτη,σε θεσμούς κάθε είδους,σε ήθη κλπ.Τα ζώα και τα φυτά αλλάζουν οχι μονο συμπεριφορά αλλά και ανατομία,πριν δύο χρόνια οι επιστήμονες ανκοίνωσαν ότι για άγνωστους (μέχρι τότε λόγους) η παγκόσμια σταθερά του κιλού στο Παρίσι,ένας
    κύλινδρος από πλατίνα και ιρίδιο βρέθηκε να ζυγίζει 50 μικρογραμμάρια λιγότερο.Δεν ξέρω τι έγινε στη συνέχεια,ούτε θέλω να μπώ στά χωράφια του μεταφυσικού,ο
    συμβολισμός όμως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων.
    Η σταθερά σας του θεμελίου λίθου του πολιτισμού σας δεν
    είναι και τόσο σταθερή
    -Βλέπουμε τα κύταρα του σώματος μας να αυτονομούνται από τον γεννετικό κώδικα σα να έχουν ενεργοποιηθεί από κάτι.Φοβόμαστε ότι μας συβαίνει κάτι σαν τη μεταμόρφωση
    του Κάφκα.Το τέρας που προβάλλει όμως δεν είναι παρά αυτό που αντιλαμβάνεται ότι ήρθε η ώρα του,και πρόκειται
    να παλέψει λυσσαλέα και πανούργα για το εγώ του…
    Η βία,αν και μαμή της ιστορίας,δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί το κύριο όπλο μας,και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί σαν δούρειος ίππος.
    Η αναπαραγωγή της φρίκης από ευαίσθητους ανθρώπους στον χώρο ή (ακόμη χειρότερα) στο όνομα του μεταμεταμοντέρνου δεν αποτελεί πλέον παρά ένα είδος
    αυτοευνουχιστικής προσκόλλησης στην…διαπίστωση.
    Οκ,καταλάβαμε.Και τώρα τι?
    Η αποδόμηση έλαβε τέλος.
    Αυτοι/ες που θα οδηγήσουν πρέπει να συναρμολογήσουν τη
    νέα γλώσσα,όχι να την εφεύρουν,γιατι αυτή υπάρχει, αλλά όχι ως εννιαίο σώμα(καμία σχέση με το new speak του Orwell,τα collateral damages κλπ )
    Η νέα γλώσσα χρειάζεται κοινό τόπο και αυτός δεν μπορεί παρά να είναι κοινότητες ατόμων που σε θεσμικό περιβάλλον
    συγροτούνται εξωθεσμικά…
    Το ότι εγώ γράφω εδώ τώρα σημαίνει ότι αυτό έχει ήδη αρχίσει
    Μπορούμε να έχουμε μία πρόγευση των πιο απαγορευμένων
    επιθυμιών μας
    ….έχει ήδη αρχίσει

  14. “When anything that’s anything becomes nothing that’s everything…” « Black Cat ★ Red Cat Avatar
    “When anything that’s anything becomes nothing that’s everything…” « Black Cat ★ Red Cat

    […] δευτερο (που ειναι λιγο και στο πνευμα αυτων που εγραφα περσι αυτον τον καιρο) ειναι οτι το ποσο φαινεται να […]

Leave a comment